„Aproape de artă, aproape de oameni”, un proiect educativ dedicat copiilor
https://www.ziarulmetropolis.ro/aproape-de-arta-aproape-de-oameni-un-proiect-educativ-dedicat-copiilor/

„Cum se face o linogravură sau o pictură în ulei? Ce este ceramica? Cum înseamnă tempera pe lemn şi cum se pictează pe lemn?”

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2021

Sunt câteva întrebări care arată curiozitatea copiilor și adolescenților, la care și-a propus să răspundă proiectul „Aproape de artă, aproape de oameni”.

Realizat cu sprijinul AFCN, proiectul constă în prima etapă, în punerea la dispoziție a 4 materiale video în care restauratorii MNAR povestesc într-un limbaj accesibil, despre pictura în ulei, pictura pe lemn, gravura și arta ceramicii. Poveștile împărtășite de aceștia sunt ilustrate cu imagini în care vedem cum este realizată o floare de crin în fiecare dintre cele patru tehnici descrise în cadrul proiectului.

Clipurile astfel obținute sunt dedicate în principal şcolilor din România, fiind recomandate orelor de arte vizuale, de istoria artei şi de istoria culturii universale pentru gimnaziu, ca suport auxiliar în desfăşurarea orelor de curs.

Cu toate acestea, oricine își dorește să fie mai „aproape de artă” poate vizualiza clipurile pagina de Facebook și pe canalul de Youtube ale proiectului.

În dezvoltarea proiectului, clipurile vor constitui un punct de plecare pentru  incursiuni în artă și în cunoașterea muzeului, în cadrul programelor educative viitoare ale MNAR.

„Aproape de artă, aproape de oameni” este un proiect  realizat de Asociația Art&Co în parteneriat cu Muzeul Naţional de Artă al României şi dedicat şcolilor din România, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul este realizat cu participarea restauratorilor MNAR. Lucrările ilustrate fac parte din patrimoniul MNAR.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.

19
/05
/23

Muzeul Național de Artă Contemporană – MNAC București anunță noul sezon expozițional care va fi inaugurat joi, 25 mai 2023. Cu o puternică prezență internațională (în trei dintre cele șapte spații expoziționale, precum și în cadrul noului program de mediere culturală, MNAC International Academy), inaugurând totodată cooperarea strategică cu Timişoara Art Encounters.

17
/05
/23

Rareș Beșliu anunță lansarea proiectului „La NORD de cuvinte”, primul demers al unui fotograf român de a documenta artistic natura și viața sălbatică de lângă Polul Nord. Proiectul fotografic este unul pe termen lung și cuprinde mai multe expediții începând cu luna iulie a acestui an, în regiunile arctice Groenlanda, Svalbard și Arhipelagul Arctic Canadian.

16
/05
/23

Proiecții ale unora din cele mai apreciate documentare despre natură, expoziții de fotografie, activități pentru copii, ateliere de film documentar și fotografie, invitați speciali internaționali și întâlniri cu artiști locali sunt surprizele promise de organizatori pentru prima ediție LYNX Festival, primul festival din România dedicat exclusiv filmului documentar și fotografiei de natură.

11
/05
/23

Extinction Room (Hopeless.) – instalația audio performativă este alcătuită din înregistrări ale unor specii de păsări pe cale de dispariție, explorând ideea de natură și reprezentarea acesteia pe scena artistică și culturală, într-un moment în care specialiștii de mediu au ridicat puternice semnale de alarmă. Performance-ul este prezentat la București, la Teatrelli, pe 13 mai, de la ora 19.00, grație unei noi colaborări între Goethe-Institut și creart/Teatrelli.

11
/05
/23

MoBU, Târgul Internațional de Artă Contemporană București, își deschide porțile pentru vizitatori vineri, 19 mai, ora 14:00, la Romaero Băneasa și anunță programul de evenimente culturale conexe la care se poate participa în baza biletelor la târg.