Bucla. După (aproape) douăzeci de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/bucla-dupa-aproape-douazeci-de-ani/

Mă văd aievea aruncându-mă în adâncul internetului, călătorind, cine poate şti cum, prin neştiutele servere ale Domnului, până la prietenul meu virtual T.O. Bobe. Mă văd aievea ieşind din computerul dumnealui personal, luându-l de guler şi plesnindu-l cu două palme – blând, dar ferm, amical, dar răsunător. I-aş spune, dând în el, întocmai aceste cuvinte: de ce nu mai publici, mă nenorocitule, poezie?

Un articol de Andrei Crăciun|21 martie 2016

Căci, vedeţi dumneavoastră, domnul Bobe al nostru a scris la sfârşitul deceniului, secolului, mileniului, toate trecute, una dintre cele mai tandre, mai frumoase, mai poetice cărţi de poezie. Şi numele acestei cărţi era Bucla.

Bucla a fost republicată anul trecut la Humanitas, într-o nouă ediţie, de sărbătoare, dacă nu de colecţie. Mare bucurie am avut noi, bobeienii, atunci. Am redescoperit cu o încântare nouă lumea lui nea Gică, frizerul. Lumea ca frizerie.

Nea Gică acesta tundea, bărbierea, masa tenori şi fotbalişti, el dădea întotdeauna simultane de tuns. Asculta muzică veche (acum aproape uitată), ajungea cel mai mare frizer din lume, avea opinii categorice şi juste despre amor, era liric, încerca a scrie amintiri de dragoste şi cunoştea grandoarea de sub cupola circului.

Nea Gică era un visător. El trăia în frizerie, dar nici stadionul nu îi era lui străin. Nea Gică era om, dar avea şi o natură divină, da, da, se prea poate.

Apoi, de la prea multă viaţă s-a săvârşit şi nea Gică, şi a fost umplut cu păr, întreţinut aşa, ca un monument, de Vasilescu Dorel, cel mai mare taxidermist din lume.

E emoţionantă şi pură poezia tânărului Bobe, singurul poet român care a reuşit să rescrie Ecleziastul, aşezând toate întrebările despre deşertăciune pe umerii lui nea Gică, frizerul.

Bucla e un poem sau poate că e un roman-poem neo-romantic sau poate că altceva e. Nu ştiu să spun, dar ştiu că tânărul Bobe era unul dintre cei mai redutabili poeţi în mânuirea conjuncţiei copulative şi. Şi asta dă viaţă poeziei şi o face nemuritoare şi poţi să reciteşti până la lacrimi această carte – după douăzeci, cum şi după două sute de ani – şi nea Gică va rămâne pentru totdeauna aici, cel mai mare frizer din lume, nostalgic după iaurtul Viţeluş şi cerceluşii unei iubite care lua pastile de magneziu ca să devină mai deşteaptă, şi desigur că aşa devenea, şi…



05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.