Cărtărescu şi Afrim, printre laureații Galei Premiilor Radio România Cultural
https://www.ziarulmetropolis.ro/cartarescu-si-afrim-printre-laureatii-galei-premiilor-radio-romania-cultural/

Scriitorul Mircea Cărtărescu, regizorul Radu Jude, compozitorul Adrian Enescu şi regizorul Radu Afrim s-au numărat printre laureaţii celei de a XVI-a ediţii a Galei Premiilor Radio România Cultural, care a avut loc aseară pe scena Teatrului Odeon.

Un articol de Petre Ivan|22 martie 2016

În cadrul Galei Premiilor Radio România Cultural au fost acordate premii la nouă secțiuni.

Robert Șerban a primit premiul la categoria „Poezie” pentru volumul „Puțin sub linie” (Editura Cartea Românească), iar la categoria „Proză” premiul a fost acordat scriitorului Mircea Cărtărescu pentru „Solenoid” (Editura Humanitas).

„Aferim!”, în regia lui Radu Jude, a primit premiul RRC la secțiunea „Film”, în timp ce la categoria „Teatru” premiul a fost acordat echipei proiectului Antisocial, o coproducție a Teatrului Național Radu Stanca și a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, semnată de Bogdan Georgescu.

La categoria „Muzică” a fost recompensat compozitorul Adrian Enescu pentru complexitatea artistică a proiectului BachFiles, un spectacol de succes al Teatrului Bulandra, iar premiul la secțiunea „Arte plastice” i-a revenit lui Liviu Stoicoviciu pentru expoziția „Orașe imaginate” (curator — Călin Dan) de la Muzeul Național de Artă Contemporană.

La secțiunea „Educație și învățământ” premiul a fost acordat Asociației MetruCub pentru coordonarea proiectului „Susține cultura în educație”, în afrimtimp ce Roxana Rădvan, coordonatoarea Centrului de Excelență pentru Restaurare prin Tehnici Optoelectronice CERTO, a primit premiul RRC la secțiunea „Știință”.

Totodată, la secțiunea „Proiecte culturale și festivaluri” premiul i-a fost decernat lui Radu Afrim pentru conducerea artistică a Galei Tânărului Actor HOP, program permanent UNITER.

În finalul galei au fost acordate trei premii speciale, deja anunțate de RRC: Premiul de excelență i-a fost decernat istoricului Neagu Djuvara, Premiul ”In memoriam Iosif Sava” — pianistei Raluca Știrbăț, iar Premiul Lux Mundi i-a revenit artistului vizual Dan Perjovschi.

Foto: Mircea Cartarescu si Radu Afrim – facebook

16
/11
/20

O expoziție de grup atipică, The Domino Effect (21 noiembrie 2020 – 6 februarie 2021) aduce în spațiul galeriei Gaep 13 lucrări selectate exclusiv de artiști, printr-o reacție în lanț: de la Răzvan Anton și până la Ignacio Uriarte, fiecare artist al galeriei a ales o lucrare de la următorul artist în ordine alfabetică.

13
/11
/20

Fabrica de Pensule alături de Spațiul de Artă Contemporană MAGMA deschid primul moment din setul de expoziții dedicate sectorului emergent al scenei de arte vizuale din România, parte a proiectului "Future Perfect / Viitor Anterior", în data de 13 noiembrie 2020, printr-un tur ghidat online care se va desfășura pe pagina de Facebook a Fabricii de Pensule.

12
/11
/20

La Muzeul Național al Țăranului Român,  sâmbătă, 14 noiembrie 2020, publicul este așteptat la evenimentul intitulat Noaptea Europeană a Muzeelor. Cu această ocazie se pot vizita trei expoziții temporare. Organizatorii au pregătit, de asemenea, o proiecție în aer liber. Anul acesta, expoziția permanentă va fi închisă, deoarece clădirea monument istoric din Șoseaua Kiseleff nu a […]

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.