Cărtureşti Verona găzduieşte astăzi dezbaterea „De ce nu pun şi femeile ţara la cale?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/carturesti-verona-gazduieste-astazi-dezbaterea-de-ce-nu-pun-si-femeile-tara-la-cale/

La Cărtureşti Verona, începând cu ora 15 :00, are loc dezbaterea ,,De ce nu pun şi femeile ţara la cale ?” în prezenţa Alinei Dragolea, Laurei Grunberg, Lilianei Popescu şi Dianei Elena Neaga.

Un articol de Andrada Văsii|8 martie 2013

Vineri, 8 martie, de la ora 15.00, la Librăria Cărturești Verona (Ceainărie) din București, va avea loc dezbaterea pe tema „De ce nu pun și femeile țara la cale?”, eveniment prilejuit de aparitia recentă a volumului Gen și cetățenie în România, semnat de Diana Elena Neaga, și apărut recent în colecția „Studii de gen” la Editura Polirom.

Alături de autoare, vor participa: Alina Dragolea, Laura Grunberg și Liliana Popescu. 
Moderatoare: Tudorina Mihai.

Gen și cetățenie în România reprezintă o remarcabilă analiză a modului în care femeile din România își percep și își exercită cetățenia.

Volumul, cu o prefață semnată de Mihaela Miroiu, analizează dimensiunea performativă a cetățeniei. Din aceste relatări rezultă ca modul în care femeile își exercită azi cetățenia este afectat, pe de o parte, de constrângerile asociate rolurilor și diferențelor de gen (în baza cărora ele sunt principalele îngrijitoare ale familiei), iar pe de altă parte, de experiențele formatoare trăite în perioada comunistă (munca plătită, îngrădirea libertății de mișcare, raționalizările) și în perioada de tranziție (polarizarea socială, prezența minoră a intereselor femeilor pe agenda publică, experiența șomajului sau a libertății de exprimare).

„Știu că mulți politologi și politicieni români considera neexersarea deplină a cetățeniei în cazul femeilor o problemă marginală, deranjantă, dacă nu cumva ridicolă. (…) Autoarea își propune să analizeze semnificația cetățeniei substanțiale și exercițiul cotidian al acesteia în cazul femeilor în general, al celor din România în particular, așa cum sunt ele reflectate în cercetările politologice feministe și nefeministe. Din acest motiv, utilitatea cărtii pentru teoreticienii cetățeniei, pentru cercetătorii democrației și ai politicilor de gen, ca și pentru politicienii care nu vor să improvizeze pe tema «ce doresc cetățenele», ci vor să se documenteze, este foarte mare.” (Mihaela Miroiu)

 

Din cuprins:

Construcția și (re)construcția cetațeniei • Teorii ale cetățeniei • Gen și cetățenie: o abordare constructivistă • Cetățenia traită a femeilor – o analiză empirică în zona Hunedoara • Despre amintirea unei cetățenii trăite în comunism • Experiența traită a rolurilor de gen • Participarea civică și politică a femeilor în viața de zi cu zi

Carte recomandată de feminism-romania.ro

24
/06
/18

Teatrul Evreiesc de Stat  prezintă miercuri, 27 iunie, de la ora 19.00, spectacolul de lieduri și poezie „Glasuri evreiești în poezia lumii“, pe versuri de Benjamin Fondane, Nina Cassian, Magda Isanos, Charles-Pierre Baudelaire și Paul Celan, în lectura actorilor TES -  Maia Morgenstern, Darius Daradici, Viorica Bantaș și Mircea Dragoman.

12
/06
/18

Cartea „Pădurea întunecată”, scrisă de Nicole Krauss, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în anul 2018 (traducere din limba engleză și note de Luana Schidu).

08
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Roma antică a rămas mereu tributară culturii grecești. Opera lui Seneca, născut cu cinci ani înainte de era noastră, o dovedește din plin. Născut la Cordoba (Spania) într-o familie din nobilimea provincială (tatăl său scrisese un prețios tratat de oratorie) și educat la Roma, el s-a dedicat în primul rând filosofiei, adoptând stilul de viață excesiv de sobru al stoicilor.

07
/06
/18

Ziarul Metropolis vă invită la duelul cărţilor. În fiecare lună, alegem două dintre cele mai importante volume recent apărute în România şi le punem la luptă faţă în faţă. Cel care va câştiga confruntarea va fi declarat cartea lunii...

05
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O matrice spirituală deosebită de a europenilor face ca lumea indiană, acel conglomerat unde se vorbesc 15 grupe de limbi, cu literatură și tradiții culturale proprii, să surprindă în permanență, să intereseze prin uimitoarea diversitate și în același timp prin coeziunea extraordinară.

04
/06
/18

METROPOLIS SPECIAL După ce a cucerit planeta cu „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii” (Polirom, 2017), istoricul israelian Yuval Noah Harari și-a îndreptat privirea spre ce va urma. „Homo deus. Scurtă istorie a viitorului” (Polirom, 2018) este o incursiune în lumea imaginară a ceea ce ar putea fi.

01
/06
/18

“În primii ani de viață am locuit într-o cămăruță, împreună cu părinții mei, care abia se căsătoriseră, cu un an în urmă, erau niște oameni foarte tineri. Și în acea cameră de câțiva metri pătrați se desfășura toată viața noastră, toată viața familiei. Era ciment pe jos, era un pat în care dormeam toți trei. și pe marginea căruia, mama, ținându-mă în brațe, îmi citea. E prima mea amintire. (...)”, mărturisea Mircea Cărtărescu, într-un interviu pentru emisiunea DIGICULT. Născut într-o zi de 1 iunie, la fel ca și soția sa, scriitoarea Ioana Nicolaie, Mircea Cărtărescu împlinește, astăzi, 62 de ani.

30
/05
/18

METROPOLIS SPECIAL 7 destinații din romanele momentului – din New York până la Tōkyō, din Bogotá la Calcutta, din Tripoli până în Sicilia și de acolo la Ierusalim...

29
/05
/18

Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XIII-a, va avea loc între 30 mai şi 3 iunie, într-un nou spaţiu de la Romexpo, Pavilionul B2, unde Statele Unite reprezintă ţara invitată de onoare.