Ce citim în aprilie?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-aprilie/

Șapte recomandări de lectură pentru luna aprilie, în care veţi regăsi scrisorile schimbate de legendarul Ernest Hemingway cu fiul său, Patrick, dar şi un nou roman semnat de Amor Towles, autorul bestsellerului „Un gentleman la Moscova”. Titlurile selectate au apărut în această lună la Editura Nemira.

Un articol de Alina Vîlcan|9 aprilie 2023

Dragă tată de Ernest Hemingway și Patrick Hemingway

Avem în față un volum inedit de scrisori, care ne invită în intimitatea unuia dintre cei mai apreciați scriitori din toate timpurile: Ernest Hemingway. Dragă tată este un proiect de familie, care ne oferă azi, în premieră, un portret nuanțat al lui Ernest Hemingway, unul dintre marii scriitori ai secolului al-XX-lea.

Personalitatea lui Hemingway nu a încetat niciodată să fascineze, însă omul din spatele legendei a rămas, în mare parte, înconjurat în mister. Patrick, sau bătrânul Șoricel, așa cum îl alinta Hemingway pe fiul mijlociu, regrupează în acest volum o parte dintre scrisorile pe care le-au schimbat de-a lungul a trei decenii și ne invită astfel în intimitatea unei vieți de familie atipice, propunând o perspectivă nouă și plină de sensibilitate asupra imaginii tatălui său.

De această dată, îl vedem pe Hemingway plecat la luptă fără puștile lui preferate, ci doar cu speranța de a putea cuceri sau recuceri un teritoriu inepuizabil: relația cu fiul, cu fiii. Este o carte în care se vânează și se pescuiește mult, dar, mai presus de toate, e o carte despre iubire și distanțe, despre părinți și fricile lor, despre copii și capriciile lor, despre un soi de imposibilitate de a mai recupera ceva în plină tranziție sau în plină degradare.

Dragă tată este dovada faptului că din cele mai tenebroase circumstanțe, ca într-un proces alchimic, se poate fabrica metalul pur al frumuseții umane.“ (Bogdan-Alexandru Stănescu)

„Probabil că n-o să mai trăiesc prea mult și mi-ar prinde bine o toamnă frumoasă. (Prin urmare, replica obișnuită: bătrânul tata, bietul de el. N-o să mai trăiască mult. Cineva să-i aducă micul dejun.)

Vă transmit multă dragoste și continuați să-mi scrieți. O să trebuiască să ofer un trofeu pentru Cea Mai Reușită Scrisoare a Anului, cu puncte în plus pentru caligrafie, umor, ortografie, lizibilitate și acuratețe. Am putea să-l numim Campionatul Madame de Sévigné. Bine, hai să aflăm vești de la voi, băieți.

Cu drag,
Tata

Mary vă transmite multă dragoste. E în piscină”, citim în volumul apărut recent și în limba română, la Editura Nemira.

101 eseuri care îți vor schimba modul de a gândi de Brianna Wiest

Brianna Wiest, autoarea bestsellerului Tu ești muntele, este foarte apreciată pentru eseurile ei motivaționale, care îmbină într-un mod accesibil psihologia și filozofia. Volumul de față reunește atât texte inedite, cât și articole publicate online, citite de milioane de oameni din întreaga lume.

Pentru Brianna Wiest, cea mai importantă întrebare este: cum dobândim fericirea? Pentru a găsi răspunsul, ne propune o multitudine de teme de reflecție, care ne vor ajuta să stabilim care e scopul vieții noastre și cum îl putem îndeplini.

Ideea de bază a cărții este că trecutul nu reprezintă o realitate bine stabilită, ci o suită de întâmplări și amintiri mereu schimbătoare. Această perspectivă ne va ajuta să considerăm experiențele dureroase din viețile noastre nu atât obstacole, cât mai degrabă mijloace pentru a obține fericirea.

Autostrada Lincoln de Amor Towles

Amor Towles, autorul bestsellerului Un gentleman la Moscova, spune de această dată povestea lui Emmett Watson, un adolescent de 18 ani, a cărui condamnare de cincisprezece luni de muncă silnică pentru omor din imprudență tocmai a luat sfârșit în iunie 1954, când pornește într-o călătorie cu mașina. Cel care i-a fost temnicer îl conduce în Nebraska, unde din păcate pe Emmett nu-l mai așteaptă decât fratele lui de opt ani, Billy, fiindcă ambii părinți au murit, iar ferma familiei a fost confiscată de bancă pentru neplata datoriilor.

Tânărul vrea să-și ia fratele și să plece amândoi spre California. Numai că în portbagajul mașinii s-au ascuns doi dintre prietenii alături de care el și-a ispășit pedeapsa, iar aceștia au cu totul alte planuri pentru Emmett, unele care îi vor purta pe toți spre fascinantul New York.

Vraja lumii. Redescoperirea miraculosului într-o epocă tulbure de Katherine May

Mulți dintre noi suntem copleșiți de schimbările care ne asaltează în fiecare zi. Ne simțim obosiți și iritați, de multe ori fără să știm de ce. Fundalul vieții noastre este dominat de o teamă apăsătoare și de o neliniște epuizantă. Oare există un mod de a ne raporta la lumea din jur care să ne ajute să fim mai relaxați și mai încrezători în viitor? Cum ne putem recupera curiozitatea, bucuria de a trăi și fascinația față de frumusețea din jur?

Vraja lumii îți propune o călătorie în care vei redescoperi pas cu pas splendoarea ascunsă în detaliile cotidiene. Cu sensibilitate, candoare și umor, Katherine May își descrie lupta cu sentimentul că este copleșită de greutăți și încercarea de a descoperi un nou mod de a trăi, prin explorarea proprietăților vindecătoare ale naturii.

În pagini pline de lirism și empatie, autoarea bestsellerului Iernile sufletului dezvăluie misterele ascunse în cele patru elemente – pământ, aer, apă, foc –, ajutându-te să descoperi în tine însuți puterea de a te bucura de frumusețea lumii și de a merge mai departe cu zâmbetul pe buze.

12 ore pentru a spune te iubesc de Olivia Poulet și Laurence Dobiesz

Pippa și Steve au avut deja parte de marea iubire. Acum nu le-au mai rămas decât 12 ore pentru a o salva. Pippa Gallagher ajunge de urgență la spital după ce suferă un accident. În timp ce zace fără cunoștință, imagini din propriul trecut îi trec prin minte: ziua când l-a cunoscut pe Steve Gallagher, bărbatul care avea să fie iubirea vieții ei… Durerea pe care a simțit-o în seara dinainte, în timp ce se urca în mașină, cu ochii plini de lacrimi…

Steve îi stă alături, cu ochii ațintiți asupra chipului ei palid și nemișcat. Nu are habar unde mergea soția lui când a făcut accidentul și nici ce o preocupa atât de mult, încât nu a mai putut să fie atentă la trafic. Nu știe decât că Pippa reprezintă toată lumea lui. Și că nu i-a fost alături exact când a avut nevoie de el mai mult ca oricând. Așa că, vreme de 12 ore, Steve îi va mărturisi soției sale de ce o iubește.

Pandora de Susan Stokes-Chapman

Un roman istoric tulburător în care descoperirea unor misterioase antichități grecești pune în mișcare conspirații, revelații și povești de dragoste.

În Londra sfârșitului de secol al XVIII-lea, Dora Blake, o tânără care își dorește să devină bijutier, locuiește cu unchiul său deasupra unui magazin de antichități cândva faimos, pe care l-au administrat pe vremuri părinții ei, care nu mai sunt în viață. Descoperirea unui vas grecesc vechi de milenii, pe care unchiul ei îl ținea încuiat în pivniță, îi stârnește fetei curiozitatea. Încercând să dezlege misterul, ea îi va cere ajutorul lui Edward Lawrence, un tânăr care acceptă să i se alăture, sperând că studierea prețiosului obiect îl va ajuta să fie primit în Societatea Anticarilor.

Însă descoperirile lui Edward o vor face pe Dora să pună sub semnul întrebării tot ceea ce credea că știe despre ea însăși și despre istoria familiei sale. Pe măsură ce tot mai multe adevăruri cutremurătoare ies la iveală, Dora ajunge să privească viitorul cu alți ochi. O poveste despre mit și secrete, trădare și mister, destin și speranță, Pandora este un roman istoric la fel de captivant și evocator ca Șarpele din Essex sau Cântul lui Ahile.

Pe cine iubești mai mult? de Mihaela Buruiană 

La intersecția dintre generații și perspective, dintre anii ’90 și prezentul actual, dintre primejdie și adăpost, blocuri și ulițe, frici și îndrăzneli, săli de clasă și terase, singurătate și comunitate, masculinitate și feminitate, Prinselea și agenda încărcată a unei zile, blândețe și cruzime, virtual și real, lumea așezată între coperte de Mihaela Buruiană se trăiește pur și simplu.

„Un volum de proză scurtă sub semnul unei întrebări care planează deasupra fiecărui personaj, într-o formă (chiar și directă) sau alta, întrebare care, pe cât de uzuală ori puerilă poate părea, pe atât de spinoasă e. Pe cine iubești mai mult?, așadar, e o carte a alegerilor, a ezitărilor, a insinuărilor, a luptelor mocnite, a interiorităților, a fisurilor și a nuanțelor, a adevărurilor care mustesc dincolo de spațiile albe. O carte a granițelor, dacă vreți, numai că nu (doar) cele geografice, ci (mai ales) cele emoționale și mentale. O mișcare de revoluție nu a pământului, ci a poveștilor și a oamenilor, care se plimbă de colo-colo, prin propriile vieți și prin viețile altora. Un debut care, prin construcție, forță și stil, anunță o voce proaspătă și memorabilă în literatura română contemporană“, după cum afirmă coordonatoarea colecției n’autor, Eli Bădică.

„Pentru cei care i-au urmărit agilitatea filologică mereu în mișcare elegantă și versatilă lingvistic, cartea Mihaelei Buruiană nu va fi o surpriză. Dincolo de apetitul narativ, de minuția observației, de ochiul care creează din detalii tablouri de familie, săli de clasă, geografii rurale, anii ’90 revizitați de la inerțiile lor sociale până la tropii copilăriei și adolescenței consumate atunci (afișe cu Beverly Hills 90210, tricouri cu Metallica, pizza sau McDonald’s), Mihaela Buruiană e o extraordinară creatoare de personaj. Reveriile și bâjbâielile adolescenței post-comuniste, dilemele generației cu Facebook, WhatsApp și vizite intermitente pe site-urile de dating, mișcarea continuă între ruralul copilăriei și o urbanitate din ce în ce mai contagioasă sunt marcate de acel ingredient atât de fragil și de important în proza contemporană: autenticitatea. În cartea aceasta autenticitatea e firul roșu care unește birouri corporatiste și garsoniere din Berceni, tatonări religioase și relații efemere, viraje continue între perspective – Lenuș, Cami, Cătălina, Andra, Alex, Anuța, Ștefana, Liliana, Onuța sunt personaje credibile din ale căror intersecții iese la iveală un conglomerat de lumi interioare, perfect calibrat în pagină, infuzat cu tot ce ține de arsenalul vieții mai mult sau mai puțin instagramabile“, ne asigură Ioana Bâldea Constantinescu.

Vă transmit multă dragoste și continuați să-mi scrieți. O să trebuiască să ofer un trofeu pentru Cea Mai Reușită Scrisoare a Anului, cu puncte în plus pentru caligrafie, umor, ortografie, lizibilitate și acuratețe. Am putea să-l numim Campionatul Madame de Sévigné. Bine, hai să aflăm vești de la voi, băieți. (Ernest Hemingway)

Foto: The New Yorker

 

 

 

 

 

Citiţi şi:
07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.