Cineastul Ken Loach, discurs acid cu ocazia decernării premiului Lumière
https://www.ziarulmetropolis.ro/cineastul-ken-loach-discurs-acid-cu-ocazia-decernarii-premiului-lumiere/

Cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film de la Lyon, care s-a desfăşurat în perioada 15-21 octombrie, a decernat, sâmbătă seară, premiul Lumière, cineastului britanic Ken Loach, care, în discursul de premiere, a vorbit despre viitorul cinematografiei şi a adus acuzaţii indirecte statului Israel. Organizat de Bertrand Tavernier şi Thierry Fremaux, festivalul a avut, […]

Un articol de |22 octombrie 2012

Cea de-a patra ediţie a Festivalului de Film de la Lyon, care s-a desfăşurat în perioada 15-21 octombrie, a decernat, sâmbătă seară, premiul Lumière, cineastului britanic Ken Loach, care, în discursul de premiere, a vorbit despre viitorul cinematografiei şi a adus acuzaţii indirecte statului Israel.

Organizat de Bertrand Tavernier şi Thierry Fremaux, festivalul a avut, sâmbătă seară, gala de premiere, confirmând astfel nume considerate promiţătoare pentru cinematografia europeană.

Potrivit AFP, deţinătorul trofeului de anul acesta, premiul Lumière, este cineastul britanic Ken Loach. Distincţia i-a fost înmânată de fostul jucător de fotbal, devenit actor, Eric Cantona, care a jucat, în 2009, în producţia „Looking For Eric”.

 

Ken Loach primeşte această distincţie pentru întreaga carieră, la ediţiile anterioare premiul revenindu-le lui Clint Eastwood, Milos Forman şi Gérard Depardieu.

Declarându-se „profund emoţionat”, Loach a spus că „meciurile nu se câştigă niciodată singur, ci doar în echipă”. Cineastul a mai vorbit şi despre respectul său faţă de vitalitatea cinematografiei franceze şi nu a omis să laude sistemul care i-a permis „să supravieţuiască” mulţumită unei fiscalităţi adecvate care, „astăzi riscă să fie eliminată din cauza Comisiei Europene”.

„Suntem îngrijoraţi să observăm că acest sistem este în pericol. Sistemul francez este foarte important şi, de aceea, trebuie să îl apărăm cu toţii pentru că este singurul care permite şi altor cinematografii să existe. Suntem europeni, dar nu dorim o Europă care să se lase subjugată de dictatura pieţei”, a spus Ken Loach.

Acesta a mai adăugat: „Cinematografia nu poate schimba lucrurile. Nu şi, de fapt, este mai bine aşa. Pentru că, dacă cinemaul ar transforma lumea, am fi cu toţii americani cu arme în buzunar”.

„Dar, noi, cineaştii, ne putem face auziţi şi-i putem ajuta pe cei care sunt supuşi cenzurii, aşa cum se întâmplă în China sau cum este, recent, cazul iranianului Jafar Panahi”, a adăugat britanicul.

Loach a continuat, în discursul de premiere, să critice Israelul, fără a menţiona însă numele statului evreu. „Cu mulţi ani în urmă, în timpul boicotului din Africa de Sud, i-am ajutat pe negrii sud-africani. Nu acelaşi lucru putem spune şi în ceea ce priveşte situaţia din Palestina”, a mai spus cineastul.

La Festivalul de Film Grand Lyon, Ken Loach a asistat la proiecţia câtorva dintre filmele sale, a discutat cu publicul şi a vorbit despre filmele pe care le iubeşte.

Cel mai recent film al lui Loach, „The Angel’s Share”, o comedie socială, a luat Premiul Juriului la Cannes, anul acesta, şi a avut peste 300.000 de spectatori în Franţa, în primele două săptămâni de la premieră.

În 2006, Ken Loach a primit premiul Palme d’Or pentru drama istorică „Mângâierea vântului/ The Wind That Shakes the Barley”. În 2005, regizorul a primit premiul César pentru cel mai bun film străin, pentru povestea de dragoste scoţiană „Un sărut tandru/ A Fond Kiss”. Regizorul britanic a fost recompensat şi cu un premiu pentru întreaga carieră din partea Academiei de Film Europene, în 2009. Ken Loach a fost invitat special al Festivalului de Film Anonimul în vara anului 2007.

Festivitatea de închidere a Festivalului de Film de la Lyon, care va avea loc duminică seară, la Heaven’s Gate, va fi prezentată de Michael Cimino şi Isabelle Huppert.

Premiul Lumière recompensează un cineast care şi-a adus o contribuţie remarcabilă în lumea filmului. Evenimentul se desfăşoară în acelaşi loc în care Louis şi Auguste Lumière au filmat primul lor film, în 1895, „Muncitori care pleacă din Fabrica Lumière”. Premiul a fost instituit de Thierry Frémaux, director general al Institutului Lumière şi delegat general al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

 

Sursa: MEDIAFAX

26
/11
/15

„Asta vreau în rai... cuvintele să devină note muzicale şi conversaţiile să fie simfonii.” – Tina Turner. "Una dintre cele mai mari artiste ale tuturor timpurilor", conform revistei Rolling Stone, împlineşte astăzi 76 de ani. Tina Turner a vândut peste 200 de milioane de albume în cei peste 50 de ani de carieră.

26
/11
/15

Felicia Filip şi Ion Caramitru vor participa la Festivalul dedicat Zilei Naționale a României, organizat de Opera Comică pentru Copii (27 noiembrie - 1 decembrie). În cadrul evenimentului, publicul va avea ocazia să ia parte la spectacole de gală, cu invitați consacrați ai scenei românești, alături de elevii olimpici din Orchestra Colegiului Național “George Enescu” din București, dirijată de Gheorghe Iliuță, împreună cu soliștii și baletul Operei Comice pentru Copii.

26
/11
/15

Bălţăţeanu, spunea actriţa Maria Filotti, „era un partener ideal, mai ales în sensul de a şti să se adapteze la jocul celuilalt, cu atâta supleţe, încât îi facilita jocul”. În 40 de ani de teatru, a avut noroc şi a jucat toate genurile, mergând din victorie în victorie. S-a născut pe 26 noiembrie 1893, la Drobeta-Turnu Severin.

26
/11
/15

Vineri, 4 decembrie (19.00), Radio România în colaborare cu Institutul Francez București prezintă la Sala Radio un eveniment conceput în special în jurul muzicii compozitorului francez CLAUDE DEBUSSY, concert derulat cu participarea MIHAELEI MINGHERAŞ – COUTURE, soprană stabilită în Franţa unde susţine o importantă carieră artistică, pe scene cum ar fi cea a Operei Comice din Paris sau la Théâtre du Châtelet.

26
/11
/15

La un secol şi jumătate de la lansare, "Alice în țara minunilor" este transformată într-un spectaculos music-hall plasat sub semnul digitalului, cu ajutorul rockerului Damon Albarn. Inspirat din capodopera lui Lewis Carroll, spectacolul de aproape două ore și jumătate, intitulat "wonder.land", în stilul unui e-mail, se joacă de la începutul săptămânii la National Theatre din Londra, urmând să fie prezentat și pe scena Theatre du Chatelet din Paris, în iunie 2016

25
/11
/15

Sâmbătă 28 noiembrie, Mariana Nicolesco va împlini 67 de ani, prilej pentru marea noastră soprană să prezinte, pentru prima oară în Bucureşti, un florilegiu extraordinar de lieduri enesciene.

25
/11
/15

Teatrul Metropolis prezintă duminică, 29 noiembrie, de la ora 11.00 şi de la ora 16.00, comedia „Dator vândut“, după Eugène Labiche, în regia lui Dan Tudor. Şapte actori au vorbit pentru Ziarul Metropolis despre momentele în care au fost datori vânduţi sau despre tacticile prin care s-au ţinut departe de datorii.

25
/11
/15

Joi, 10 decembrie, de la ora 19:30, ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București deschide anotimpul bucuriei cu un nou concert extraordinar din seria DA CAPO ARCUB CHAMBER MUSIC. În atmosfera selectă a istoricului Han Gabroveni (Strada Lipscani nr. 84-90), sre vor cânta piese celebre, în interpretarea unuia dintre cele mai apreciate ansambluri de muzică de cameră din Europa, Trio Enescu

25
/11
/15

În 2 decembrie se împlinesc 65 ani de la trecerea în eternitate a pianistului-simbol pentru arta interpretativă românească, Dinu Lipatti, prilej pentru Radio România Muzical de a-i dedica acestei mari personalități o serie de evenimente: o emisiune-maraton, un recital și un simpozion de muzicologie.

24
/11
/15

Teatrul Foarte Mic își întrerupe activitatea de spectacole începând de astăzi, 24 noiembrie. La rândul său, Teatrul Nottara și-a suspendat toate spectacolele de la sediul din bulevardul Magheru. Ambele decizii au venit ca urmare a legii promulgate recent prin care este interzisă orice activitate în clădiri cu risc seismic ridicat.

24
/11
/15

Ţi-ai imaginat vreodată că poţi să faci revelionul în teatru? Pe 31 decembrie de la ora 19:00, actorii În Culise te invită să petreci o noapte pe care ţi-o vei aminti tot restul vieţii. Cu program de spectacol şi comedie românească, bucate alese şi licori delicioase, cea de-a cincea ediţie a Revelionului ca Altădată transformă mansarda din La Scena (Calea Călăraşilor nr. 55) într-un loc ideal pentru a sărbători trecerea dintre ani.