Cosmina Stratan – povestea unui succes nesperat
https://www.ziarulmetropolis.ro/cosmina-stratan-povestea-unui-succes-nesperat/

Cosmina Stratan şi-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune şi i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câştiga un premiu la Cannes. Nu ştia că peste doar câţiva ani sub îndrumarea aceluiaşi regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

Un articol de Monica Andrei|12 februarie 2014

Cosmina Stratan și-a încercat norocul la Actorie după ce a văzut câteva spectacole la Teatrul Metropolis. Pe vremea aceea lucra în televiziune și i-a solicitat un interviu lui Mungiu, care tocmai câștiga un premiu la Cannes. Nu știa că peste doar câțiva ani sub îndrumarea aceluiași regizor va fi recompensată tot la Cannes pentru “cea mai bună interpretare”. Cum a început de fapt povestea de succes a Cosminei aflăm chiar de la aceasta, într-un interviu acordat Ziarului Metropolis.

La Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în fiecare an sunt invitaţi zece tineri actori talentaţi din Europa care au debutat în film şi au laut premii. Anul acesta printre cei zece invitați a fost selectată și Cosmina Stratan, românca primind trofeul “European Shooting Stars 2014”.

Cosmina Stratan

Cosmina Stratan pe scurt

Cosmina intra în sală ca orice spectator normal, fascinată de ceea ce vede pe scenă. Drumul ei s-a derulat în salturi spectaculoase şi neuitat: de la Teatrul Metropolis, la UNATC, apoi la Cannes.

În 2008 a fost admisă la secţia actorie a Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la clasa profesorului Florin Zamfirescu.

Apoi a urmat şcoala masterală din cadrul aceleaşi universităţi, la clasa profesorului Gelu Colceag.

Între timp a primit premiul pentru interpretare feminină la cea de-a 65-a ediţii a Festivalului International de Film de la Cannes, în 2012, pentru rolul din “După dealuri”, debutul ei în film.

În același an, la Gala Metropolis, primea Diplomă de onoare pentru cel mai spectaculos salt profesional.

Teatrul Metropolis și admiterea la Actorie

“Lucram la Antena 3 şi eram reporter. Veneam la Teatrul Metropolis când aveam timp, cu mare drag.

Din decizia mea de a da la Facultatea de Actorie a făcut parte şi venirea la Teatrul Metropolis, pentru că era unul dintre teatrele pe care le frecventam cel mai mult, pentru spectacolele din repertoriu.

Am intrat în teatru pe vremea când erau schele. Era unul dintre locurile unde atmosfera a fost şi este diferită, faţă de celelalte teatre.

Spectacole ca: „Hamlet”, „Jocul de-a adevărul”, le-am văzut de mai multe ori. Apoi, mi-a venit ideea să dau admitere la Facultatea de Teatru.

Cosmina Stratan

Nu prea m-am pregătit pentru examenul de actorie pentru că lucram. Nu aveam timp liber prea mult. Eram hotărâtă să încerc.

Mi-am spus că dacă este drumul meu, reuşesc! Vroiam să merg la admitere neinfluenţată de păreri, teorii, sfaturi.

Surpriza a fost, că am intrat la clasa prof. Florin Zamfirescu, iar apoi am continuat masterul la clasa Gelu Colceag. Aveam cursuri de zi şi am renunţat la locul de muncă.”, povestește Cosmina Stratan

Întâlnirea cu Mungiu

„Pe Cristian Mungiu l-am întâlnit prima dată când şi-a lansat filmul “4 luni, 3 săptămâni si 2 zile”. L-am cunoscut în urma interviului solicitat, pentru că luase premiu la Cannes.

Atunci nu ştiam că vreau să dau la Actorie. Ne-am revăzut după nişte ani, eu fiind studentă. Directorul lui de casting m-a sunt la telefon pentru a mă chema la probe pentru filmul „După dealuri”. Am avut noroc.

Cosmina Stratan

Cristian Mungiu nu văzuse pozele mele. Prima probă am dat-o cu directorul de casting, şi apoi el a insistat ca să mă vadă regizorul, care nu m-a refuzat.

La final, am fost aleasă pentru rolul prietenei Irinei Cornici. Filmările au început în noiembrie şi au durat cam două luni jumătate.

Nu se putea filma într-o mănăstire, aşa că ne-am deplasat la Câmpina, unde se construise acolo un spaţiu asemănător unei mănăstiri, pregătit pentru filmarea secvenţelor”, ne-a mai spus câștigătoarea premiului Palme d’Or din 2012.

Epilog

Cosmina Stratan: “Nu știu ce să mai adaug… Știu doar că sunt foarte fericită că am primit trofelul European Shooting Stars 2014”.

Foto Cosmina Stratan – facebook,  Cinemagia

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.