Cristian Mungiu, printre cineaştii care protestează faţă de înlocuirea legii copywright-ului în UE
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-printre-cineastii-care-protesteaza-fata-de-inlocuirea-legii-copywright-ului-in-ue/

Regizorul român Cristian Mungiu se numără printre cei 20 de cineaşti europeni de top, printre care Michel Hazanavicius, Wim Wenders, Paolo Sorrentino, Ken Loach, care vor să protejeze actuala lege a drepturilor de autor, pe care Comisia Europeană vrea să o înlocuiască cu Digital Single Market (DSM).

Un articol de Liliana Matei|10 aprilie 2015

Cu ocazia evenimentului „Rendez-Vous with New French Cinema” organizat recent la Roma, un număr de 20 de regizori europeni au decis să protesteze faţă de propunerea Comisiei Europene de înlocuire a actualei legi a drepturilor de autor cu Digital Single Market (DSM), o măsură legislativă care va permite producţiei audiovizuale şi operelor cinematografice să circule liber în interiorul Uniunii Europene prin intermediul unor licenţe paneuropene, informează site-ul revistei Variety, anunță Mediafax.

Cineaştii spun că propunerea CE va elimina noţiunea de „exclusivitate teritorială”, îi va deposeda de drepturi pe posesorii acestora şi va aduce beneficii doar platformelor multiteritoriale, precum Netflix şi Google. Abrogarea actualei legi a drepturilor de autor ar ameninţa, de asemenea, întregul sistem de finanţare care a permis dezvoltarea şi înflorirea industriilor cinematografice şi culturale din Europa.

„Filmele noastre sunt o formă de speranţă şi ele contribuie, cu modestie, dar în mod cert, la construirea identităţii europene. Într-o epocă în care unele dintre ţările noastre se confruntă cu noi tendinţe obscurantiste care seamănă cu un acces de ură, un licăr de speranţă poate să fie adus de cinema”, se afirmă în documentul semnat de cei 20 de cineaşti europeni.

În acea scrisoare deschisă, adresată autorităţilor publice europene, organismelor naţionale din domeniul cinematografiei şi EFAD (European Film Directors Agency), semnatatorii ei au indicat câteva metode ce ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăţi circulaţia filmelor în cinematografe, pe platformele digitale şi la posturile TV din Europa.

Documentul cere, de asemenea, protejarea cinematografelor de artă şi subliniază nevoia finanţării programelor ce vizează trecerea acestora la tehnologia digitală. Semnatarii documentului au subliniat, totodată, nevoia presantă de plasare a „uriaşilor din domeniul internetului global” (precum platforma Netflix) pe picior de egalitate cu actorii locali de pe piaţa cinematografică, în ceea ce priveşte obligaţiile fiscale şi cotele de investiţii.

În acelaşi timp, documentul a semnalat importanţa pe care o au radiodifuzorii naţionali în finanţarea unei diversităţi de filme europene şi în posibila lansare a unei platforme digitale paneuropene care să fie dedicată filmelor de artă.

Potrivit screendaily.com, documentul prezentat la Roma a fost semnat de peste 20 de cineaşti europeni de top, inclusiv de laureaţii cu Oscar Michel Hazanavicius şi Paolo Sorrentino şi laureaţii cu Palme d’Or Cristian Mungiu şi Ken Loach.

07
/12
/15

Lungmetrajul "Brâncuşi din eternitate", de Adrian Popovici, cu Claudiu Bleonţ, Vlad Rădescu, Alexandru Potocean, Iulia Verdeş, Andra Negulescu şi Ioan Andrei Ionescu, va fi prezentat criticilor de film şi membrilor British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), la New York şi la Londra.

06
/12
/15

Regizorul Ron Howard („O minte sclipitoare”) aduce, din 4 decembrie, pe marile ecrane aventura „În inima mării”, o ecranizare a best-sellerului omonim semnat de Nathaniel Philbrick despre expediţia vaporului Essex. Dezastrul maritim real l-a inspirat pe Herman Melville să scrie „Moby-Dick”. Însă cartea nu relatează decât jumătate din poveste.

05
/12
/15

Deşi, cu acest ultim film al francizei (“Jocurile Foamei: Revolta – partea 2”) se închide cercul celor trei ani în care Jennifer Lawrence a intrat în pielea lui Katniss Everdeen, gaiţa zeflemitoare rămâne un model de stil şi look pe care nu îl vom uita prea curând.

03
/12
/15

„Moromeţii” poate fi privit ca o apariţie de necrezut: este un film lansat spre sfârşitul perioadei comuniste, când, la fel ca întreaga atmosferă din ţară, peisajul cinematografic devenea tot mai puţin respirabil din cauza cenzurii şi a ideologiei partidului unic.

03
/12
/15

Festivalul anual "Making Waves: New Romanian Cinema" de la New York, ajuns la cea de-a zecea ediție, este considerat de New York Times drept una dintre "comorile anuale" ale circuitului cinematografic newyorkez și se desfășoară pentru al treilea an consecutiv în două centre culturale importante: Film Society of Lincoln Center (2-7 decembrie) și respectiv Jacob Burns Film Center (3-8 decembrie).

29
/11
/15

„Alături de filme de festival, MUBI înseamnă și filme cult și clasice, așa că o bună parte din catalog conține nume sonore din istoria cinematografiei”, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ioana Diaconu, reprezentanta pentru România a MUBI, platformă internaţională de filme.

27
/11
/15

Chiamatemi Francesco (Spuneți-mi Francisc) prezintă drumul pe care l-a parcurs fiul unor imigranți italieni din Argentina pentru a deveni șeful Bisericii Catolice. Filmul va fi lansat în cinematografele italiene la 3 decembrie.

23
/11
/15

Cea de-a şasea ediţie a Bucharest International Experimental Film Festival (BIEFF) este una itinerantă şi va debuta duminică, la Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19.00, cu proiecţia a şase scurtmetraje care au ca temă criza refugiaţilor.