Cristian Mungiu, printre cineaştii care protestează faţă de înlocuirea legii copywright-ului în UE
https://www.ziarulmetropolis.ro/cristian-mungiu-printre-cineastii-care-protesteaza-fata-de-inlocuirea-legii-copywright-ului-in-ue/

Regizorul român Cristian Mungiu se numără printre cei 20 de cineaşti europeni de top, printre care Michel Hazanavicius, Wim Wenders, Paolo Sorrentino, Ken Loach, care vor să protejeze actuala lege a drepturilor de autor, pe care Comisia Europeană vrea să o înlocuiască cu Digital Single Market (DSM).

Un articol de Liliana Matei|10 aprilie 2015

Cu ocazia evenimentului „Rendez-Vous with New French Cinema” organizat recent la Roma, un număr de 20 de regizori europeni au decis să protesteze faţă de propunerea Comisiei Europene de înlocuire a actualei legi a drepturilor de autor cu Digital Single Market (DSM), o măsură legislativă care va permite producţiei audiovizuale şi operelor cinematografice să circule liber în interiorul Uniunii Europene prin intermediul unor licenţe paneuropene, informează site-ul revistei Variety, anunță Mediafax.

Cineaştii spun că propunerea CE va elimina noţiunea de „exclusivitate teritorială”, îi va deposeda de drepturi pe posesorii acestora şi va aduce beneficii doar platformelor multiteritoriale, precum Netflix şi Google. Abrogarea actualei legi a drepturilor de autor ar ameninţa, de asemenea, întregul sistem de finanţare care a permis dezvoltarea şi înflorirea industriilor cinematografice şi culturale din Europa.

„Filmele noastre sunt o formă de speranţă şi ele contribuie, cu modestie, dar în mod cert, la construirea identităţii europene. Într-o epocă în care unele dintre ţările noastre se confruntă cu noi tendinţe obscurantiste care seamănă cu un acces de ură, un licăr de speranţă poate să fie adus de cinema”, se afirmă în documentul semnat de cei 20 de cineaşti europeni.

În acea scrisoare deschisă, adresată autorităţilor publice europene, organismelor naţionale din domeniul cinematografiei şi EFAD (European Film Directors Agency), semnatatorii ei au indicat câteva metode ce ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăţi circulaţia filmelor în cinematografe, pe platformele digitale şi la posturile TV din Europa.

Documentul cere, de asemenea, protejarea cinematografelor de artă şi subliniază nevoia finanţării programelor ce vizează trecerea acestora la tehnologia digitală. Semnatarii documentului au subliniat, totodată, nevoia presantă de plasare a „uriaşilor din domeniul internetului global” (precum platforma Netflix) pe picior de egalitate cu actorii locali de pe piaţa cinematografică, în ceea ce priveşte obligaţiile fiscale şi cotele de investiţii.

În acelaşi timp, documentul a semnalat importanţa pe care o au radiodifuzorii naţionali în finanţarea unei diversităţi de filme europene şi în posibila lansare a unei platforme digitale paneuropene care să fie dedicată filmelor de artă.

Potrivit screendaily.com, documentul prezentat la Roma a fost semnat de peste 20 de cineaşti europeni de top, inclusiv de laureaţii cu Oscar Michel Hazanavicius şi Paolo Sorrentino şi laureaţii cu Palme d’Or Cristian Mungiu şi Ken Loach.

23
/11
/15

"Labyrinthus" a primit premiul pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul de Film pentru Copii KINOdiseea. Trofeul European Children's Film Association (ECFA) a revenit producției "Păsări călătoare", iar o mențiune specială — peliculei care a fost proiectată în închiderea festivalului — "Curcubeul".

21
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Regizat de Steven Spielberg, „Bridge of Spies” („Podul spionilor”) este un thriller „old school” cu spioni, care omagiază discret un anume cinema clasic american, oferind în acelaşi timp suspans pe un fond istoric.

20
/11
/15

Actriţa americană Gwyneth Paltrow a înregistrat un single cu fostul ei soţ, Chris Martin, care va fi inclus pe următorul album al trupei acestuia, Coldplay. Vedeta hollywoodiană a făcut backing vocals pentru single-ul "Everglow", care va fi inclus pe noul album al trupei Coldplay, intitulat "A Head Full of Dreams".

20
/11
/15

Al șaptelea episod din sezonul al cincilea al serialului "Homeland", care se inspiră cu regularitate din realitate, de la războiul din Afganistan la ascensiunea grupării Statul Islamic, începe cu un mesaj pe fond negru: "În urma evenimentelor de la Paris, vă amintim că 'Homeland' conține elemente care pot tulbura spectatorii. Cele mai sincere condoleanțe tuturor celor afectați de atacuri", scrie la începutul genericului.

19
/11
/15

De ce Sinaia are, de fapt, trei gări? Ce îl leagă pe Yehudi Menuhin de Sinaia şi de George Enescu? Gări de poveste continuă la TVR cu povestea fascinantă a trenului regal al României şi a gării regale de la Sinaia. Episodul cu numărul cinci al seriei Gări de poveste se difuzează sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 17.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

19
/11
/15

În zilele de 19 și 20 noiembrie 2015, de la ora 19,00 va avea loc, la Cinema Elvire Popesco, cea de-a VII ediție a festivalului Zilele Filmului Irlandez. În program, Gold, în regia lui Niall Heery şi Good Vibrations, de Lisa Barros D'Sa şi Glenn Leyburn, precum şi două scurtmetraje – I Am Here, regia David Holmes şi Coda, de Alan Holly .

18
/11
/15

Paramount Channel anunță lansarea în România a Academiei de Film, un proiect care are scopul de a încuraja pasiunea pentru cinema. Obiectivul Paramount - Film Academy este de a răspândi iubirea pentru filme în rândul unui public larg, de a crește interesul pentru procesele și etapele de realizare ale unui film, de a oferi o perspectivă completă a experienței cinematografice.

18
/11
/15

Studiorile Pepsi lansează scurtmetrajul Black Knight Decoded, un scurtmetraj, a cărui bogată naraţiune se învârte în jurul a ceea ce mulţi consideră o entitate misterioasă, satelitul Black Knight. Filmul are în distribuţie vedete de cinema, o piesă originală, “Miracles”, interpretată de Usher, dar şi consumatori din peste 11 ţări.

14
/11
/15

Scurtmetrajul “Prologul”, în regia lui Ștefan Constantinescu va avea premiera mondială în cadrul “Stockholm Film Festival”, producția fiind inclusă în competiția oficială. Evenimentul, ajuns la cea de-a 26 ediție, va debuta astăzi și se va desfășura până pe 22 Noiembrie.

13
/11
/15

Povestea a început cu 29 de ani în urmă*. Am ratat o excursie la munte şi, ca să nu rămân supărat, am fost dus de tatăl meu la film, la Casa de Cultură din Găeşti. Aşa am pătruns în lumea cinematografelor. Îmi amintesc că primul meu film a fost Superman. Din acel moment, împreună cu Dede senior (amator de filme şi fan Spencer Tracy) am cunoscut una din cele mai mari distracţii ale acelor vremuri, mersul la cinema.

13
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Bazat în special pe cele patru anecdote intersectate care îl compun, şi într-o măsură nesemnificativă pe valenţele imaginii, încadraturii sau mizanscenei, „Bucureşti NonStop”, de Dan Chişu, aduce laolaltă numeroşi actori experimentaţi, aproape singurul atu care îl face vizionabil şi, pe alocuri, delectabil.