George Bacovia şi Nicolae Bălcescu, membri post-mortem ai Academiei Române
https://www.ziarulmetropolis.ro/george-bacovia-si-nicolae-balcescu-membri-post-mortem-ai-academiei-romane/

Scriitorul George Bacovia şi istoricul Nicolae Bălcescu au fost aleşi, recent, membri post-mortem ai Academiei Române, cel mai important for cultural al României.

Un articol de Liliana Matei|14 iunie 2015

George Bacovia şi Nicolae Bălcescu au fost aleşi membri post-mortem ai Academiei Române, cu unanimitate de voturi, în adunarea generală a Academiei desfăşurată pe 5 iunie, potrivit unui anunţ al instituţiei.

Totodată, adunarea generală a acestui for cultural a ales, prin vot secret, noi membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române.

Astfel, au fost aleşi următorii membri titulari: Victor Spinei (Secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie), Constantin Corduneanu (Secţia de Ştiinţe Matematice), Maria Magdalena Zaharescu (Secţia de Ştiinţe Chimice), Marian-Traian Gomoiu (Secţia de Ştiinţe Biologice), Nicolae Gheorghe Panin (Secţia de Ştiinţe Geonomice), Dorel Banabic (Secţia de Ştiinţe Tehnice), Dan Dubină (Secţia de Ştiinţe Tehnice) şi Gheorghe Benga (Secţia de Ştiinţe Medicale).

De asemenea, au fost aleşi trei noi membri corespondenţi ai Academiei Române: Gheorghe Coldea (Secţia de Ştiinţe Biologice), Ileana Mânduţeanu (Secţia de Ştiinţe Biologice) şi Dan Cristea (Secţia de Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei).

Academia Română este cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, care reuneşte personalităţi marcante din ţară şi din străinătate din toate domeniile ştiinţei, artei şi literaturii, potrivit site-ului instituţiei.

Prin lege şi statut, Academia Română poate avea un număr maxim de 181 de membri titulari şi corespondenţi şi 135 membri de onoare, din care cel mult 40 din ţară, iar numărul membrilor titulari nu poate depăşi numărul membrilor corespondenţi pe ansamblul Academiei.

În prezent, Academia are 77 membri titulari, 80 membri corespondenţi (total 157), 86 membri de onoare din străinătate şi 31 membri de onoare din ţară (total 118).

Pe 18 noiembrie 2008, prezidiul Academiei a adoptat un Regulament pentru primirile de membri în Academia Română, care prevede: „Unicul criteriu de primire în Academia Română este caracterul de excepţie al contribuţiei candidatului în ştiinţă sau cultură (impact asupra domeniului în care activează, originalitatea contribuţiilor, într-un cuvânt excelenţa în cercetare şi creaţie). Reputaţia naţională şi internaţională a candidatului este un factor important în acceptarea unei candidaturi”.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.