Gina Chivulescu: „Încercăm să formăm, să cizelăm gustul publicului“
https://www.ziarulmetropolis.ro/gina-chivulescu-incercam-sa-formam-sa-cizelam-gustul-publicului/

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU organizată în perioada 20 – 27 mai 2023, de Teatrul „George Ciprian” din Buzău, a ajuns la final. Vă prezentăm un interviu cu directoarea teatrului buzoian, Gina Chivulescu.

Un articol de Mirela Sandu|2 iunie 2023

De câți ani sunteți directorul Teatrului ”George Ciprian” din Buzău?

Oficial, sunt director din anul 2017, iar în perioada 2012-2017 am asigurat interimatul. Sunt în Teatrul ”George Ciprian” încă de la înființare, din 1996.

Câte ediții de festival ați organizat în calitate de director?

Am preluat Festivalul încă din perioada interimatului, dar el a fost inițiat în urmă cu 20 de ani. Din cauza pandemiei, a trebuit să luăm o pauză de doi ani, așa se explică faptul că anul acesta Festivalul a ajuns la ediția cu numărul 18.

În toți acești ani ați trăit multe momente frumoase…

Un festival este extrem de important pentru comunitatea din care face parte pentru că adună laolaltă oameni valoroși din teatru: actori, regizori, scenografi, critici de teatru. Mă consider foarte norocoasă pentru că am avut ocazia de a întâlni actori de seamă ai scenei românești, care au venit la Buzău încă de la începuturile sale. Când am sărbatorit 20 de ani de la înființarea teatrului, l-am avut invitat special pe Sebastian Papaiani, care a jucat personajul principal în prima noastră producție, ”Omul cu mârţoaga” de George Ciprian. Am stat la povești până la trei dimineața și ne-a fermecat cu talentul său. Avea incredibil de multă energie, era plin de viață și își iubea enorm meseria.

Tema Festivalului este Iubirea. Cum ați ajuns la această temă?

În anul 2017 am schimbat tema Festivalului pentru că ne-am gândit că buzoienii, mari iubitori de teratru, ar aprecia un eveniment care vorbește despre cel mai frumos și mai nobil sentiment, iubirea. O astfel de temă este mereu de actualitate, iubirea este liantul care leagă orice poveste de viață. În acești ani, am avut spectacole pe texte românești sau internaționale, drame sau comedii, și toate au prins la public.

Cum este echipa Festivalului Buzău / Iubește / Teatru?

Avem o echipă extraordinară: directorul Festivalului este Adrian Găzdaru, iar selecția o face criticul de teatru Carmen Stanciu. Cele 18 ediții de Festival au reușit să închege echipa mică, dar inimoasă pe care Teatrul ”George Ciprian” o are. Cu toții au învățat ce au de făcut, știu cum să-i primească pe oaspeții nostri și sunt primii care se bucură de această sărbătoare a teatrului. Sunt foarte mândră de ei! Comunicăm bine și asta ne ajută să depășim momentele mai complicate.

Cum a fost ediția din acest an din punctul de vedere al spectatorilor? S-au vândut biletele?

Biletele s-au vândut la toate spectacolele, dar ceea ce m-a bucurat foarte mult a fost faptul că anul acesta firmele au cumpărat bilete pentru angajați, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. Probabil au văzut cât de mult a crescut Festivalul, iar oamenii sunt dornici să vadă producțiile la care în mod curent nu au acces. În timpul anului, sunt invitate cu precădere spectacole comerciale, pe când în festival aducem o paletă variată de producții. În acest fel, încercăm să formăm, să cizelăm gustul publicului.

De asemenea, anul acesta Festivalul a beneficiat și de ajutorul unui număr foarte mare de voluntari. S-au înscris 100, iar la spectacole vin, prin rotație, în jur de 50 de voluntari. Mă bucură faptul că sunt dedicați, participă activ atât la organizare cât și la promovare. Au propria pagină de Facebook, fac fotografii și scriu croinici de teatru. Au făcut și o revistă, sub îndrumarea colegei noastre Georgiana, pentru care au scris texte și au luat interviuri actorilor. La finalul fiecărui spectacol, îi așteaptă pe actori și le cer autografe. Pentru ei este foarte importantă prezența și implicarea în Festival.

Ce vă doriți pentru edițiile viitoare? Cum ați dori să dezvoltați Festivalul?

Împreună cu echipa ne-am gândit să extindem Festivalul, să avem mai multe activități conexe. Anul acesta ne-am fi dorit să aducem mult mai multe producții, dar nu am putut din cauza scenei noastre, care nu este foarte mare. Sperăm ca anul viitor să se facă și spectacole cu decoruri mai restrânse, pentru a le putea aduce la Buzău.

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.

05
/03
/24

Aăăă, Mihaela Trofimov este o actriță cu o mare foame pentru joacă, da, chiar așa, pentru joacă. Ăăă, o vedeți la Excelsior, la unteatru, la Brăila, pe scenă, puternică, talentată, expresivă. Ăăă ce voiam să zic? Citiți interviul în formă de alfabet și aflați cum o literă, Ă, descrie de cele mai multe ori starea ei de spirit.

12
/02
/24

Actorul Matei Arvunescu percepe vulnerabilitatea ca pe o lecție de actorie, îl citează pe marele Gabo, încercând să explice cum viața ar putea avea un sens și crede că „revoluție“ e un cuvânt cu mare greutate. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

10
/01
/24

Dacă vreți să aflați care a fost parola primului e-mail al actriței Andreea Hristu, o veți afla aici. Veți mai afla și care a fost spectacolul care a marcat-o cel mai mult, dar și care este cea mai prețioasă resursă pe care o avem. Toate acestea, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.