”Hai să (re)descoperim Rusia împreună” – Zilele Culturii Ruse, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/haideti-sa-redescoperim-rusia-impreuna-zilele-culturii-ruse-la-bucuresti/

În luna noiembrie a acestui an, la Bucureşti va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediţie. Sub moto-ul ”Haideţi să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

Un articol de Petre Ivan|13 octombrie 2015

Cu acest prilej, Centrul Rus a pregătit două spectacole de teatru, create de Pavel Tihomirov – actor, regizor la Casa Centrală a Actorului A. A. Iablocikina.

Deschiderea Zilelor Culturii Ruse 2015 va avea loc marți, 3 noiembrie, ora 19.00, la Teatrul de pe Lipscani, cu spectacolul de teatru rus ”Câteva zile din viața domnișoarei Liuba Otradina” („Vinovați fără vină”; Prologul) de clasicul dramaturgiei ruse din secolul al XIX, A.N. Ostrovski.

Spectacolele vor fi in limba rusa cu subtitrare in romana.

Cel de-al doilea spectacol va avea loc pe 4 noiembrie tot la la Teatrul de pe Liscani din București – „File dintr-un caiet ars” Zilele Culturii Ruse(schițe dramatice despre Serghei Esenin și femeile sale).

De asemenea, va avea loc un master-class pe temele lui Anton Cehov, „Livada cu vișini”, voce scenică cu actorul și profesorul Academiei de teatru din Sankt-Petersburg, Dmitri Coșmin.

Vor venii artiști renumiți din cadrul Teatrului Academic de artă din Moscova Maxim Gorki, care este condus de directorul artistic, Artistă a poporului a URSS T. V. Doronina.

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc si el la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa.

Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta expoziție este rodul unei colaborări fructuoase dintre muzeul rus şi român, începute in 2013.

Vizitatorii pot găsi obiecte dăruite la nunta în Nordul Rusiei.  Intrarea este pe baza de bilet.

Vernisajul Expoziției de pictură a artiștilor plastici ruși la Centrul Rus de Știința si cultura, va avea loc pe 10 noiembrie, la 18.00, la București, Bulevardul Lascăr Catargiu, nr.50, în sălile de expoziție ale Centrului.

Iar pe 11 si 12 noiembrie, de  la ora 17.00, are loc un atelier de pictură ca profesori din Federaţia Rusă.

Vor fi expuse peste 80 de tablouri de pictori ruşi, renumiți artiști plastici, la fel ca şi tablourile elevilor lor – copii din familii defavorizate, dar talentate. Intrarea este liberă.

Festivalul de Film Rus se va lansa tradițional la cinema Studio, Bd. Magheru nr. 29, București, prin proiecția celui mai recent film al lui Nikita Mihalkov – ”Insolația”, nominalizat pentru premiul Oscar, și ca omagiu jubileului de 70 de ani a regizorului, pe 19 noiembrie, la ora 19.00.

Festivalurile de film rus, care se bucură de un mare interes al publicului bucureștean, se țin deja de câțiva ani buni, de altfel făcând parte din Zilele culturii ruse în România.

În programul Festivalului producţii recente, filme pentru copii, desene animate si filmul documentar despre ruşi-lipoveni. Întrarea e pe baza de bilet.

Foto: Zilele Culturii Ruse – facebook.com/ZileleCulturiiRuseOficial?ref=hl

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.