Hamlet + Portret Ovidiu Iuliu Moldovan, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/hamlet-portret-ovidiu-iuliu-moldovan/

Anul acesta se împlinesc 10 ani de la moartea lui Ovidiu Iuliu Moldovan. Cu acest prilej, iubitorii de teatru vor putea vedea, la TVR, un portret IN MEMORIAM, dar şi prima premieră a anului 2018: Hamlet de W. Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, o preluare de la teatrul “Tamási Áron” din Sfântu Gheorghe.

Un articol de Petre Ivan|3 martie 2018

Un Hamlet rătăcit în vecinătatea noastră

László Bocsárdi porneşte pe urmele personajelor lui Shakespeare într-un spaţiu aproape fără decor, unde nu întunericul stârneşte întrebarea “Cine-i acolo”, ci cada şi duşul din vecinătatea / intimitatea noastră: cine-i acolo, sub jetul de apă care tot curge peste un trup complet dezgolit? ce gânduri l-au pironit sub duşul lucidităţii şi în hainele cui se va îmbrăca el?

În interpretarea lui László Mátray, Hamlet refuză masca nebuniei, recurge doar din când în când la gesturi şi vorbe de bufon şi îşi dezvăluie povestea sub semnul lucidităţii şi al simplităţii. Povestea lui Hamlet devine o poveste din vecinătatea noastră, unde se poate întâmpla nu doar să minţim pentru a ascunde adevăruri mărunte, ci să ascundem minciuna prin impunerea ei drept adevăr. Un adevăr pe care Hamlet îl restabileşte cu preţul vieţii celor dragi şi al propriei căderi.

La Gala Premiilor UNITER 2014, László Bocsárdi a fost desemnat Cel mai bun regizor pentru Hamlet, spectacol care a dat şi Cel mai bun scenograf al anului, József Bartha.

„Hamlet”-ul lui László Bocsárdi a fost spectacolul românesc, propus de ICR Varşovia pentru ediţia din 2015 a  “Festivalului Shakespeare de la Gdańsk”.  Reprezentaţia a avut loc în data de 3 august, pe scena Teatrului Wybrzeże din Gdańsk, fiind urmată de o discuţie cu publicul.

Portret In Memoriam  Ovidiu Iuliu Moldovan

La un deceniu de la disparitia marelui actor Ovidiu Iuliu Moldovan, au marturisit:  Victor Ioan Frunza, Mircea Diaconu, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Florina Cercel, Alexandru Bindea, Vlad Ivanov, Tomi Cristin.

Născut in 1942 în Sărmaşu, judeţul Cluj-Napoca, Ovidiu Iuliu Moldovan a absolvit IATC în 1964, la clasa prof. Pop Marţian şi Octavian Cotescu.

A realizat timp de peste patru decenii roluri importante pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, în spectacole semnate de Horea Popescu, Liviu Ciulei, Victor Ioan Frunză, Andrei Şerban.

A jucat în peste 40 de producţii cinematografice în regia unor mari cineaşti precum Manole Marcus, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Nicolae Margineanu, Constantin Vaeni.

A fost recompensat cu numeroase premii si distinctii, printre care, în 2004, “Ordinul Meritul cultural in grad de Comandor”, şi premiul UNITER pentru întreaga activitate.

Program de difuzare:

TVR3: 11 martie ora 20.00

TVRM: 10 martie ora 11.00

TVRInternaţional: 12 martie ora 16.30

Foto: Ovidiu Iuliu Moldovan, Hamlet în regia lui László Bocsárd – facebook

19
/03
/15

În ultimele trei săptămâni, în fiecare miercuri seara, grație TVR 2, m-am întâlnit cu un vechi prieten, Jean Paul Belmondo, omul care la vârsta pubertății ne transmitea clar că și noi cei mai puțin înzestrați de natură cu chipuri de cuceritori avem șansa noastră în viață, la iubiri lungi sau scurte, în funcție de posibilități și dorințe.

19
/03
/15

La Teatrul Ţăndărică urmează două zile aniversare pline: Vineri, 20 martie şi sâmbătă 21 martie, teatrul din Piaţa Lahovari sărbătoreşte Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret, respectiv Ziua Mondială a Marionetei printr-un program gândit atât pentru cei mici, publicul fidel Ţăndărică, cât şi pentru adolescenţi, adulţi şi profesionişti ai scenei.

19
/03
/15

Luni, 23 martie, de la ora 17.00, la Reactor se dă startul, cu o întâlnire gratuită, de probă, unor şedinţe săptămânale de gimnastică intelectuală: un write-out session în timpul căruia vor fi antrenate exprimarea, creativitatea, şi cei care vor participa vor avea posibilitatea să îşi confrunte scrisul cu reacţiile celorlalţi.

19
/03
/15

Ziarul Metropolis vă invită să completaţi primele trei chestionare prin care puteţi afla cât de bine cunoaşteţi limba română şi cinematografia autohtonă. În săptămânile următoare vă pregătim şi alte teste, din teatru, film şi literatură universală. Atenție la întrebările capcană!

19
/03
/15

Proiectul "Memoria/ Explorarea/ Imaginarea Oraşului" lansează candidatura Bucureştiului la titlul de Capitală Europeană a Culturii pentru 2021, el fiind structurat sub forma unei trilogii în care oraşul devine atât cadru de desfăşurare, cât şi protagonist, iar cetăţenii săi, generatori de conţinut.

18
/03
/15

Bono a cântat pentru prima dată în public după accidentul de bicicletă suferit în noiembrie 2014, alături de colegii săi din trupa U2, luni, la înmormântarea DJ-ului irlandez Tony Fenton.

18
/03
/15

Experimente originale, filme provocatoare ale unor regizori consacraţi, precum David Cronenberg, şi o privire în spatele camerei de filmat sunt cele trei secţiuni cu dedicaţie pentru cinefili care intră în programul celei de-a noua ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT.