Horror – love story, la Teatrul din Constanța
https://www.ziarulmetropolis.ro/horror-love-story-la-teatrul-din-constanta/

Teatrul de Stat Constanţa (TSC) prezintă cea de-a doua premieră a acestei stagiuni, de această dată o premieră pe ţară, spectacolul „Lasă-mă să intru”, în regia lui Vlad Cristache.

Un articol de Liliana Matei|25 noiembrie 2019

Avanpremiera este programată joi, 28 noiembrie, iar premiera va fi prezentată vineri, 29 noiembrie şi sâmbătă, 30 noiembrie, de la ora 19.00.

„Lasă-mă să intru!” („Let the Right One In”) este o adaptare scenică de Jack Thorne după un roman şi un film suedeze, jucată pentru prima dată pe scene din Marea Britanie. Traducerea este semnată de Bogdan Budeş.

Oskar e un adolescent timid, umilit de colegii de școală, sufocat de o mamă instabilă și ignorat de un tată egoist. Eli, o adolescentă misterioasă, care nu simte frigul, n-a mai văzut niciodată un cub Rubik și nu iese din casă decât noaptea. Spectacolul este un thriller poetic, o poveste de dragoste dintre Oskar – un puști singuratic și Eli – copilul-vampir, doi ciudați vulnerabili care nu-și găsesc locul în lume și care ajung să se salveze reciproc.

Situaţia imaginată de romancierul suedez John Ajvide Lindqvist este într-atât de ciudată, prin evenimentele sângeroase şi prin natura supranaturală a unuia dintre personajele principale, dar şi prin relaţia paradoxală de iubire adolescentină, încât poate da naştere unei multitudini de interpretări, de meditaţii şi de emoţii.

Titlul face trimitere la un amănunt din legendele asociate vampirilor, şi anume la faptul că un astfel de personaj, care se hrăneşte cu sângele oamenilor, nu poate intra într-o casă dacă nu primeşte explicit permisiunea celor care locuiesc în ea.

În distribuţie: Ecaterina Lupu, Theodor Șoptelea, Iulian Enache, Mirela Pană/ Luiza Sarivan, Liviu Manolache, Florin Aioane, Ștefan Mihai, Grațian Prisăcariu, Dan Cojocaru, Florentin Roman.

Regia îi aparţine lui Vlad Cristache, unul dintre cei mai apreciaţi şi premiaţi regizori ai generaţiei tinere. La numai 32 de ani, a regizat peste 30 de spectacole, la teatre din toată țara, și se poate lăuda cu numeroase nominalizări și premii la festivalurile importante. Ultimul său succes este spectacolul „True West” de Sam Shepard, al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, selecționat, ca una dintre cele mai valoroase producții ale anului 2019, la Festivalul Național de Teatru.

Scenografia este realizată de Mădălina Niculae şi Andreea Tecla, de curând laureate cu Premiul pentru debut la Gala Premiilor UNITER 2019. Lighting design: Cristi Şimon, sound design: Liviu Stoica, proiecţii video: Manuela Marcovici.

Spectacolul beneficiază de o montare neconvenţională, în care publicul va împărţi scena cu actorii. Din acest motiv, numărul de spectatori va fi limitat la 80.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.