Marcel Iureș, într-un spectacol scris și regizat de Cătălin Ștefănescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/marcel-iures-intr-un-spectacol-scris-si-regizat-de-catalin-stefanescu/

Marcel Iureş va juca în „Vanilla Skype”, un spectacol scris şi regizat de jurnalistul Cătălin Ștefănescu, ce va intra din toamnă în stagiunea curentă a Teatrului Act. O coproducţie Teatrul ACT şi Asociaţia T.E.T.A., noul spectacol se va juca prima oară (în varianta lectură) la Alexandria, pe 5 august, în cadrul celei de a X-a ediţii a Festivalului IDEO IDEIS.

Un articol de Adina Scorţescu|22 iulie 2015

Președinte de onoare al Ideo Ideis, Marcel Iureș a vorbit astăzi, la conferința de presă de la Teatrul Act, despre cei zece ani de festival: „Ne simțim ca peștii în apă, ne e bine împreună. Zece ani sunt mulți doar daca picăm în complexul de a ne autojudeca. Dacă nu, e foarte bine. Eu mă simt ca un silvicultor care a plantat un copăcel acum 10 ani; acum pot să stau să mănânc la umbra lui. Cred că numai oamenii complexați se laudă… Când e vorba de succes, de victorie, eu sunt precaut. Să ne vedem și peste 20 de ani…”

În spectacol joacă, alături de Marcel Iureș, mentorii Ideo Ideis (Marius Manole, Medeea Marinescu, Vlad Zamfirescu, Andi Vasluianu) și tinerii actori Alex Ion (Co-Președinte Ideo Ideis), Vlad Purdel și Mircea Postelnicu.

„Spectacolul e rezultatul unuii prietenii; vor fi trei generații de actori: generația foarte tânără, generația tânără și cea supertânără… a lui Marcel Iureș. Vom povesti despre ce înseamnă puterea poveștilor”, a declarat Cătălin Ștefănescu.

Ideo Ideis – ediția a X-a

Anul acesta, Ideo Ideis are loc între 1 și 9 august. În premieră, va exista un transfer cu autobuzul (zilnic, gratuit) București – Alexandria.

Festivalul include ateliere de teatru pentru elevi, spectacole de teatru tânăr și profesionist, proiecții de film, Seara Povestitorilor. Programul complet poate fi găsit aici.

Medeea Marinescu a declarat la conferință: „Ideo Ideis e ca un drog, de care începi să ai nevoie, te gândești tot anul la el; ai cinci zile să trăiești o experiență pe care n-o ai în altă parte – o anume boemie, alături de niște oameni foarte tineri, foarte proaspeți, care ne dau și nouă ceva ce am pierdut sau ceva ce am uitat.”

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.