Mitul și longevitatea politică a familiei Kennedy
https://www.ziarulmetropolis.ro/mitul-si-longevitatea-politica-a-familiei-kennedy/

Printre cele mai cunoscute, longevive şi proeminente familii din viaţa politică americană, istoria familiei Kennedy are legătură directă nu doar cu succesul politic, ci şi cu tragedia umană.

Un articol de Ziarul Metropolis|19 aprilie 2022

Un articol de Ionuț Mircea Marcu, istoric și lector la Fundația Calea Victoriei, unde susține cursul online Familii şi dinastii care au schimbat istoria.

Originari din Irlanda, ajungând în Statele Unite ale Americii în 1849, primii Kennedy care au locuit pe teritoriul american, Patrick și soția sa Bridget Murphy, au avut cinci copii. Cel mai mic dintre aceștia, Patrick Joseph Kennedy, avea să fie primul dintr-o listă numeroasă de membri ai familiei Kennedy care vor servi națiunea americană în domeniul politic, fiind ales în adunarea legislativă a statului Massachusetts, între 1884 și 1895.

Însă de departe cea mai cunoscută generație a familiei este cea din care au făcut parte John F. Kennedy și Robert Kennedy. După moartea fratelui lui mai mare, Joseph, în Al Doilea Război Mondial, John F. a preluat ambiția tatălui lor ca unul dintre fiii săi să devină președintele Statelor Unite. Beneficiind de o carismă ieșită din comun, profitând și de abilitatea sa de a utiliza noile mijloace de comunicare de tip modern, John F. își va îndeplini obiectivul în 1960, devenind al 35-lea președinte american. Campania împotriva lui Richard Nixon a fost una istorică, inclusiv prin faptul că a marcat prima dezbatere prezidențială televizată. Energic, carismatic și adaptat acestui nou fel de a face politică, Kennedy a reușit să se prezinte drept „viitorul” în politica americană. Însă mandatul prezidențial al primului președinte catolic al SUA se va încheia tragic, acesta fiind asasinat pe 22 noiembrie 1963, în timpul unei vizite în Dallas.

Pe durata administrației Kennedy, fratele mai mic al președintelui, Robert (Bobby), a fost numit procuror general, fiind cel mai tânăr membru al executivului federal american de la Alexander Hamilton, în 1789. Moartea fratelui mai mare l-a marcat pe Robert, care și-a proiectat propriul plan prezidențial. În 1968 Robert Kennedy era printre favoriții din cadrul Partidului Democrat în vederea desemnării candidatului prezidențial, făcând apel în mod deosebit la populația de culoare sau la cea latino-americană. La puțin timp după obținerea victoriei în alegerile primare din California, Robert a fost asasinat.

Aceste tragedii, precum și altele asemenea lor, au dat naștere unui așa-zis „blestem al familiei Kennedy”. Însă dincolo de numeroasele pierderi tragice din rândul familiei, rămâne impresionantă longevitatea lor în activitatea politică. Începând cu 1947, când John F. a fost ales să reprezinte statul Massachusetts în Congres, a existat neîntrerupt un reprezentant al familiei Kennedy ales sau numit într-o poziție politică la nivel federal. Această longevivă prezență a fost întreruptă abia în 2011, când Patrick J. Kennedy al II-lea și-a dat demisia din Congresul Statelor Unite ale Americii.

Poate că familia Kennedy nu a dat doi președinți ai Statelor Unite ale Americii, așa cum au făcut-o familiile Adams, Harrison, Roosevelt și Bush, însă longevitatea lor în sfera politică și mitologia creată în jurul lor îi diferențiază. Istoria familiei Kennedy, fondată de emigranți irlandezi, cu urmași care au ajuns în cele mai înalte poziții sociale, economice și politice, este un exemplu al specificului națiunii și istoriei americane.

De departe cea mai cunoscută generație a familiei este cea din care au făcut parte John F. Kennedy și Robert Kennedy. După moartea fratelui lui mai mare, Joseph, în Al Doilea Război Mondial, John F. a preluat ambiția tatălui lor ca unul dintre fiii săi să devină președintele Statelor Unite.



23
/08
/20

24 august 1899 nu este o zi ca oricare alta. Atunci, într-o zi din ultimele veri ale secolului al XIX-lea, s-a născut la Buenos Aires unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului care urma.

21
/08
/20

E dimineața zilei de 23 august 1926. O zi de luni. Rudolph Valentino, primul sex-simbol de la Hollywood, se trezește pe patul său de la New York Polyclinic Hospital. Nu știe că e ultima dimineață din viața lui… Are 31 de ani.

20
/08
/20

OAMENII MUZICII Recitalurile de pian ale unor VIP-uri precum Elton John, Tori Amos, Keith Jarrett și alții, ce fac publicul să vibreze în extaz? Se datorează în bună parte pianistului și compozitorului de geniu Franz Liszt. A fost o personalitate cosmopolită, scriitor, profesor de pian și dirijor, dar mai ales „creatorul” pianistul-vedetă și al recitalurilor pianistice de tip show.

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

31
/07
/20

În seara de 4 august 1984, Richard Burton s-a dus la culcare pentru ultima dată. Nu s-a mai trezit niciodată. Cauza morții: hemoragie cerebrală. Peste câteva zile a fost înmormântat în cimitirul din Celigny (Geneva), îmbrăcat în costum roșu galez și împreună cu un volum de poezie de Dylan Thomas.

19
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 11 iulie 1937, la doar 38 de ani, murea la Hollywood cel care a marcat fundamental muzica clasică și cea de jazz din secolul XX, George Gershwin. Muzica lui este și astăzi la fel de proaspătă și incitantă ca acum un secol, iar opera „Porgy and Bess” dar și multe cântece ale sale sunt nelipsite din repertoriul actual.

10
/07
/20

A fost odată o artistă care avea să danseze încă din copilăria petrecută la San Francisco. Peste ani, avea să fie considerată creatoarea care a inventat dansul modern. Isadora Duncan, dansatoare și coregrafă, spirit curios și neconvențional, a căutat întotdeauna un adevăr personal prin arta ei, un adevăr mai presus de corp.

03
/07
/20

E 3 iulie 1883. Într-o casă dintr-un oraș european plin de poezie, de nostalgie, dar și de curiozitate față de un viitor, se naște un băiat. Peste ani, numele lui va figura în nenumărate biblioteci și va fi cunoscut în lumea întreagă.

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

01
/07
/20

O incursiune în lumea lui Ingmar Bergman, creionată de scriitoarea norvegiană Linn Ullmann, fiica regizorului, în romanul „Neliniște”, publicat în 2015 și apărut recent și în limba română, la Editura Polirom.