Omul perna – frumuseţe întunecată şi potrete răsturnate
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-frumusete-intunecata-si-potrete-rasturnate/

„Omul pernă“ este un spectacol plin de forţă, în care patru tineri absolvenţi dau strălucire unui text dur şi captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuţ Grama).

Un articol de Elena Simion|26 septembrie 2013

„Omul perna“ este un spectacol plin de forță, în care patru tineri absolvenți dau strălucire unui text dur și captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuț Grama).

CRONICĂ DE TEATRU Spectacolul de licenţă al studenţilor Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu şi Tudor Andronic, coordonat de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş şi de profesorul coordonator de an Adrian Titieni, este o provocare artistică atât pentru actori, cât și pentru public. Spectacolul poate fi văzut în această sâmbătă, pe 28 septembrie, la Godot Café Teatru, de la ora 18.00.

„Omul pernă“ de Martin McDonagh este o dramă întunecată care se petrece într-un stat totalitar al cărui nume nu este specificat. Piesa începe într-o cameră de interogatoriu a unei secții de poliție, în care doi ofițeri, Tupolski şi Ariel interoghează un om pe numele său Katurian, în legătură cu nişte crime recente ce au avut ca victime copii.

Omul perna: câştigă o invitaţie la spectacolul de la Godot Cafe Teatru!

Katurian este scriitor, autorul unor povești șocante. Unele dintre ele prezintă în mod explicit moartea unor copii, modalitățile în care aceștia mor fiind identice cu cele prezentate în poveștile lui Katurian. De asemenea, polițiștii îl interoghează și despre fratele său Michal, care este prezentat ca fiind o persoana ce „se prinde mai greu”. Pe parcursul interogării, Katurian este forțat să explice mai multe povești scrise de el, despre care polițiștii cred că au legătură directă cu crimele.

omul perna

George Lepădatu şi Rareş Andrici, într-o scenă din spectacolul Omul perna

Printre aceste povești se află „Omuleții din mere”şi „Povestea orașului de pe râu”, povești care descriu cu acuratețe modul în care au murit cele mai recente victime, în cazul de faţă doi copii, Andrea Jovacovic şi Aaron Goldberg. De asemenea, Katurian vorbeşte despre copilăria sa şi despre momentul în care şi-a ucis părinții (sufocându-i cu o pernă), după ce a aflat că aceștia l-au torturat pe fratele său, Michal, timp de 7 ani.

Katurian susține nevinovăția sa și a fratelui său până în punctul în care cei doi polițiști îl torturează și apoi îi izolează pe amândoi într-o altă cameră, în secție. În acea cameră scriitorul află ceva care îl şochează şi care schimbă total deznodământul propriei vieţi.

O provocare artistică: Omul perna

Publicul este șocat de poveste, privește curios și uneori încruntat, dar nu scapă nimic din jocul celor patru tineri. Fiecare gest este un indiciu, o trimitere către resorturile intime care duc la faptele personajelor. Suspansul specific anchetelor polițiste este presărat cu umor, mai ales în replicile celor doi ofițeri. Totuși, acest umor, uneori negru, are rolul de supapă, eliminând tensiunea ajunsă la apogeu.

Intepretarea celor patru actori este impresionantă, prin raportare la tinerețea lor. Acest fapt este confirmat şi de premiile obținute: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și nominalizare pentru cel mai bun rol secundar la Gala Absolvenților UNATC 2013, precum și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și nominalizare pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”.

Fiecare personaj trăiește o dramă ascunsă, iar adevărata dimensiune sufletească a fiecăruia este vizibilă abia în final. Katurian, Michal, Tupolski și Ariel sunt copii traumatizați care își camuflează suferința în diferite moduri. Katurian este desprins de lumea reală și trăiește doar pentru actul artistic: „Singura datorie a unui scriitor este să spună o poveste”.

Poveștile sale dramatice transpun propria suferință, el fiind convins că „în realitate nu există final fericit”. Michal își vede crimele ca pe o salvare. De ce? Pentru că „toți copiii duc o viață îngrozitoare”. Cuplul polițist bun-polițist rău va fi răsturnat în final, iar Ariel salvează scrierile lui Katurian, nu doar copiii aflați în pericol. Astfel, el devine și un geamăn bun al omului-pernă.

Spectacolul aduce multă frumusețe întunecată, multă dramă și sensibilitate, într-o lume desprinsă de real, dar în care fiecare încearcă să își găsească izbăvirea. „I-ai mulțumit lui Dumnezeu pentru că ai fost și pentru că ești mai ciudat?”spune un personaj. Ultima scenă din Omul perna nu este deloc relaxantă, dar lipsa unui final fericit îi lasă spectatorului o mulțime de întrebări în minte.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

INFO

OMUL PERNA

► KATURIAN: Rareș Andrici
► TUPOLSKI: Cosmin Dominte
► ARIEL: George Lepădatu
► MICHAL: Tudor Andronic
REGIE: Florin Ion Grigoraș
TRADUCERE: Ionuț Grama
SCENOGRAFIE: Cătălin Manea
LIGHT DESIGN: Andrei Raicu
SOUND DESIGN/AFIŞ: Alexandru Bădeliță
FOTO/VIDEO: Florina Dumitrache
DURATA: 2h

Premii:

* Premiul pentru cel mai bun spectacol – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”
* Nominalizare pentru cel mai bun spectacol – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”

Foto din Omul perna – Mihaela Petre

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

05
/01
/15

„Spitalul comunal”, în regia lui Felix Alexa, de la Teatrul Metropolis, reflectă o societate cangrenată, în care empatia nu este decât o fantomă a umanităţii. Pacienţii devin prizonieri într-un spaţiu claustrant mustind de moarte şi de nebunie. Civilizaţia însăşi se află în exil, încercând să muşte din realitate cu dinţi uzaţi.

05
/01
/15

Anul 2015 aduce în peisajul cinematografic noi proiecte ale unor regizori premiaţi la Cannes, Berlin şi Veneţia, printre filmele româneşti care vor fi lansate în cinema numărându-se thrillere politice, un western balcanic, un documentar animat, dar şi comedii, drame şi pelicule poliţiste.

05
/01
/15

Pyramus & Thisbe 4 You , Căsătoria , Scrisoarea , Allegro, ma non troppo, Conversaţie după înmormântare, Miss Daisy şi şoferul ei, Gulliver în Ţara Piticilor şi multe alte spectacole pe scenele teatrelor bucureştene, în săptămâna 5-11 ianuarie.

02
/01
/15

Nedistribuite în cinematografe, văzute puțin în festivaluri, ignorate nejustificat, filmele de nonficțiune merită o mai mare atenție. La început de an, Ziarul Metropolis vă propune 10 documentare străine din 2013 și 2014, demne de reținut.

01
/01
/15

S-au ivit pe cerul teatrului stele care au lucit orbitor o vreme, care au stârnit admiraţie unanimă. Criticii au făcut prognoze artistice pe termen lung, însă, apoi, luminile lor s-au stins. Cu actorul Gheorghe Dinică nu a fost aşa.

31
/12
/14

Noaptea în care facem bilanţuri, dar şi noaptea în care ne distrăm – Revelionul va fi un pretext pentru TVR de a-şi pune în lumina reflectoarelor vedetele şi succesele mai vechi sau mai noi. După 25 de ani de televiziune liberă, TVR prezintă telespectatorilor săi cele mai de succes formate şi cele mai iubite vedete.

30
/12
/14

Anul 2014 poate fi considerat unul aproape anost prin prisma box office-ului nord-american, aflat la cel mai scăzut nivel al său din ultimii şase ani, dar a cărui calitate cinematografică a fost totuşi "salvată" în a doua jumătate a lui de revenirea în forţă a filmelor biografice.

29
/12
/14

O selecție de 14 dintre filmele premiate care au marcat ultimul an va fi proiectată la Cinema Studio din București, între 2 și 8 ianuarie 2015. Spectatorii vor avea ocazia să (re)vadă filme semnate de regizori ca Lars von Trier, Jim Jarmusch, Joel și Ethan Coen, David Cronenberg, Paolo Sorrentino, Michel Hazanavicius sau Corneliu Porumboiu.