Povești la Replika
https://www.ziarulmetropolis.ro/povesti-la-replika/

În fiecare zi de luni, la Centrul Replika vor fi prezentate spectacole de teatru şi cărţi, urmând ca în zilele de marţi să fie vizionate scurtmetraje legate tematic de abordările propuse în ziua precedentă.

Un articol de Liliana Matei|3 martie 2020

Spectacolele de teatru, cărțile și filmele explorează teme și subiecte educaționale de maxim interes: relațiile tensionate și raporturile de putere din școli și licee, situația părinților care au copii cu tulburări din spectrul autist, problematica încălzirii globale, competiția exacerbată și individualismul, educația emoțională și sexuală etc.

Platforma debutează pe 9 martie cu spectacolul „Limite” (text: Mihaela Michailov și Radu Apostol, versuri: Bobi Dumitraș, regia: Radu Apostol, cu: Mihaela Rădescu, muzica și spațiul sonor: Alex Bălă, scenografia: Gabi Albu, video: Elena S. Găgeanu). „Limite” sondează carențele sistemului educațional actual, presiunile și conflictele profesori-părinți, birocrația copleșitoare și multiplele tensiuni dintre o educație bazată pe autoritate și o educație a elogiului libertății totale. După spectacolul „Limite” va avea loc o discuție pornind de la articolul publicat de Maria Cernat în Critic Atac – „Hedonismul în educație”.

Dintre scurtmetrajele care vor fi proiectate pe data de 10 martie, menționăm: „When the Lights Go Out” – povestea unui băiețel hărțuit la școală, „2ND CLASS” – povestea unei profesoare atacate și rănite grav de un neo-nazi, „Cloud” – experiența dureroasă a unui profesor marcat de moartea soției sale.

În cadrul platformei se vor juca două spectacole din Grecia și Germania: „Mayakovsky”, creat de Modernoi Kairoi Theatre Company și „Die Stille Der Familie”, realizat de Citizen Kane Kollektiv.

Printre cărțile și studiile care vor fi prezentate, se numără „Cum să le vorbim copiilor despre sexualitate” de Linda Eyre și Richard Eyre, „Pedepsiți prin recompense” de Alfie Kohn, „Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău” de Fredrik Backman.

Dintre filmele selectate în cadrul platformei menționăm: „The Van”, un film de Erenik Beqiri (2019), „ONE HUNDRED AND ONE”, regia: Sebastián Alfie, Kapitalistis, un film de Pablo Muñoz Gomez.

Platforma de Artă Educațională face parte din proiectul multianual Personal/Colectiv. Proiect de artă educațională, un proiect inițiat de Asociația Culturală Replika și co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Centrul de Teatru Educaţional Replika reprezintă un spaţiu cultural interdisciplinar, dedicat explorării şi prezentării publice a creaţiilor artistice performative, concepute de artişti activişti într-o strânsă relaţie cu comunitatea. Artiştii şi cetăţenii activi dau replică problemelor comunităţilor.

Centrul REPLIKA își propune să devină o platformă de creație pedagogică și artă participativă prin care categorii de public marginalizate să se poată autoreprezenta și să-și poată crea arta care le definește nevoile și așteptările. Credem că accesul la orice manifestare culturală trebuie să fie gratuit, susţinut de întreaga comunitate.

În 2016, Centrul de Teatru Educaţional Replika a obținut premiul AFCN pentru incluziune socială și dialog intercultural și a fost nominalizat la Premiile Radio România Cultural, secțiunea “Proiecte culturale şi festivaluri”.

În 2018, în cadrul „Galei Premiilor UNITER”, Centrul REPLIKA a primit ”Premiul Consiliului Britanic” (The British Council Award)

Toate spectacolele și proiecțiile de filme încep la ora 19.00, iar intrarea este liberă.

Foto: Imagine din spectacolul „Limite”, @Cristian Munteanu

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.