Regizorul Radu Nica este noul manager interimar al Teatrului Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/regizorul-radu-nica-este-noul-manager-interimar-al-teatrului-metropolis/

Absolvent al secţiei de regie a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, doctor în teatru al Universităţii de Arte din Târgu Mureş, regizorul Radu Nica este unul din numele de referinţă ale regiei actuale în România.

Un articol de Liliana Matei|16 martie 2023

Radu Nica și-a completat formarea profesională cu studii de teatrologie la Ludwig-Maximiliams-Universität din München şi studii de regie la Bayerische Theaterakademie „August Everding” și e conferențiar la Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. Conform Radio România Cultural, Radu Nica este din data de 15 martie manager interimar al Teatrului Metropolis. În exclusivitate pentru Radio România Cultural, cunoscutul regizor a declarat înainte de prima întâlnire cu noii colegi de teatru: „Îmi doresc ca Teatrul Tineretului Metropolis să fie dedicat preponderent creației tinere curajoase, să aibă o componentă educațională bine definită, să susțină o tranziție prietenoasă a absolvenților de teatru din toată țara spre lumea teatrală profesionistă, să manifeste o deschidere clară și benefică pentru toată lumea spre zona independentă.”

Radu Nica a primit în 2005 Premiul pentru Debut al UNITER, pentru spectacolul „Nora”, şi, de asemenea, are în palmares două nominalizări la premiul UNITER pentru Cel mai Bun Regizor pentru producțiile „Mountainbikerii” de Volker Schmidt, montat la Teatrul German de Stat din Timişoara, în 2012, și pentru „Incendii” de Wajdi Mouawad, pus în scenă la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, în 2015.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

13
/11
/23

Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată şi fiică, merg înainte cu ediția din acest an a Turneului Național Vioara lui Enescu la sate, în comuna Petriș, județul Arad (17 noiembrie, ora 12.30), la Deva, pe scena Sălii Pro Arte (17 noiembrie, ora 19), la Braşov, la Sala Patria (18 noiembrie, ora 19), cu finalul turneului la Bucureşti, la Sala Radio (21 noiembrie, ora 19).

13
/11
/23

Bucharest Best Comedy Film Festival și-a ales filmul câștigător dintre cele 10 participante în competiție. Marele câștigător este o comedie venită direct din Peru pe marile ecrane din România. Surori vitrege a fost ales în unanimitate de către juriul festivalului, cucerind imediat și publicul participant la Gala de închidere, când a fost anunțat drept marele câștigător.

12
/11
/23

Un spectacol care ar trebui prezentat în fața cât mai multor tineri și care vorbește despre probleme extrem de actuale, prezente într-o formă sau alta cam în toate școlile din România în acest moment...

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie 2023, la ora 19:00, la Teatrul Excelsior va avea loc premiera spectacolului „(R)Evoluție. Ghid de supraviețuire în secolul XXI” de Yael Ronen și Dimitrij Schaad, în regia lui Radu Nica, nume de referință ale scenei românești, multiplu nominalizat la Premiile UNITER și câștigător în 2005 al Premiului de debut pentru spectacolul „Nora“, realizat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu.

10
/11
/23

În 18 și 19 noiembrie, de la ora 20:00, Reactor invită publicul la ultima sa producție, „Rața!”, pe un text scris vara aceasta în cadrul rezidenței de scriere pentru autori dramatici, Drama 5.