Spectacol în amintirea victimelor comunismului, la Teatrul de pe Lipscani
https://www.ziarulmetropolis.ro/spectacol-in-amintirea-victimelor-comunismului-la-teatrul-de-pe-lipscani/

Sâmbătă, 27 aprilie, ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă ,,Testament”, un spectacol realizat de Companie de teatru Passe-Partout Dan Puric şi asociaţia Artist Liber. Producţia a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990.

Un articol de Adina Scorţescu|26 aprilie 2013

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19.00, la Sala Rapsodia a Teatrului de pe Lipscani (nr. 53), se joacă „Testament“, un spectacol realizat de compania de teatru Passe-Partout Dan Puric şi de asociaţia Artist Liber. Producția a fost construită ca un omagiu adus celor care au suferit în perioada 1944-1990. 

Având o distribuție care numără 23 de actori, spectacolul regizat de Fineta Grigorescu cuprinde nouă scene în două tablouri, cu Prolog și Epilog. Scenariul (inspirat din versuri de Radu Gyr, Valeriu Gafencu, Andrei Ciurunga, Virgil Maxim, Aurel Dragodan, Petru Baciu, Mihai Văleanu, Demostene Andronescu, Corneliu Coposu și Mihai Eminescu) îmbină arta recitativă cu pantomimă şi proiecțiile video.

Spectacolul „Testament“, care a avut premiera pe 4 aprilie 2012, se vrea a fi o  lecţie despre cei care şi-au închinat viaţa luptei împotriva comunismului, devenind modele pentru generaţiile următoare.

Premii pentru tinerii intelectuali

Reprezentația va fi urmată de Gala Fundației Aiud, prezentată de Dan Puric şi de Răzvan Codrescu, în cadrul căreia se vor decerna Premiile „Demnitate Românească“ celor care au suferit în temnițele comuniste şi au ținut vie memoria unei generații prin scrieri, poezie, mărturisiri: Marcel Petrișor, Demostene Andronescu, Vasile Iamandi și Nicolae Purcărea – toţi foşti deţinuţi şi autori de volume de memorialistică.

Premiile „Gândire românească“ vor fi acordate unor intelectuali tineri care au conservat şi au împărtășit această memorie eroică prin studii, reviste, lucrări și proiecte cultural-istorice: Alin Mureşan pentru studiul „Fenomenul Pitești“, Sorin Lavric pentru volumul „Noica şi Mişcarea Legionară“, 
Claudiu Târziu pentru editarea revistei „Rost“.

Rezervările se pot face la numerele de telefon 021.315.89.80 și 0761.319.819.

Foto: Compania Passe-Partout

27
/06
/23

De la ora 14:00 și cap de listă pentru Recomandările zilei este spectacolul-lectură The end has no end, de Neil LaBute, la Centrul Cultural Habitus. La discuția de după spectacol, moderată de Bobi Pricop, participă însuși autorul, alături de traducătoarea Camelia Oană, regizorul Bogdan Sărătean și scriitorul Marius Chivu.

26
/06
/23

În perioada 3-12 iulie 2023, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București vă invită la Gala Absolvenților UNATC, cel mai important și amplu eveniment al educației artistice din România, dedicat Teatrului, Filmului și Cercetării în domeniu.

26
/06
/23

„Matca“, în regia Marianei Cămărăşan, un poem teatral pentru lumea noastră dezvrăjită.

26
/06
/23

După o primă zi marcată de deschideri oficiale și momente festive, Festivalul și-a intrat în drepturi depline în cea de-a doua zi, prin zecile de propuneri pe care le-a făcut publicului: de la spectacole de stradă la concerte în biserici, de la statui vivante la salturi spectaculoase, de la respirații tăiate la aplauze furtunoase.

26
/06
/23

De la ora 10:00, în Piața Mare, sărbătorim Ziua Drapelului Național alături de structurile militare din Garnizoana Sibiu, iar evenimentul se va încheia cu defilarea gărzii de onoare. Iată ce evenimente mai sunt în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (23 iunie - 2 iulie).

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

Fundația Calea Victoriei vă invită joi, 29 iunie, de la ora 19:00, la Palatul Bragadiru, în compania istoricului Anita Sterea, la un eveniment de excepție care va avea loc în sala de bal: Palatul Bragadiru – Istorie, poveşti şi loisir.