Teatru inovator, comedii romantice, spectacole manifest şi tragi-comice în stagiunea de teatru de la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatru-inovator-comedii-romantice-spectacole-manifest-si-tragi-comice-in-stagiunea-de-teatru-de-la-arcub/

De la texte shakespeariene reinterpretate, la piese multipremiate, proiecte cu mesaj social sau dramaturgie contemporană europeană, stagiunea de teatru de la ARCUB prezintă în perioada septembrie-decembrie 2022 o serie de spectacole produse de ARCUB, Teatrul Arte dell’Anima şi WonderTheatre.

Un articol de |22 septembrie 2022

Stagiunea de teatru de la ARCUB se deschide vineri, 23 septembrie cu reprezentaţia spectacolului „Carne”, o producţie a Teatrului Arte dell’Anima ce explorează efectele muncii sexuale şi ale traficului de persoane. Realizat după un text de Andreea Tănase şi regizat de George Zamfir în cadrul campaniei #NOTFORSALE, „Carne” este un spectacol emoţionant despre cum se poate transforma o poveste de dragoste într-o dramă a traficului de persoane.

Actorii Mircea Andreescu şi Ion Grosu se întorc pe scena de la Sala Mare ARCUB sâmbătă, 24 septembrie, pentru o nouă reprezentaţie „Nunzio”, un spectacol despre prietenie şi despre realitatea esenţială regizat de Alina Hiristea după o piesă multipremiată de Spiro Scimone. O poveste fascinantă cu momente tensionate, dar şi cu momente de relaxare şi bună dispoziţie, producţia ARCUB „Nunzio” este despre întâlnirea tragi-comică dintre doi anti-eroi, un homeless bufon şi un ucigaş plătit.

Programul stagiunii de teatru de la ARCUB este completat de mai multe reprezentaţii ale spectacolului de teatru inovator „Anatomii ale dorinţei” în regia Irinei Alexandra Banea. Prezentat în premieră în octombrie 2021 la Sala Mare ARCUB, spectacolul reinterpretează dramele shakespeariene ale lui Othello, Macbeth şi Iulius Cezar. Cu o distribuţie tânără, formată din nume noi ale generaţiei de actori – Andreea Coff şi Denis Hanganu – completată de participarea dansatorului şi coregrafului Momo Sanno, „Anatomii ale dorinţei” prezintă publicului de teatru cele trei tragedii shakespeariene din perspectiva dorinţei de purificare mai degrabă decât din perspectiva actului violent.

Cele mai recente titluri ale WonderTheatre, comediile „Universitatea de râsete” şi „Ultimul Don Juan” au avut premiera anul acesta pe scena de la Sala Mare ARCUB şi au fost preluate de ARCUB pentru o nouă serie de reprezentaţii în cadrul stagiunii curente. Realizată după o piesă japoneză Kōki Mitani, adaptată la realităţile locale, comedia „Universitatea de râsete” îi pune faţă în faţă pe actorii Răzvan Vasilescu şi Alexandru Voicu în contexte pline de suspans, cu răsturnări surprinzătoare de situaţie. Regia aparţine unui nume al noului val de creatori, Teodora Petre, care se inspiră pentru „Universitatea de râsete” din faimoasele cuplete de Revelion ale lui Toma Caragiu.

Povestea unui cuplu aflat în pană de iubire este jucată cu umor şi duioşie în spectacolul „Ultimul Don Juan”. A doua producţie WonderTheater în regia Teodorei Petre este o comedie romantică plină de surprize, lacrimi şi râsete înduioşate. Realizat după un text de Valentin Krasnogorov, spectacolul este o remarcabilă întâlnire dintre actorii Ionel Mihăilescu, Aida Economu şi Alexandru Chindriş.

Biletele au fost puse în vânzare la prețuri variabile în funcție de categoria de loc și pot fi achiziționate online de pe acub.ro, bilet.ro și de la casa de bilete ARCUB.

Preţuri bilete:
Cat.I – 50 de lei;
Cat.II – 35 lei cat.II.

VINERI 23 SEPTEMBRIE 2022, ORA 19.00
CARNE de Andreea Tănase
Cu: Andreea Bibiri, Tiberiu Hărșan, Alexandra Sârbei, Cezara Petredeanu
Regia: George Zamfir
Decor: Miruna Croitoru
Costume: Nicoleta Ivan
Lighting design: Daniel Klinger
Sound design: Filip Assoum
Coregrafia: Ruxandra Bobleagă

SÂMBĂTĂ 24 SEPTEMBRIE 2022, ORA 19.00
Nunzio de Spiro Scimone, traducerea Eva Simon
Cu: Mircea Andreescu, Ion Grosu
Regia și ilustrația muzicală: Alina Hiristea
Scenografie, concept video și filmări: Cristian Negoescu

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.