Teatrul migrează online, cu poveşti despre migraţia familiilor din rural
https://www.ziarulmetropolis.ro/teatrul-migreaza-online-cu-povesti-despre-migratia-familiilor-din-rural/

În ultimele două luni, o echipă de artişti din Bucureşti şi Cluj s-a întâlnit la repetiţii, pregătind un spectacol bazat pe poveşti reale despre familii din mediul rural.

Un articol de Liliana Matei|12 octombrie 2020

Toamna trecută Petro Ionescu (dramaturgă) şi Raul Coldea (regizor) au mers în turneu în mai multe oraşe cu spectacolul-lectură Celule de bază, creat în urma rezidenţei lor artistice în Telciu, Bistriţa-Năsăud. Acum, textul a fost pus în scenă și urmează să fie vizionat în cadrul unui turneu virtual care vizează publicuri din mai multe oraşe.

„În 2019 aveam planuri mari: ne propusesem să jucăm spectacolul Celule de bază la Cluj, Bârlad, Piatra Neamţ, Telciu şi Bucureşti, însă pandemia COVID-19 ne-a tăiat un pic avântul. Pentru că ne dorim în continuare să ajungem la publicurile din aceste comunităţi, dar vrem şi să fim cu toţii în siguranţă, am decis cu echipa să facem un turneu virtual”, spune Laura Trocan – coordonatoarea proiectului.

Turneul virtual începe în luna octombrie. Spectacolul este filmat şi montat într-un format special pentru mediul online şi va fi accesibil public, în mod gratuit, în cadrul celor 5 evenimente online care vor fi realizate şi promovate cu sprijinul partenerilor locali: Primăria Telciu, Teatrul V. I. Popa și Asociația Constantin Hamangiu (Bârlad), Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, Centrul de Teatru Educațional Replika (Bucureşti) și Casa Tranzit (Cluj-Napoca). Premiera are loc săptămâna aceasta, pe 14 octombrie, în cadrul unui eveniment online organizat de Casa Tranzit ca parte din programul TRANZIȚII / program euroregional de artă contemporană. Pe 15 octombrie urmează o difuzare online în parteneriat cu Teatrul Tineretului Piatra Neamţ, urmată de o discuţie online între spectatori şi artiştii din proiect. La final de lună, pe 31 octombrie, cu sprijinul partenerilor locali vom difuza spectacolul în comunitatea bârlădeană, unde vom avea şi o difuzare pentru un grup de elevi. Turneul online se va încheia cu o difuzare specială pentru comunitatea din Telciu, de unde au pornit poveştile din spectacol, precum şi un eveniment online la Bucureşti.

Mai multe detalii vor fi anunţate pe pagina de Facebook: www.facebook.com/CuleseDinTelciu sau pe website-ul proiectului.

Spectacolul Celule de bază este produs în cadrul proiectului Familii și migrație. Perspective din rural, ca urmare a documentării realizate în cadrul rezidențelor Culese din Telciu 2019 de către Petro Ionescu și Raul Coldea.

Echipa proiectului:

Concept și dramaturgie: Petro Ionescu și Raul Coldea

Cu: Ioana Chițu, Bianco Erdei, Lucia Mărneanu

Scenografia: Hermina Csala

Muzica: Adrian Cimpoeșu / Văzduh

Costume: Lanelka

Coordonatoare: Laura Trocan

Emil Florea: tehnician

Adina Marincea: comunicare

Mulțumiri speciale: Victor Mureșan (Coco), Gabriela Elena Herța, George Valeriu Henciu și tuturor persoanelor care au participat la documentare în perioada mai-iunie 2019.

Proiectul este produs de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Primăria și Consiliul Local Telciu.

Parteneri: Reactor de Creație și Experiment, Baricada, Bistriţeanul, CriticAtac, Media Index, Observator Cultural, Prăvălia Culturală, Vera Ikon Media, Timp Online Bistrița Năsăud, Gazeta de Artă Politică.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

23
/01
/24

ISTORIA ne ajută să călătorim în trecutul persoanelor, familiilor, comunităților, popoarelor, Lumii întregi. Ea ne învăţă să întelegem o hartă, o haină, o clădire, o ruină, o fotografie, o gravură, un document vechi, o piesă de muzeu sau chiar un tablou. Cine ştie Istorie, va înțelege mai bine comunitatea şi lumea în care trăieşte azi!

23
/01
/24

Miercuri, 24 ianuarie, ziua în care Unirea Principatelor Române este celebrată la nivel național prin numeroase festivități și manifestări culturale, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București oferă publicului oportunitatea de a descoperi tainele limbajului universal al artei prin intermediul expoziției momentului, „Universul lui Salvador Dalí”, deschisă la Hanul Gabroveni din centrul Capitalei.

22
/01
/24

Teatrul Național „I.L. Caragiale” București își începe anul în Sala Mare, cu „Opera de trei parale” de Bertolt Brecht, această ars poetica și demonstrație practică a teatrului epic, acest punct de cotitură teatral, tablă de șah cu toți pionii murdari, busolă morală fără ac, și matrioșkă a răului.

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

22
/01
/24

Un spectacol-coupé, cu o durată de două ore, vă aşteaptă în penultima zi a lunii la Sala Media a TNB, ca să ne amintim de cel mai mare dramaturg al românilor, Ion Luca Caragiale, născut pe 30 ianuarie 1852: Caragiale altfel & Moftul român.

19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.