Triumf Amiria prezintă „În dialog cu Judith Butler”, un eveniment transmis LIVE pe Facebook, în data de 8 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/triumf-amiria-prezinta-in-dialog-cu-judith-butler-un-eveniment-transmis-live-pe-facebook-in-data-de-8-iunie/

Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?] organizează o discuţie cu Judith Butler, filozoafa americană care a adus contribuţii semnificative la teoria feministă, teoria queer şi filozofia politică. Discuţia va avea loc pe 8 iunie, începând cu ora 19.00, şi va fi transmisă în direct pe paginile de Facebook Triumf Amiria (https://www.facebook.com/triumf.amiria) şi MozaiQ (https://www.facebook.com/mozaiqromania). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul pentru Politicile Egalităţii de Șanse (CPES) şi Cercul Donatorilor din Bruxelles.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2021

Judith Butler intră în dialog cu expertul de gen Ovidiu Anemțoaicei, profesoara universitară Ionela Băluță și cercetătoarea Irina Costache. Discuția va fi moderată de activista feministă romă Carmen Gheorghe și va aborda tematica culturii queer în spațiul est european, precum și felul în care persoanele queer devin ținta mișcărilor anti-gender și anti-LGBTQ din Europa de Est. Un alt aspect esențial care va fi analizat este modul în care limbajul este manipulat de mișcările conservatoare ca principală unealtă de atac la adresa minorităților. Referendumul pentru familie care a avut loc în anul 2018, precum și legea neconstituțională din 2020 care interzicea discuțiile privind identitatea de gen în școli și universități, vor fi de asemenea subiecte de discuție.

„Prezența lui Judith Butler în cadrul Triumf Amiria ne arată că România este din nou terenul de joacă pentru grupuri conservatoare care luptă împotriva comunității LGBTQ, mai ales prin încercarea de anul trecut de a interzice discuțiile despre identitate de gen în școli și universități. Butler face un statement că s-a ajuns prea departe și pune umărul la consolidarea mișcării și culturii queer din România. Pentru noi, la Triumf Amiria, este o mare bucurie să putem să o aducem pe Butler, chiar dacă doar virtual, pentru că are o contribuție fundamentală la definirea comunităților și identităților noastre. Butler ne-a făcut să ne înțelegem mai bine, să interogăm relațiile de putere, să construim pe baza legitimității pe care o avem și noi ca cetățeni. Masa rotundă pe care o propunem aduce împreună un panel de specialiste și specialiști în gender, gata să intre într-un dialog constructiv pe tematica schimbărilor pe care le trăim astăzi în materie de feminism, drepturi LGBTQ și realități regionale”, a declarat Vlad Viski, curatorul secțiunii de literatură a Triumf Amiria.

Judith Butler, în vârstă de 65 de ani, a primit doctoratul în filozofie de la Universitatea Yale, în 1984. Lucrarea ei de referință este „Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity”, apărută în 1990. Argumentul principal al acestei lucrări este că genul și sexualitatea, categorii care par naturale sau biologice, sunt de fapt construcții culturale. Iar oamenii nu se nasc cu anumite însușiri determinate de gen, ci genul este un act performativ: societatea ne învață să îl preluăm și să îl interpretăm, ca pe un rol. „Gender Trouble” a fost unul dintre textele care au pus bazele teoriei queer. Cartea a fost urmată de o alta, „Bodies That Matter: On the Discursive Limits of ‘Sex’”, apărută în 1993.

Ovidiu Anemțoaicei este activist pro-feminist și queer și consultant în domeniul egalității de șanse și politicile egalității de gen. Ionela Băluță este profesoară universitară la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București și directoarea CPES. Irina Costache predă la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București și este cercetătoare în domeniile violenței de gen, tineri LGBTQ și educație legată de egalitatea de gen. Carmen Gheorghe este activistă romă, feministă și cercetătoare independentă, dar și fondatoarea organizației feministe rome E-Romnja.

Centrul pentru Politicile Egalităţii de Şanse (CPES) este primul centru de cercetare din Universitatea din București consacrat unui domeniu de cercetare mai puţin dezvoltat în spaţiul academic românesc: politicile egalităţii de şanse. Printre subiectele de cercetare ale membrilor săi fondatori se numără construcţia socială şi politică a genului, politicile egalităţii de gen, egalitatea/inegalitatea/excluziunea socială, politicile familiale şi politicile educaţionale.

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani care se axează pe trei direcții: literatură, arte vizuale și arte performative. Triumf Amiria este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă Contemporană și Centrul de Teatru Educațional Replika, propune, de-a lungul anului 2021, o serie de evenimente menite a sublinia importanța culturii queer în ultimele decenii, dar și a încuraja producția culturală nouă prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice și evenimente de networking. Activitățile publice vor fi dublate de o cercetare și arhivare digitală a artefactelor culturale produse de artiști și artiste queer din 2001 până astăzi.

 

01
/03
/22

Concertele 𝑬𝒀𝑬𝑫𝑹𝑶𝑷𝑺 au fost descrise ca fiind, în mod paradoxal, energizante și generatoare ale unei stări de puternică melancolie. Trupa și-a început povestea în 2012, cu piese în limba engleză. Odată cu anul 2015 și cu îmbrățișarea limbii române ca mediu de exprimare, și-au consolidat propria poziție pe piața românească de muzică alternativă, lansând piese ca „Spre Soare”, „Prezent”, „Bicicleta” sau „Mai Stai".

24
/02
/22

Ioan Tugearu vorbeşte despre: moda spectacolelor de balet sovietice din anii ’70, semnificaţia repertoriului Operei Române, valoarea dansului pe plan european, succesul unui spectacol de dans într-o societate totalitară şi/sau democratică, situaţia profesională a dansatorului român, într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI“, de Rhea Cristina.

22
/02
/22

Sergiu Anghel vorbeşte despre: moda spectacolelor de balet sovietice din anii ’70, semnificaţia repertoriului Operei Române, valoarea dansului pe plan european, succesul unui spectacol de dans într-o societate, situaţia profesională a dansatorului român, moneda „euro“ în spaţiul european al culturii, într-un interviu publicat în cartea „Românii secolului XXI“, de Rhea Cristina.

15
/02
/22

„Jack of all Trades“ este o formație de rock alternativ, care susține că oferă publicului un produs muzical „autobiografic și complet sincer de la cap la coadă”. În noiembrie 2014, aceștia au lansat primul videoclip, „Cum vrei să fiu”, marcând totodată și începutul activității de concerte live.

17
/01
/22

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pauza de bine“, un podcast despre life design, despre cum să îți creezi o viață care îți vine ca turnată. "Îmi place să spun că Pauza de Bine e locul în care te invit să te întâlnești cu tine, dacă ești pregătit să trăiești o viață mai conștientă, aliniată cu valorile tale" - Cristina Oțel.

12
/11
/21

O întâlnire cu scriitorul portughez José Luís Peixoto, prezent în acest an la Festivalul Internațional de Literatură și Traducere Iași (FILIT), pornind de la romanul „Autobiografia”, disponibil în limba română la Editura Pandora M. Despre Lisabona, José Saramago și Pilar del Rio, anii ’90 și provocări în literatura contemporană, cu unul dintre cei mai apreciați autori de limbă portugheză de azi!