VIDEO Festivalul ,,One World Romania 2013” continuă astăzi cu un masterclass, două proiecții de film și două dezbateri
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-festivalul-one-world-romania-2013-continua-astazi-cu-un-masterclass-doua-proiectii-de-film-si-doua-dezbateri/

Astăzi, în cadrul festivalului de film documentar ,,One World Romania, începând cu ora 12:00 va avea loc proiecţia unui masterclas, urmată de filmele ,,După tăcere” şi ,,Anatomia unei plecări”. Evenimentul va fi urmat de dezbateri.

Un articol de Andrada Văsii|13 martie 2013

Astăzi, la One World Romania, ziua începe cu primul masterclass al acestei ediții, susținut de documentaristul danez Jon Bang Carlsen. Masterclass-ul începe la ora 12:00, la Centrul Ceh, iar intrarea este liberă.

Detalii despre masterclass, găsiți aici. Miercuri marchează și începutul retrospectivei dedicată lui Carlsen, prima proiecție din cadrul acesteia începand la ora 20:30, la Sala ”Horia Bernea” a Muzeului Național al Țăranului Român. Primele două filme proiectate sunt Before the Guests Arrive si Hotel of the Stars. Programul complet al retrospectivei este aici.

Al doilea eveniment special al zilei este proiecția filmului Sofia’s Last Ambulance, care are loc începând cu ora 14:00 la Serviciul de Ambulanță al Municipiului București (Str. Mihai Eminescu nr. 226). Filmul realizat de Ilian Metev este prezentat în cadrul temei speciale Sănătatea sistemului de sănătate și îi urmărește pe membrii echipei de urgență care circulă cu una dintre ultimele 13 ambulațe ale orașului Sofia. La dezbaterea care va urma dupa proiecție va participa Cristian Vasile Grasu, președintele Asociației Serviciilor de Ambulanță din România. Mai multe detalii despre această proiecție găsiți aici.

Pentru astăzi există două recomandări, ambele din secțiunea Romanul adolescenței. Sunt două filme despre tinerii din România și poveștile lor înainte și după Revoluție: După tăcere și Anatomia unei plecări.

Recomandările zilei:

DUPĂ TĂCERE / Cinema Corso / 18:00

După tăcere vorbește despre efectele încă pregnante ale dictaturii, după dictatură. Un film despre abuzul Statului, despre frică, despre transmiterea tăcerii din generație în generație. Un film despre locul lăsat (în ciuda a tot ceea ce putem ști) fantomelor care ne împiedică să ne trăim prezentul. Trei generații izolate în tăcere. Negarea se moștenește, dacă nimic nu a fost reașezat la locul lui, dacă nimic nu a fost spus. Mai multe detalii aici.

ANATOMIA UNEI PLECĂRI / Cinema Corso / 20:00

În Anatomia unei plecări, regizorul Oliver Tătaru reface traseul plecării familiei sale din România, la sfârșitul anilor 1980, confruntând – după mai bine de douăzeci de ani – amintirile individuale ale membrilor familiei cu privire la țara pe care au părăsit-o. Mai multe detalii aici.

După fiecare dintre cele două proiecții recomandate pentru atsăzi, vor participa la dezbateri cu publicul cei doi regizori – Vanina Vignal (După tacere) si Șerban Oliver Tătaru (Anatomia unei plecări).

ONLINE: www.oneworld.ro | www.facebook.com/one.world.romania
ORGANIZATORI: Asociația One World Romania și Centrul Ceh Bucuresti

Foto credit: Ionut Dobre http://ionutdobre.tumblr.com/

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.

23
/12
/15

INTERVIU „Îmi plac cel mai mult genurile amestecate – dramediile”, spune actriţa Mihaela Sîrbu, cunoscută pentru roluri din filme-reper recente ale Noului Cinema Românesc, precum „Aferim!”, „Toată lumea din familia noastră” şi „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”. Un interviu special despre actoria de film.

22
/12
/15

Actorul Andi Vasluianu interpretează rolul principal în cel mai recent proiect cinematografic al Iuliei Rugină, "Breaking News", alături de o adolescentă în vârstă de 15 ani, Voica Oltean, iar filmările pentru acest lungmetraj se vor încheia la sfârşitul lunii februarie.

21
/12
/15

Șase filme propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate între 8 și 10 ianuarie 2016 la Cinema Union din București. Weekend-ul de Oscar include două dintre peliculele care au fost anunțate de curând pe lista scurtă la premiul Oscar și au șanse la o nominalizare: Mustang (Franța) și Le tout nouveau testament (Belgia). Celelalte filme din program: Aferim!, The Assassin, Rams și Arabian Nights.

21
/12
/15

Anul 2015 a fost unul destul de bun pentru cinematografia română, după un dezastruos 2014: peste 20 de lungmetraje de ficţiune şi documentare, dintre care multe debuturi, lansate în cinematografe sau exclusiv la HBO, prezenţe în festivaluri importante şi câteva premii.

21
/12
/15

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. După peste 55 de ani de carieră, dedicaţi teatrului şi filmului românesc, Teatrul de Comedie a realizat o expoziție de fotografie care rememorează unele dintre cele mai frumoase roluri ale ei pe scena acestui teatru.

17
/12
/15

Cultura română rămâne mai săracă la finalul acestui an, după ce regizoarea și scenarista Malvina Urșianu, actorii Eusebiu Ștefănescu şi George Motoi, compozitorul Marcel Dragomir, traducătoarea Antoaneta Ralian sau scriitorul și dramaturgul Valentin Nicolau ne-au părăsit în 2015.