VIDEO Stephen Frears va primi „Premiul pentru întreaga carieră“ la TIFF 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/video-stephen-frears-va-primi-premiul-pentru-intreaga-cariera-la-tiff-2013/

Unul dintre cei mai apreciaţi regizori britanici, Stephen Frears, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră“ / „Lifetime Achievement Award“ la cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj-Napoca).

Un articol de Andrada Văsii|13 mai 2013

Unul dintre cei mai apreciați regizori britanici, Stephen Frears, va primi „Premiul pentru Întreaga Carieră“ / Lifetime Achievement Award“ la cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie, Cluj). 

Astăzi, la Casa TIFF din Cluj-Napoca, a avut loc conferința de presă a celei de-a 12-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (31 mai – 9 iunie). La conferință au luat parte Tudor Giurgiu, președintele TIFF, Mihai Chirilov – director artistic, Cristi Puiu, membru al juriului competiției și autorul campaniei de imagine TIFF 2013, și Cristian Hordilă – managerul festivalului.
Nominalizări la Oscar și BAFTA

Nominalizat la Oscar și la BAFTA pentru filme ca „My Beautiful Laundrette“, „Dangerous Liaisons“ sau „The Queen“, Frears va urca pe scena Teatrului Național din Cluj pe 8 iunie, la gala de închidere TIFF 2013.

Debutul în lungmetraj a venit în 1971, cu „Gumshoe“, povestea unui jucător de bingo (Albert Finney) care visează să devină detectiv, însă cariera i-a fost lansată cu adevărat abia în 1985, cu „My Beautiful Laundrette“.

Regizat după un scenariu de Hanif Kureishi, cu Daniel-Day Lewis în unul din rolurile centrale, filmul a fost nominalizat la Oscar și la două premii BAFTA. Ambele pelicule vor fi proiectate la TIFF în secțiunea 3X3, alături de „Prick Up Your Ears“ (1987), un biopic al dramaturgului Joe Orton.

Un film noir elogiat

Curând, a venit și prima propunere de la Hollywood: „Legături periculoase“/ „Dangerous Liaisons“ (1988), cu Glenn Close, John Malkovich și Michelle Pfeiffer pe afiș. Filmul a primit șapte nominalizări la Oscar – câștigând trei dintre ele, pentru scenariu adaptat, costume, scenografie – şi zece la BAFTA. A fost urmat de un noir elogiat îndelung de critică, „The Grifters“ (1990), produs de Martin Scorsese, care i-a adus o nouă nominalizare la Oscar pentru regie.

Proiecte la Hollywood

Frears a continuat, de-a lungul anilor, colaborarea cu Hollywood-ul, alternând proiectele cu buget mare cu cele personale. A mai regizat western-ul „The Hi-Lo Country“ (1998), cu Woody Harrelson, Billy Crudup, Penélope Cruz și Patricia Arquette în distribuție, distins cu Ursul de Argint la Berlin, „Liam“ (2000), celebrul „High Fidelity“ (2000), cu John Cusack pe afiș, „Dirty Pretty Things“ (2002), povestea unor imigranți ilegali în Londra, „The Deal“ (2003), o dramă politică de televiziune despre Tony Blair, nominalizată la BAFTA, „Mr. Henderson Presents“ (2005).

Șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA

Drama „Regina“/ „The Queen“ (2206), despre valul care a cuprins familia regală după moartea Prințesei Diana, a avut un succes imens, primind șase nominalizări la Oscar și zece la BAFTA și numeroase alte distincții. Actrița Helen Mirren a câștigat în jur de 30 de trofee, inclusiv Oscar, BAFTA și Globul de Aur.

În 2010, comedia „Tamara Drewe“ a fost în selecția oficială la Cannes.

A fost urmată de „Lay the Favorite“ (2012), cu Bruce Willis și Rebeca Hall. În prezent, Frears lucrează la „Philomena“, un film cu Judi Dench și Steve Coogan în distribuție.

Secțiunea 3X3

În tradiționala secțiune 3X3, prezentată la TIFF de HBO, în care figurează cele trei filme ale lui Frears, vor mai fi omagiați cineastul francez Olivier Assayas și documentaristul de origine israeliană Eyal Sivan.

Din filmografia lui Assayas, unul dintre cei mai celebrați regizori contemporani, vor fi proiectate „Après mai“, un film semi-autobiografic despre turbulenții ani 60-70, premiat anul trecut la Festivalul de la Veneția pentru scenariu, mini-seria „Carlos“ (2010), un impresionant biopic al teroristului Carlos Șacalul, selecționat la Cannes și difuzat la TIFF 2012, într-o proiecție maraton, și „L’Heure d’été“, o poveste despre familie și memorie premiată de majoritatea asociațiilor de critici din SUA, în 2009.

Film despre consecințele conflictului cu Palestina

Un critic acid al politicilor Israelului, Eyal Sivan a realizat documentare puternice în care explorează consecințele conflictului cu Palestina.

Spectatorii din Cluj vor putea vedea „The Specialist“ (1999), un film controversat despre „banalitatea răului“ montat din imaginile filmate la procesul de acuzare a ofițerului nazist Adolf Eichmann, din 1961.

Pe lângă acesta, vor mai putea fi vizionate „I Love You All“ (2004) realizat din materiale de arhivă despre metodele de supraveghere ale securității din fosta Germanie de Est, și „Jaffa, the Orange’s Clockwork“ (2009), un documentar despre un brand pierdut în conflictul dintre Israel și Palestina – portocala Jaffa. Proiecțiile vor avea loc în prezența lui Eyal Sivan, omagiat anul trecut printr-o retrospectivă la Festivalul de Documentar de la Salonic.

Foto credit: Nicu Cherciu

17
/02
/17

CRONICĂ DE FILM Inspirat dintr-un roman de autoficţiune al lui Cezar Paul-Bădescu, „Ana, mon amour”, noul film al lui Călin Peter Netzer, prezentat în Competiţia Festivalului de la Berlin, încearcă să reia reţeta stilistică de mare succes din „Poziţia copilului”, însă rezultatul este modest.

17
/02
/17

În această seară, echipa filmului ,,Ana, mon amour”, în frunte cu regizorul Călin Peter Netzer, actorii Diana Cavallioti şi Mircea Postelnicu, producătoarea Oana Iancu şi directorul de imagine Andrei Butică, a păşit pe covorul roşu al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Filmul, care a rulat în premieră mondială la Berlinale Palast, de la ora 19.00, va putea fi vizionat pe marile ecrane din România cu începere din 3 martie.

17
/02
/17

DaKINO 26 demarează miercuri, 1 martie 2017, la Cinema PRO, cu proiecția în premieră în România a filmului Manchester by The Sea (6 nominalizări la Premiile Oscar 2017), cu Casey Affleck și Michelle Williams în rolurile principale. Festivalul Internațional de Film DaKINO, ediția a 26-a, va avea loc în perioada 1-5 martie 2017 la Cinema Pro, Studioul Horia Bernea — Cinema Muzeul Țăranului și ARCUB.

17
/02
/17

Regizorul finlandez Aki Kaurismaki a anunțat joi, în cadrul Festivalului de Film de la Berlin, că a decis să renunțe la activitatea cinematografică. Apreciatul cineast are șanse mari să obțină Ursul de Aur cu pelicula sa din competiție, pelicula ''The Other Side of Hope''. ''Sunt obosit. Vreau să încep să îmi trăiesc viața mea, în sfârșit'', a explicat regizorul de 59 de ani.

16
/02
/17

Disponibil acum pe platforma gratuită Cinepub, "Fraţii Dabija", în regia lui Cătălin Drăghici, este un documentar experiment de o oră prezentat prima dată în 2015 în câteva festivaluri (Montreal, Astra Sibiu).

13
/02
/17

"La La Land" a ieșit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediție a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puțin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună imagine.

13
/02
/17

Majoritatea românilor (regizori, producători, actori, selecționeri de festival) veniți la Festivalul de Film de la Berlin au participat, duminică seara, la un protest pe covorul roșu, obținut prin amabilitatea organizatorilor festivalului, care le-a acordat un minut înaintea ultimei proiecții din palatul festivalului. Protestul a fost transmis live pe site-ul oficial al festivalului (berlinale.de).

11
/02
/17

Zeci de persoane, prieteni, admiratori, colegi, studenți și oameni simpli i-au adus un ultim omagiu regizorului Radu Gabrea, sâmbătă, la Teatrul Nottara. Sicriul cu trupul neînsuflețit al artistului a părăsit Teatrul Nottara la ora 16,30, în aplauzele celor care au dorit să-și ia adio de la cel pe care l-au iubit și admirat. Radu Gabrea a murit joi la vârsta de 79 de ani.

10
/02
/17

CRONICĂ DE FILM. „Secvențe” (1982), de Alexandru Tatos, un film unic în cinematografia română. Un film polemic. Un sclipitor manifest cinematografic, deopotrivă intelectualist și emoționant. O capodoperă.

10
/02
/17

Ajuns la cea de-a șaptea ediție, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine anul acesta, între 28 martie și 2 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului și Cinema Elvire Popesco, prezentând în premieră românească cele mai inovatoare experimente cinematografice ale ultimului an, cu un focus special asupra lucrărilor semnate de artiști vizuali proeminenți, ce expun de obicei în muzee și galerii de artă și doar rareori în săli de cinema.

10
/02
/17

Olimpia Melinte şi Alexandru Papadopol sunt doi dintre numeroşii actori vedetă din "Bucureşti NonStop", filmul din 2015 al lui Dan Chişu, acum disponibil pe platforma gratuită Cinepub. Un scurt dublu-interviu despre personaje şi indicaţii regizorale.

09
/02
/17

Astăzi începe cea de-a 67-a editie a Berlinalei. România participă în competiţia principală cu lungmetrajul „Ana, mon amour”, în regia lui Călin Peter Netzer, câștigătorul unui Urs de Aur, cu „Poziția copilului” (2013).

08
/02
/17

21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Gala Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat industriei cinematografice din România, va avea loc pe 21 martie 2017, în București.

06
/02
/17

Cineastul Damien Chazelle a fost recompensat cu marea distincție acordată la cea de-a 69-a ediție anuală a premiilor Sindicatului Regizorilor Americani - The Directors Guild of America (DGA Awards) pentru comedia muzicală romantică "La La Land". Premiul obținut de regizorul filmului "La La Land" consolidează poziția de favorită la Oscar a peliculei din distribuția căreia fac parte Ryan Gosling și Emma Stone.