70 de ani de la naşterea lui Freddie Mercury
https://www.ziarulmetropolis.ro/70-de-ani-de-la-nasterea-lui-freddie-mercury/

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” – Freddie Mercury. Artistul născut în Zanzibar, considerat unul dintre cei mai mari cântăreţi de muzică rock din istorie, ar fi împlinit astăzi 70 de ani. O vârstă la care Freddie Mercury, liderul formaţiei britanice Queen, nu şi-ar fi dorit să ajungă: „Nu mă aştept să ajung la bătrâneţe. Mi-e totuna ce va fi. Ar fi plicticos să trăiesc până la şaptezeci de ani”.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2016

În urmă cu 70 de ani, într-o zi de 5 septembrie (1946) se năştea, în Zanzibar, Farrokh Bulsara, cel care a rămas cunoscut în istoria muzicii drept Freddie Mercury, liderul şi sufletul legendarei formaţii Queen.

Când a împlinit şapte ani, Freddie a fost trimis în India pentru a merge la Şcoala de băieţi „Sf. Petru”, unde a excelat la sport şi a învăţat să cânte la pian. După ce şi-a completat studiile, s-a alăturat mai multor formaţii şi ulterior a făcut parte din trupa Queen, unde s-a remarcat datorită vocii sale deosebite şi prestaţiilor live.

Freddie Mercury a scris numeroase hit-uri, printre acestea: „Bohemian Rhapsody”, „We Are The Champions”, „Killer Queen” sau „Little Thing Called Love”. În decursul carierei, a lansat şi două albume solo, „Mr. Bad Guy” (1985) şi „Barcelona” (1988).

Un concert nu este o interpretare live a albumului nostru. Este un eveniment teatral. – Freddie Mercury

Queen a lansat 15 albume până în 1991, a vândut peste o sută de milioane de discuri, mai mult  decât oricare altă formaţie şi a scos, în medie, un LP pe an, în vreme ce alte trupe renumite au nevoie chiar şi de patru ani pentru aceasta… O prolificitate formidabilă, dacă ne gândim că geniul lui Freddie era dublat de talentul şi inspiraşia celorlalţi trei membri ai grupului: Brian May  – „We will Rock You“,  Roger Taylor – „Radio Gaga“, John Deacon – „I Want To Break Free“.

Freddie Mercury s-a stins din viaţă la vârsta de 45 de ani, în noiembrie 1991, la o zi după ce a  anunţat public că este seropozitiv, cenuşa sa a ffiind împrăştiată pe lacul Geneva, lângă Montreux, Elveţia.

Foto: Freddie Mercury  – facebook

27
/04
/23

OPINIE Reflecția despre teatru presupune și redescoperire. Invitându-vă permanent la întoarceri necesare, Ziarul Metropolis a scos din arhive uitate un dialog cu criticul Martin Esslin, intrat în istorie datorită cărții sale „Teatrul absurdului”, apărută în 1961, care explica și recunoștea un fenomen.

24
/04
/23

„Nu-i stradă pe lume mai chinuită, mai muncită, mai mişcătoare în silinţele ei de a face din atâtea contraste puţintică armonie. Şi poate nu-i stradă care să închege în atare măsură gândurile unui popor. Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru.”

28
/03
/23

Printre numeroasele povești întunecate rămase în istoria tulburată a anilor 1950 s-a rătăcit și povestea demnă de film a unei actrițe care fascinase în mult admiratul interbelic, sub numele de scenă Tina Barbu.

27
/03
/23

„Cred că arta dramatică este o artă eminamente feminină. Să-ți fardezi chipul, să-ți disimulezi adevăratele sentimente, să încerci să te faci plăcută și să atragi atenția, toate acestea sunt defecte puse în seama femeilor și care sunt tratate cu mare indulgență...”

26
/03
/23

„Adevărata stare, de fapt, este că eu trăiesc mereu în copilărie, cutreier apartamentele vag luminate, mă plimb pe străzile tăcute ale Uppsalei, stau în fața casei de vară și ascult mesteacănul cel uriaș. Mă deplasez instant. De fapt, locuiesc mereu în visul meu și doar fac vizite în realitate.”