„Avarul” s-a născut dintr-o mare iubire (III)
https://www.ziarulmetropolis.ro/avarul-s-a-nascut-dintr-o-mare-iubire-iii/

Pe 7 mai s-au împlinit 10 ani de la premiera spectacolului „Avarul îndrăgostit”, de Cristian Juncu, după Molière, în regia lui Vlad Massaci, jucat la Teatrul de Comedie. Ziarul Metropolis publică a treia (şi ultima) parte a eseului despre „Avarul” scris de Ioan Chelaru, interpretul rolului principal.

Un articol de Ioan Chelaru|11 mai 2015

În plus, ceva din cenușa, mizeria în care s-a care s-a complăcut o vreme, a rămas lipită de el pentru totdeauna.

Din tot n-a rămas decât un tablou al soției, de la al cărui deces au trecut deja mulți ani – opt, zece? –, tablou aflat încă la loc de cinste și pentru care Harpagon are și azi aceeași privire mirată și goală și plină de durere, dar, normal, și acestea tocite și intrate demult în deprindere. Harpagon a iubit-o mult, însă coleric și egoist, undeva în sufletul lui, în cel mai adânc ungher, moartea ei a socotit-o cu vremea o trădare. Îmi închipui acest tablou la vedere, în scenă, tablou ce poate juca, zic eu, un rol important, deși nu se pomenește de ființa ce-o întruchipează decât extrem de vag în piesă.

Și iată că, pe neașteptate, într-o bună zi, simțurile lui se trezesc din nou la viață. Parcă ar vrea s-o reia de acolo de unde a fost întreruptă. Ar vrea să recupereze și chiar se grăbește. Intră din nou în afaceri, redevine activ. Uită – cum de altfel uităm cu toții că anii trec peste noi și lasă urme, și – colac peste pupăză! – se și îndrăgostește. Un fapt nu chiar fericit, dar firesc cred, chiar la vârsta lui. Nimic ilar cu majuscule în asta. Să-și fi vârât coada și aici rotița cu pricina? Nici da, nici nu. E drept, dragostea la această vârstă, în pragul andropauzei, știm cu toții că e cumplită, cine e lovit de ea, poate călca numai în străchini, dar lui nici nu-i pasă de aceasta. Mai ales că fătuca cu pricina se pare că are și ceva zestre pusă deoparte.

CITIȚI PARTEA A DOUA A ESEULUI

El se simte încă în putere. O, câți bărbați conștienți de situație totuși, nu s-au putut abține și au devenit râsul lumii, cum se zice, și câte drame n-au lăsat asemenea iubiri în urmă. Asta e viața! Ce i se întâmplă lui poate fi socotit cu îngăduință în zona firescului și poate nici condamnabil. Situația însă creată prin faptul că devine fără voie rivalul propriului fiu, devine comică. Ca de altfel toate celelalte situații comice din piesă, conduse cu mână atât de sigură de autor, care nu sunt până la urmă decât tot create de neînțelegeri și disonanțe, și specifice comicului clasic.

D Iscru, E Tugulea, A Popescu

Abil ca un îndrăgostit la vârsta lui, îl demască, îl unește și-l înlătură cu dreptul sfânt al naturii pe rivalul la mâna Marianei, propriul fiu. Socoteala e simplă în replica nerostită a scenei: „Tu ai toată viața înainte, eu sunt la capătul ei, așa că dă-te în lături!” Iar când acesta refuză cu orice risc, se petrece cel mai teribil fapt din piesă. Cu creierii aprinși, Harpagon își blestemă fiul! Un lucru de neiertat nici de Dumnezeu. Un tunet, ca un răspuns al cerului, ar trebui să urmeze acestui blestem. Și pedeapsa nu întârzie. După numai o singură pagină de text, Harpagon descoperă dispariția casetei.

Ce se întâmplă acum? În urma tensiunilor acumulate, la care se adaugă și această teribilă, în mintea lui, nenorocire, cea mai mare dintre toate – cum e și firesc la asemenea vârste și situații, cade trăsnit de un atac cerebral.

Trebuie să mărturisesc că pentru mine, actorul, piesa, abia de aici începe. Că de fapt până aici n-a fost decât un expozeu, o succesiune de întâmplări mai mult ori mai puțin comice, de o punere în pagină, cum se spune. Acest act V al piesei lui Molière îmi pare a fi una dintre cele mai minunate oferte către actor ce s-au scris vreodată, demne de a sta alături de marile capodopere ale antichității prin profunzime și general valabilitate.

Pe parcursul a numai douăzeci de pagini, vedem cum un om în putere până atunci, începe să se micșoreze, să se stingă; treptat, treptat, mintea lui se împuținează, glasul îi capătă de la o replică la alta alte nuanțe, ca și cum ar parcurge un drum îndărăt în ani, până a redeveni un copil, în mâinile căruia caseta recăpătată nu mai are decât valoarea unei jucării care zornăie și-i trezește atenția, dar nu mai are nici o semnificație. Cei din jur, personajele din scenă, privesc cu groază această transformare, spectatorii la fel, pentru că ea nu poate și nu trebuie să fie decât o oglindă vie a deșertăciunii și nimicniciei omenești. De aceea, acest act V mie îmi pare miezul „Avarul-ui” și el nu poate fi decât o dramă. Totul e deșertăciune!

O ultimă zvâcnire la primirea casetei, parcă o revenire la viață, ceea ce dă speranță și bucurie celor din jur, de aceea îl și părăsesc pentru o clipă, fiecare cu treburile lui, în vederea apropiatelor nunți, clipă în care, în singurătate, Harpagon își dă duhul, cum se întâmplă mai întotdeauna în urma unor asemenea congestii cerebrale, cu jucăria lui în mână, obiect pentru el inutil de-acum, zâmbind fericit și la fel de lipsit de înțelegere, așa cum a trăit.

Nu știu de ce am avut senzația că Molière aici și-a descris propria agonie. Și nu e greu de ghicit ce se afla în caseta aceea. A sa, nu a lui Harpagon… Manuscrisele? Parcă plutim în aceeași atmosferă din „Bolnavul închipuit”, nu? Era și normal ca lumea acestei drame să fie cea de bâlci, cu tot tacâmul derizoriului, de la funduliță până la scufie.

Harpagon este un lovit al soartei, un biet om care a suferit și a trecut prin viață necunoscut cu durerea, scrânteala și suferința lui și pe care numai geniul lui Molière l-a tras alături în nemurire, și nu fără un anume tâlc. El nu merită a fi blamat, ci compătimit și înțeles ca orice amărât care a trecut pe fața acestui pământ. De aceea, așa cum scriam la început, piesa mi se pare azi o dramă, în final cu profunde accente tragice. Avarul nu este Harpagon, avarul este însăși viața, soarta, destinul.

Harpagon este un limitat, un om obișnuit, viclean, cât reușește să fie în cadrul unor situații nici grave, nici deosebite. El trăiește doar drama unui om mărunt, dar o trăiește cu maximă intensitate. Caracteristica de căpătâi a lui Harpagon e energia. Asta îl domină de fapt în tot ceea ce face. Are o energie deosebită, uluitoare, diabolică, trăirile și încăpățânarea sa, ambiția sa, sunt fără margini, și de altfel toate acestea îl și pierd până la urmă.

Așa am văzut eu interpretarea acestei povestiri.
De-a lungul piesei, mi-au mai atras atenția câteva momente pe care, la fel, aș încerca să le explic în felul meu. Bunăoară este relația cu Froisine. Scena debutează cu laude grosolane, sunând a bătaia de joc la adresa vârstei, fizicului, vestimentației lui Harpagon. Da, dacă acesta ar fi un bătrân firav, urduros, abia târându-se, și zdrențăros. Dar Harpagon al viziunii mele are șaizeci de ani, dar pare de cincizeci și cinci cel mult, e zdravăn, iar haina lui, în afară de faptul că e simplă și sobră, nu are alt cusur.

La toate palavrele șarmantei Froisine – mi-o închipui o burgheză încă apetisantă, care a gustat cu poftă din viață, probabil pentru asta nici nu s-a căpătuit, și care și azi mai trezește pe ici, pe colo, scurte pasiuni –, Harpagon răspunde dacă privim cu atenție, cu foarte mult bun simț, dar abil se lasă prins în jocul ei numai pentru a o folosi, căci la sfârșit o trimite la plimbare cu buza umflată, cum de altfel și merită, nelăsându-se dus de nas. Este scena păcălitorului păcălit. Și nu e singura de acest fel. La fel pățesc și Cleante, încercând să-l tragă pe sfoară, și La Fleche, etc.

Bunul lui simț reiese mai ales în momentul în care mărturisește că îl neliniștește diferența de vârstă dintre el și „naiva” Mariane: „Fata e tânără și tinerii de obicei îndrăgesc pe cei de-o seamă cu ei. Tare mă tem că un bărbat de vârsta mea n-o să-i fie pe plac.” Când însă vede că Froisine bate câmpii vorbindu-i despre gusturile gerontofile ale fetei pentru Anchise căzătura, Saturn, Nestor, etc. socotindu-l un nătâng – (ei, cum să crezi așa ceva? Harpagon e smintit și mărginit, nu tâmpit), o lasă baltă și-i dă impresia că intră în jocul ei, de fapt luându-l pe cont propriu.

M Zeta, I Chelaru

Joc pe care viclean, îl prelungește, nu fără temei, până la întâlnirea cu Mariane, înaintea căreia apare cu ochelari pe nas și maimuțărindu-se ca un bătrân ramolit și neputincios. Și știți de ce cred eu că ar face asta? Tocmai pentru ca atunci când va ieși de sub ochelari și-și va îndrepta spinarea, prin contrast fata să aibă înainte un om întreg și zdravăn, părând de fapt mult mai tânăr decât este în realitate. Teoria contrastelor! E simplu! Și sunt convins că i-ar fi reuși statagema, dacă la mijloc nu s-ar afla mult mai tânărul Cleante, propriul fiu. Numai așa Harpagon e ridicol, numai în cadrul acestui triunghi. Altfel nu, categoric.

Descoperirea iubirii dintre cei doi, în loc să-l aducă cu picioarele pe pământ, îl turbează, iar colericul din el îi ia vederea, mintea i se întunecă și ambiția dicatorială îl duc din gafă în gafă. Poate, mă gândesc, că la un moment dat chiar ar fi renunțat la Mariane, dar acel ceva care l-a mai îngenuncheat o dată, îl face să devină neclintit la hotărârea sa, arderea de neexplicat din el e cumplită, din moment ce ajunge la gestul suprem, păcatul cel mai greu, blestemul propriului fiu! Adâncurile sufletului omenesc sunt de nebănuit, uneori fără putință de explicat chiar, doar de înțeles, pentru cine poate înțelege.

La sfârșitul celebrei scene 1 din actul III, când dă ordine servitorilor în vederea apropiatei vizite a logodnicei și a lui Anselme, îl îndeamnă pe Jupân Jacques să-i spună pe șleau ce gândește și ce vorbește lumea despre el. La fel proceda și Molière cu cei din trupa sa de actori. După ce află și „basme” născocite pe seama sa, după cum Jupân Jacques mărturisește, și adevăruri, îl croiește cu reteveiul, apoi o șterge numaidecât din încăpere. Faptul că îl altoiește pe nechibzuit intră în tacâmul firesc al relațiilor scrântelii sale cu mediul, dar important nu e asta, ci faptul că o șterge mânzește. Și face asta pentru că de fapt recunoaște că, dacă nu toate cele auzite, măcar trei sferturi tot sunt adevărate, și nu le poate contesta. Îi este rușine. Chiar de el însuși. Dar așa cum mulți dintre noi ne-am spus nu o dată „Ei, și!” după numai cinci minute uită, pentru că vrea și trebuie să uite, și se întoarce pe cealaltă ușă.

Îmi aduc aminte de spectacolul Teatrului Bulandra cu cupeul „Tartuffe” și „Cabala bigoților”, în care Octavian Cotescu interpreta în tandem Tartuffe și Molière. Atunci meșterul Cotescu, împreună cu Tocilescu, descoperiseră acea legătură nouă, stranie, proaspătă, atât de subtilă, între lumea interioară a lui Tartuffe și cea a lui Molière-personajul, scriind împreună o pagină unică din istoria teatrului.

Gândul meu dintâi înaintea acestor pagini a fost de a prelua și a duce mai departe ceea ce atunci a însemnat o adevărată izbândă. Am încercat aici un crochiu, amplasarea unui schelet doar, ce poate servi însă, cred, unei construcții solide și veridice. S-ar putea pe-alocuri să fie greșit, sau gândul meu să șchioapete, dar asta nu înseamnă decât că el este perfectibil și poate duce la împlinire. Este numai un punct de vedere, un fir roșu, ce fără doar și poate ar cere multă muncă, mult talent, dar care se încumetă a întoarce o pagină nouă în istoria acestui mirific personaj ce a fascinat generații de actori și care rămâne pentru totdeauna, Harpagon…

FOTO: Lucian Năstase, Avarul îndrăgostit, de laTeatrul de Comedie

23
/10
/15

„Lor, țiganilor, să le mulțumim că ne-au păstrat muzica, această comoară ce abia acum o prețuim; numai dânșii (!) ne-au desgropat-o, au trecut-o și dat-o în păstrare din tată în fiu, cu acea grijă sfântă ce o au pentru ce le e mai scump pe lume: muzica.” - George Enescu, în urmă cu mai bine de un secol. Lucrări pe care odinioară le interpretau celebri lăutari şi care au reprezentat o puternică sursă de inspiraţie pentru Enescu în creaţiile proprii se vor auzi la Sala Radio miercuri, 28 octombrie, de la 19.00, într-un concert inedit care aduce pentru prima oră, în aceeaşi seară, pe aceeaşi scenă, ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO şi ORCHESTRA DE MUZICĂ POPULARĂ RADIO.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

23
/10
/15

Thierry Frémaux, Delegatul General al Festivalului de la Cannes, unul dintre cei mai influenți oameni din industria filmului, revine la Les Films de Cannes a Bucarest (23 – 29 octombrie) pentru un spectacol unic: Lumière!. Cele câteva zeci de filme restaurate ale fraților Auguste și Louis Lumière, doi dintre inventatorii cinematografiei, vor fi proiectate în versiune restaurată, însoțite de comentariile live ale lui Thierry Frémaux, pe 29 octombrie, de la 20.45, la CinemaPRO.

22
/10
/15

Dacă atingi punctul sensibil al poveștii potrivite la momentul potrivit, ea face înconjurului lumii cu forța unui tsunami, iar vestea succesului se răspândește ca un virus și rezistă în timp, ba chiar recidivează, pentru că numai poveştile vrăjesc sufletele şi cuceresc minţile oamenilor pentru totdeauna. Tot aşa şi cu inspirata alegere a regizoarei Alice Barb de a monta la Teatrul “Toma Caragiu” din Ploieşti spectacolul „My Fair Lady”.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

22
/10
/15

Actorul Chris Rock, cunoscut pentru umorul său caustic, a confirmat miercuri că va fi gazda celei de-a 88-a ceremonii a premiilor Oscar, la 28 februarie anul viitor. El a mai fost prezentatorul unei gale Oscar în urmă cu 11 ani.

22
/10
/15

Romanii i-au învins, din nou pe geto-daci duminică seara, între orele 20.30 și 22.30. Totul este oficial, o spun și audiențele TV. Pe Pro TV, în acest interval orar, a rulat fin, digital și chiar HD, filmul „Pompeii”, iar pe TVR 2, dacii ultrabărboși și cețoși rădeau tot în pelicula „Burebista”.

21
/10
/15

Dheepan, premiat cu Palme d’Or anul acesta la Festivalul Internațional de film de la Cannes, va rula în cinematografele din România începând din data de 30 octombrie. Filmul va fi prezentat în avanpremieră în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest (23 - 29 octombrie), în prezența regizorului.

21
/10
/15

ARCUB Batiște găzduiește un nou spectacol fenomen! Dan Puric revine în lumina reflectoarelor cu un one man show care promite spectatorilor aceeaşi forță şi subtilitate ce i-au adus reputația de „maestru” al pantomimei. Admiratorii teatrului nonverbal se pot delecta cu stilul original al artistului în spectacolul SUFLET ROMÂNESC care se va juca în această stagiune la Sala ARCUB din Batişte nr. 14, prima reprezentație având loc vineri, 23 octombrie, de la ora 20:00.

21
/10
/15

Teatrul Țăndărică pregătește cea de-a 11-a ediție a binecunoscutului Festival Internațional al Teatrului de Animație “Spectacole de colecție” care, începând din acest an, se va numi Festivalul Internațional al Teatrului Contemporan de Animație ImPuls.

21
/10
/15

Cu ocazia celor 25 de ani de existență, site-ul IMDb, prima bază de date din cinematografia mondială, a dezvăluit lista filmelor preferate de cei 1,5 milioane de utilizatori ai săi dintre cele vizionate între 1990 și 2014.

21
/10
/15

Pre-vânzările pentru extrem de așteptatul "Star Wars - The Force Awakens" au spulberat toate recordurile pe site-urile de vânzări de bilete americane. Numeroase site-uri din lume s-au blocat din cauza cererilor de bilete, iar pe ebay două bilete VIP se vindeau cu 10.000 de dolari. În plus, la două zile după lansarea trailerului oficial, acesta fusese vizionat de peste 66 de milioane de ori.