Despre iubire și creier… cu absolvenții UNATC
https://www.ziarulmetropolis.ro/despre-iubire-si-creier-cu-absolventii-unatc/

De ani întregi, Gala Absolvenţilor de la UNATC Bucureşti rămâne unul dintre cele mai frumoase şi mai emoţionante momente pe care le poţi avea în teatru.

Un articol de Monica Andronescu|10 iulie 2022

Pentru că, dincolo de perfecțiunea actului artistic, pe care o căutăm de obicei în sala de spectacol, la Gala Absolvenților, mai importantă decât orice rămâne emoția. Rămâne bucuria. Bucuria și speranța unor tineri că visul lor va deveni realitate. Că sunt pe scenă, în fața publicului, și spun o poveste…

Teatrul Metropolis a fost în acest an și el parte din povestea lor, pentru că unii dintre ei au debutat pe această scenă. Este și cazul absolvenților de la Secția Actorie, anul III (clasa prof. univ. dr. habil. Mircea Gheorghiu și drd. Alina Grigore), care vineri, pe 8 iulie, au prezentat în fața publicului de la sala amfiteatru, spectacolul „Lecții despre iubire și creier” de Alina Grigore.

Deținătoare a marelui premiu la Festivalul de la San Sebastian 2021 pentru filmul său de debut, „Crai nou”, Alina Grigore a scris un text în care, e evident, studenții de la actorie se simt bine și se bucură de poveste. O poveste de familie, cu legături complicate, o poveste despre prietenie, trădare, suferință, iubire, „Lecții despre iubire și creier” le oferă fiecăruia partituri generoase. Undeva, la o casă de pe plajă, o familie își trăiește drama. O fată singură și tristă, Lola (Ana Bodea/ Mara Oprea), crescută de fratele ei, Cătălin (Valentin Gheorghe), visează să fie actriță și se simte neînțeleasă, într-un univers în care par să primeze banii și în care relația cu tatăl, Rudi (Valentin Sichim) ei a fost întotdeauna extrem de tensionată.

Tensiunile se acumulează, Cătălin, la rândul lui, trăiește o poveste de dragoste complicată cu Sânziana (Oana Zară), o poveste ce se va sfârși cu o nuntă magică, pe plajă, oficiată cu versuri din Shakespeare și multă emoție de Lola și iubitul ei Boby (Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru). Geo și Ana, prieteni de familie, mult mai săraci, care au trecut împreună prin moartea a trei copii, își găsesc cu greu locul în acest peisaj în care ea (Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu) își etalează nefericirea isteric, iar el (Paul Tripon/ Alex Dediu), în tăcere. Iar Katarina (Ana Bumbac/ Anastasia Jinga), sora Sânzianei, proprietară a unei afaceri cu un chat erotic, ușor nimfomană, colorează această lume de intelectuali și cercetători cu suferințe complicate.

Mona (Mihaela Aniței), soția lui Rudi, femeia sigură pe ea, elegantă și intelectuală, își dezvăluie și ea nefericirea și dependența de xanax, dar găsește în același timp drumul scurt către o formă de salvare… o relație cu Geo. De altfel, momentul dintre ei doi, în care fiecare se deschide în fața celuilalt, rămâne cel mai valoros artistic din întregul spectacol.

Multă emoție în povestea adusă de ei pe scena de la Metropolis, multă emoție și mult adevăr. Și o frumoasă întâlnire cu viitorul teatrului. În curând, cu unii dintre ei ne vom întâlni pe scenele profesioniste.

𝐋𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫” de Alina Grigore

Spectacol de Licență al studenților Secției de Actorie a UNATC I.L. Caragiale,

Distribuția:

GEO: Paul Tripon/ Alex Dediu

ANA: Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu

CĂTĂLIN: Valentin Gheorghe

SÂNZIANA: Oana Zară

KATARINA: Ana Bumbac/ Anastasia Jinga

BOBY: Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru

LOLA: Ana Bodea/ Mara Oprea

RUDI: Valentin Sichim

MONA: Mihaela Aniței

Scenografie: Șteff Chelaru

Light design: Vlad Lăzărescu

05
/01
/24

Luna iubirii începe la Sala Dalles în acorduri romantice, cu Chansons D’Amour: cele mai vibrante poveşti de dragoste şi momentele de maximă intensitate sentimentală din lirica universală şi din repertoriul pop-opera vor fi celebrate în acest eveniment în care se contopesc rafinamentul, pasiunea şi emoţia.

04
/01
/24

Anul 2024 se anunţă unul bogat în filme româneşti de autor, fie ele de ficţiune, documentare sau hibride. V-am pregătit, în exclusivitate, o listă cu cele mai aşteptate titluri, care cuprinde noi filme de regizori consacraţi precum Andrei Ujică, Radu Jude, Cristi Puiu, Stere Gulea, Eugen Jebeleanu, Adrian Sitaru, Tudor Giurgiu sau Emanuel Pârvu, precum şi câteva debuturi foarte promiţătoare.

29
/12
/23

Se anunţă o lună ianuarie bogată în filme pentru care merită să te deplasezi la cinema, inclusiv la multiplexuri. Distribuitorii - mari sau mici - scot o parte din artileria grea chiar de la începutul anului. Ţi-am făcut o listă cu opt titluri de neratat.

28
/12
/23

Cea de-a cincea ediție a festivalului Classix va avea loc la Iași în perioada 18 - 25 februarie 2024. Primele bilete și abonamente au fost puse în vânzare online. Conceptul dedicat „descoperirii dorinței” va domina Classix Festival 2024 în 8 capitole distincte, asociate fiecărui concert și spațiu.

22
/12
/23

Oana Predescu, actrița Teatrului Excelsior din București, vorbește despre joacă, muzică și uitare, despre fascinație și anxietate, într-un interviu sub formă de alfabet.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]