Jo Nesbø și Harry Hole se întorc, cu două cazuri tulburătoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/jo-nesbo-si-harry-hole-se-intorc-cu-doua-cazuri-tulburatoare/

Celebra serie Harry Hole, scrisă de nu mai puţin celebrul autor norvegian Jo Nesbø, continuă la Editura Trei cu volumele şapte şi opt: „Omul de zăpadă” şi „Leopardul”.

Un articol de Liliana Matei|22 aprilie 2022

În „Omul de zăpadă”, inspectorul Harry Hole pornește pe urmele unui ucigaș în serie norvegian. Într-o noapte, după prima ninsoare, Jonas se trezește și descoperă că mama lui a dispărut. N-a lăsat în urmă decât eșarfa roz pe care i-o dăruise de Crăciunul trecut, purtată acum de un om de zăpadă apărut inexplicabil în curtea casei. Harry Hole bănuiește că există o legătură între scrisoarea suspectă pe care a primit-o și dispariția femeii. Cazul se complică în momentul în care se conturează un tipar: în ultimii zece ani, au dispărut 11 femei — toate, în ziua când a căzut prima zăpadă. Însă este vorba despre un ucigaș care-și face propriile reguli… și sparge tiparul numai ca să mențină jocul interesant, pe măsură ce-l atrage pe Harry tot mai adânc în plasa lui de păianjen.

Cu personaje creionate genial și suspans din belșug, Jo Nesbø oferă cititorilor cel mai înspăimântător caz din serie — un caz care-l va împinge pe Harry Hole până la limita sănătății mintale.

„Jo Nesbø explorează cu o încântare îndârjită cele mai întunecate minți criminale și-și plasează ucigașii unde te aștepți cel mai puțin“, scrie Vanity Fair.

În „Leopardul”, Harry Hole s-a retras în Hong Kong, ascunzându-se de trauma ultimului caz în sălașuri sordide de opiomani, când la Oslo sunt descoperite două tinere ucise, ambele înecate în propriul sânge. Un singur om poate ajuta poliția să-l prindă pe criminal. Însă inspectorul Harry Hole nu vrea să fie găsit. Dar boala tatălui său îl readuce acasă. N-are nicio intenție să se implice în caz, însă când ucigașul lovește din nou, instinctele lui Harry preiau controlul. Și curând găsește firul roșu care leagă cele trei victime… însă totul are un preț!

„Cel mai chinuit și mai convingător erou din ficțiunea polițistă. Vai, nu există armură destul de puternică să-l apere pe Harry de demonii lui sau pe noi, ceilalți, de Harry”, comentează Booklist.

„Leopardul vă răsplătește cu un final mai neașteptat și mai stimulativ decât orice alt thriller din trecutul recent”, susține și San Francisco Chronicle.

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s‑au vândut în peste 50 de milioane de exemplare și au primit numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award. Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, precum și al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M). După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, „Omul de zăpadă”, a fost realizat filmul omonim, iar romanul „Vânătorii de capete” a stat la baza filmului omonim, lansat în 2011 și nominalizat, printre altele, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

La Editura Trei, au apărut romanele „Fiul”, „Vânătorii de capete”, „Regatul”, duologia „Sânge pe zăpadă” și „Soare în miez de noapte”, precum și primele opt volume din seria Harry Hole: „Liliacul”, „Cărăbușii”, „Pasărea cu piept roșu”, „Nemesis”, „Steaua diavolului”, „Mântuitorul”, „Omul de zăpadă” și „Leopardul”.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.