Lari Giorgescu: Cum l-am redescoperit pe Caragiale
https://www.ziarulmetropolis.ro/lari-giorgescu-cum-l-am-redescoperit-pe-caragiale/

OPINIE La Gala Tânărului Actor din 2008, unde am mers cu un fragment din spectacolul „Poezia Visului“ de Miriam Răducanu, pe texte de Emil Botta, a trebuit să lucram, pentru proba impusă, un text mai puţin cunoscut de-al lui I. L. Caragiale, „Statistica“.

Un articol de Lari Giorgescu|5 iunie 2013

OPINIE La Gala Tânărului Actor din 2008, unde am mers cu un fragment din spectacolul „Poezia Visului“ de Miriam Răducanu, pe texte de Emil Botta, a trebuit să lucram, pentru proba impusă, un text mai puţin cunoscut de-al lui I. L. Caragiale, „Statistica“.

Mi-a făcut o plăcere deosebită să-l descopăr. În anul 2012, tot doamna Miriam Răducanu mi-a propus un exerciţiu care presupunea efortul de a lucra singur. Textul pe care urma să-l lucrez era „Mitică“, de I. L. Caragiale.

După o perioadă în care am lucrat singur au urmat vizionări în timpul cărora discutam despre perioada în care a fost scris textul, despre oamenii care îi seamănă personajului, şi pe care îi cunosc, despre etapa la care mă aflam în acel moment. În felul acesta se năştea în mine nevoia de a afla lucruri noi despre autor.

Am redescoperit un autor îndrăgostit de oamenii despre care scria şi de minunatul „tânăr regat agrar“, care era România. Am făcut cunoştinţă cu o lume plină de spirit, populată de oameni care, în esenţă, sunt aidoma contemporanilor noştri. Asta l-a făcut pe Caragiale extrem de actual pentru mine.

Aşa că am continuat şi am dezvoltat exerciţiul propus de doamna Miriam Răducanu. Am ales texte inedite, m-am îmbogăţit prin ele şi astfel s-a născut spectacolul „Moftul Român“, din „Momente“, de I. L. Caragiale.

Repetam în una din sălile golite de cărţi ale fostului sediu al Bibliotecii Naţionale a României, urmând ca la deschiderea noului sediu să prezint etapa de lucru în care mă aflam. Contactul cu publicul mi-a dat curaj şi m-a făcut să simt puterea textelor pe care le-am ales. Premiera spectacolului va fi la Teatrul Mignon din Bucureşti.

Lari Giorgescu a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolurile din spectacolul „D`ale noastre“, de la Teatrul Naţional din Bucureşti.

INFO

Teatrul Mignon, Bucureşti
Bulevardul Hristo Botev 1
Moftul român
Premiera: 7 şi 8 iunie, ora 20.30
Rezervări: 0726.243.907 / 0747.047.399

20
/07
/16

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI  Denisa Nicolae, actriţă. 29 de ani. Parteneră în teatru, dar şi pe scena vieţii, cum frumos spune şi clişeul, a actorului Liviu Romanescu. Activează împreună în Vanner Collective, o întreprindere teatrală co-întemeiată de Liviu. Aşa a învăţat el în Anglia, unde a făcut carte (teatru!) pe la Oxford, că e bine.

05
/07
/16

NOUA GENERAȚIE DE ACTORI. Liviu Romanescu, tânăr actor român. Până-n 30. Cunoscut pentru rolurile din “Emancipare” (Teatrul de Comedie) sau “Lungs” (Green Hours) sau „Paganini” (Metropolis). A studiat la UNATC, dar și la Oxford. Este co-fondator al unei companii de teatru româno-britanice, aflată la început de drum. Liviu Romanescu, moldovean la bază. De la Iași. Noua generație.

06
/04
/16

Continuăm campania „100 de tineri artişti pentru 100 de ani de România“ cu un nou interviu-portret. Ilona Brezoianu, douăzeci şi şase de ani. Actriţă în mare vogă la Bucureşti. Face furori, la Godot, cu spectacolul “Fata din Curcubeu”, de Lia Bugnar. În curând, o veţi vedea şi pe marile ecrane, în noul lungmetraj al lui Cristi Puiu. Ilona, aşadar.

06
/09
/15

Gala Tânărului Actor HOP va avea loc la Costineşti, între 8 şi 11 septembrie 2015 şi este organizată de UNITER şi Vox Maris Grand Resort. Site-ul Uniunii Teatrale din România, www.uniter.ro, i-a prezentat în ultima lună pe tinerii calificați în marea finală, printr-o serie de interviuri. Ziarul Metropolis vă arată ce au răspuns zece dintre ei, la întrebarea: „de ce te-ai făcut actor/actriță?“

31
/08
/15

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Lia Sinchevici (25 spre 26 de ani). Actriţă. Basarabeancă. Finalistă în acest an la Gala  HOP, care urmează să aibă loc la Costineşti. A jucat deja în filme de serie B. A jucat şi cu Jean-Claude Van Damme, şi cu Shia LaBeouf. Acum îşi construieşte un nume în teatrul românesc. Cum? Lia Sinchevici e – toată – o poveste.

30
/08
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Astăzi vi-l prezentăm pe Andrei Huțuleac (douăzeci și patru de ani), actor, pe la Metropolis, pe la Godot, pe la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”. Un actor, dar și un personaj, căci Huțuleac este, dacă nu știați, și puțin cam poet.

02
/08
/15

Mădălina Craiu (douăzeci și patru de ani), actriță. Joacă în “Paravan. Două telefoane”, la Godot, și în “Steaua fără nume”, la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu”. Și în filme. Am prins-o, greu, între filmări la două scurt-metraje. A fost, anul trecut, una dintre vedetele serialului de televiziune “Umbre” (produs și difuzat de HBO).

07
/06
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Letiția Vlădescu (27 de ani). O știți din “Peretele”, musicalul de la Teatrul Metropolis. Letiția provine dintr-o familie de muzicieni și până să dea la Teatru a studiat vioara. Sora ei este pianista Cezara-Lucia Vlădescu. În prezent, pe Letiția o mai puteți vedea și la Teatrul Mignon, dar și la Operetă.

27
/05
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Alexandru Unguru a fost cercetător universitar, are un doctorat în arta actorului și joacă la Teatrul Odeon din Bucureşti.  În ultimul an, a scris nouă piese pe care le-a montat în teatrul independent. “De veghe în lanul de ocară”,  „Akasă”, “Declick”,  „Köln”, „Ka-chiiing!”, “Doi și un Tulnik” sunt câteva dintre ele.