Omul perna – frumuseţe întunecată şi potrete răsturnate
https://www.ziarulmetropolis.ro/omul-perna-frumusete-intunecata-si-potrete-rasturnate/

„Omul pernă“ este un spectacol plin de forţă, în care patru tineri absolvenţi dau strălucire unui text dur şi captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuţ Grama).

Un articol de Elena Simion|26 septembrie 2013

„Omul perna“ este un spectacol plin de forță, în care patru tineri absolvenți dau strălucire unui text dur și captivant al englezului Martin McDonagh (tradus de Ionuț Grama).

CRONICĂ DE TEATRU Spectacolul de licenţă al studenţilor Rareş Andrici, Cosmin Dominte, George Lepădatu şi Tudor Andronic, coordonat de asistentul universitar Ion Florin Grigoraş şi de profesorul coordonator de an Adrian Titieni, este o provocare artistică atât pentru actori, cât și pentru public. Spectacolul poate fi văzut în această sâmbătă, pe 28 septembrie, la Godot Café Teatru, de la ora 18.00.

„Omul pernă“ de Martin McDonagh este o dramă întunecată care se petrece într-un stat totalitar al cărui nume nu este specificat. Piesa începe într-o cameră de interogatoriu a unei secții de poliție, în care doi ofițeri, Tupolski şi Ariel interoghează un om pe numele său Katurian, în legătură cu nişte crime recente ce au avut ca victime copii.

Omul perna: câştigă o invitaţie la spectacolul de la Godot Cafe Teatru!

Katurian este scriitor, autorul unor povești șocante. Unele dintre ele prezintă în mod explicit moartea unor copii, modalitățile în care aceștia mor fiind identice cu cele prezentate în poveștile lui Katurian. De asemenea, polițiștii îl interoghează și despre fratele său Michal, care este prezentat ca fiind o persoana ce „se prinde mai greu”. Pe parcursul interogării, Katurian este forțat să explice mai multe povești scrise de el, despre care polițiștii cred că au legătură directă cu crimele.

omul perna

George Lepădatu şi Rareş Andrici, într-o scenă din spectacolul Omul perna

Printre aceste povești se află „Omuleții din mere”şi „Povestea orașului de pe râu”, povești care descriu cu acuratețe modul în care au murit cele mai recente victime, în cazul de faţă doi copii, Andrea Jovacovic şi Aaron Goldberg. De asemenea, Katurian vorbeşte despre copilăria sa şi despre momentul în care şi-a ucis părinții (sufocându-i cu o pernă), după ce a aflat că aceștia l-au torturat pe fratele său, Michal, timp de 7 ani.

Katurian susține nevinovăția sa și a fratelui său până în punctul în care cei doi polițiști îl torturează și apoi îi izolează pe amândoi într-o altă cameră, în secție. În acea cameră scriitorul află ceva care îl şochează şi care schimbă total deznodământul propriei vieţi.

O provocare artistică: Omul perna

Publicul este șocat de poveste, privește curios și uneori încruntat, dar nu scapă nimic din jocul celor patru tineri. Fiecare gest este un indiciu, o trimitere către resorturile intime care duc la faptele personajelor. Suspansul specific anchetelor polițiste este presărat cu umor, mai ales în replicile celor doi ofițeri. Totuși, acest umor, uneori negru, are rolul de supapă, eliminând tensiunea ajunsă la apogeu.

Intepretarea celor patru actori este impresionantă, prin raportare la tinerețea lor. Acest fapt este confirmat şi de premiile obținute: premiul pentru cel mai bun spectacol, premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și nominalizare pentru cel mai bun rol secundar la Gala Absolvenților UNATC 2013, precum și premiul pentru cel mai bun actor în rol principal și nominalizare pentru cel mai bun spectacol la Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”.

Fiecare personaj trăiește o dramă ascunsă, iar adevărata dimensiune sufletească a fiecăruia este vizibilă abia în final. Katurian, Michal, Tupolski și Ariel sunt copii traumatizați care își camuflează suferința în diferite moduri. Katurian este desprins de lumea reală și trăiește doar pentru actul artistic: „Singura datorie a unui scriitor este să spună o poveste”.

Poveștile sale dramatice transpun propria suferință, el fiind convins că „în realitate nu există final fericit”. Michal își vede crimele ca pe o salvare. De ce? Pentru că „toți copiii duc o viață îngrozitoare”. Cuplul polițist bun-polițist rău va fi răsturnat în final, iar Ariel salvează scrierile lui Katurian, nu doar copiii aflați în pericol. Astfel, el devine și un geamăn bun al omului-pernă.

Spectacolul aduce multă frumusețe întunecată, multă dramă și sensibilitate, într-o lume desprinsă de real, dar în care fiecare încearcă să își găsească izbăvirea. „I-ai mulțumit lui Dumnezeu pentru că ai fost și pentru că ești mai ciudat?”spune un personaj. Ultima scenă din Omul perna nu este deloc relaxantă, dar lipsa unui final fericit îi lasă spectatorului o mulțime de întrebări în minte.

Dacă v-a plăcut articolul, urmăriţi-ne şi pe Facebook!

INFO

OMUL PERNA

► KATURIAN: Rareș Andrici
► TUPOLSKI: Cosmin Dominte
► ARIEL: George Lepădatu
► MICHAL: Tudor Andronic
REGIE: Florin Ion Grigoraș
TRADUCERE: Ionuț Grama
SCENOGRAFIE: Cătălin Manea
LIGHT DESIGN: Andrei Raicu
SOUND DESIGN/AFIŞ: Alexandru Bădeliță
FOTO/VIDEO: Florina Dumitrache
DURATA: 2h

Premii:

* Premiul pentru cel mai bun spectacol – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Nominalizare pentru cel mai bun rol secundar – Gala Absolvenților UNATC 2013
* Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”
* Nominalizare pentru cel mai bun spectacol – Festivalul Teatrului Studențesc „În Culise”

Foto din Omul perna – Mihaela Petre

07
/10
/15

O întâlnire cu toate fostele sau actualele iubiri: acesta poate fi coșmarul aventurierului. DON JUAN INFERNO vă invită într-o călătorie în care teatrul se completează cu dansul pentru a spune povestea infernului lui Don Juan. Produs de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, spectacolul se va juca în avanpremieră pe 9 și 10 octombrie, începând cu ora 20:00, la Sala ARCUB din Batiște nr. 14.

07
/10
/15

Există o lege, nu foarte scrisă în lumea teatrului, iar legea aceasta spune că al doilea spectacol e cel mai puțin reușit din istoria fiecărui spectacol.

07
/10
/15

''Dacă trăiești cu dorința că trebuie să fii veșnic tânără și frumoasă, că toți bărbații trebuie să te iubească la infinit, că trebuie să joci cele mai importante roluri, atunci probabil că e greu. Dar dacă-ți accepți vârsta și aspectul și joci rolurile potrivite, atunci reușești să-ți dai seama că, într-adevăr, fiecare vârstă are frumusețea ei'' - Diana Lupescu. Îndrăgita actriţă şi regizoare împlineşte, astăzi, 61 de ani.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

Pentru prima dată în istoria instituției, un spectacol produs de Opera Naţională Bucureşti a fost preluat de către o companie din Statele Unite ale Americii. Este vorba despre spectacolul „La traviata” de Giuseppe Verdi, în regia lui Paul Curran şi scenografia lui Gary McCann, care a avut premiera la Bucureşti în data de 30 octombrie 2014, cu ocazia deschiderii stagiunii 2014 - 2015.

05
/10
/15

Duminică, 4 octombrie, s-a încheiat a 4-a ediție a București Docuart Fest. Festivalul documentarului românesc și-a desemnat câștigătorii celor 3 secțiuni competiționale.
 Juriul, format din Cristian Tudor Popescu, Magda Mihăilescu și Marian Crișan, a decis să acorde marele premiu documentarului  “Roboțelul de aur” regizat de Mihai Dragolea și Radu Mocanu.

05
/10
/15

Artiști recunoscuți internațional, precum pianistu german Alexander Schimpf, Cristian Budu – cel mai recent câștigător al prestigiosului Concurs Clara Haskil din Elveția, violonistul Ștefan Tarara – încununat cu Premiul Concursului Internațional George Enescu în 2014 sau Cvartetul Modigliani, descris drept „fabulos” de criticii de la The Seattle Times participă la cea de a II-a ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil (FICH): 26 octombrie – 2 noiembrie 2015, în Sala Thalia a Filarmonicii din Sibiu.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.