Radu Jude vorbește despre Max Blecher la Tramvaiul 26
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-jude-vorbeste-despre-max-blecher-la-tramvaiul-26/

Radu Jude, Daniela Luca şi Simona Sora sunt invitaţi la cea de-a 123-a ediţie a clubului de lectură Institutul Blecher, care are loc duminică, 20 martie, la ora 19.00, la Tramvaiul 26 (str. Cercului, nr. 26) şi al cărei subiect va fi chiar fascinantul scriitor interbelic.

Un articol de Liliana Matei|20 martie 2016

Într-o întâlnire moderată de Claudiu Komartin şi Emanuela Ignăţoiu-Sora, romanciera Simona Sora, psihanalista şi autoarea Daniela Luca şi regizorul Radu Jude vor discuta la Tramvaiul 26 despre posteritatea şi despre actualitatea lui Max Blecher. În acest an, un film despre scriitorul interbelic cu destin tragic, în regia lui Radu Jude, va ajunge pe ecranele din România.

„Nu, fireşte că nu l-am uitat pe Blecher”, scriu organizatorii de la Institutul Blecher. „La aproape şapte ani de la centenarul Max Blecher, adică la aproape şapte ani de când am început seria de evenimente şi lecturi intitulată „Institutul Blecher” (ajunsă la ediţia 123), la cinci ani şi jumătate de la fondarea unei edituri care îi poartă numele, duminică ne adunăm să vorbim despre literatura acestui extraordinar scriitor, comparat cu Kafka şi Bruno Schultz, despre filmul lui Radu Jude care îl are ca protagonist şi va ajunge pe marile ecrane anul acesta, despre numeroasele traduceri ale romanelor „Întâmplări în irealitatea imediată” şi „Inimi cicatrizate”.

Max L. Blecher s-a născut pe 8 septembrie 1909, la Botoșani și a murit pe 31 mai 1938, la Roman, la doar 29 de ani. Prozator și poet cu o sensibilitate maladivă, Max Blecher face parte din aceeași generație literară cu Mircea Eliade sau Anton Holban și este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității.

Își întrerupe cursurile la Facultatea de medicină din Paris imediat după declanșarea bolii. Max Blecher suferea de o boală pe atunci incurabilă, tuberculoză la coloana vertebrală. A fost internat în câteva sanatorii, întâi la Berck-sur-mer, în Franța, apoi la Leysin, în Elveția. Operele sale sunt în mare măsură autobiografice.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

11
/07
/23

Vă propunem o listă cu recomandări de lectură pentru toate vârstele, în care veți regăsi cinci destinații pline de farmec pentru cea mai călduroasă lună din an.

05
/07
/23

Miercuri, 5 iulie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Epoca liderului cu mână de fier” de Gideon Rachman, câştigător al Premiului Orwell pentru scrieri politice. Volumul este publicat de curând, la Editura Polirom (traducere din limba engleză de Dan Bălănescu).

30
/06
/23

Un deceniu tumultuos, în care iubirile se trăiesc alert, iar amenințările nu întârzie să apară pe bătrânul continent – de la criza economică, la venirea la putere a naziștilor în Germania –, surprins într-o captivantă carte de nonficțiune.

12
/06
/23

Cel de-al doilea volum publicat la Editura Humanitas de cercetătorul în neuroștiințe Alexandru Babeș, "Durerea. Istoria conviețuirii cu un vechi dușman", va fi punctul de plecare al unei discuții despre fețele durerii, influența ei în domenii vaste ale vieții și mecanismele de cunoaștere pe care le-am creat de-a lungul secolelor pentru a scăpa de sub controlul ei.

06
/06
/23

„Quilt”, cea mai nouă carte a scriitoarei Veronica D. Niculescu, din care vă oferim un fragment, a fost lansată pe 27 mai la Salonul Internaţional de Carte Bookfest și se află pe lista celor mai vândute titluri ale Editurii Polirom la această ediție a târgului.

05
/06
/23

„Gala și Dalí” de Sylvia Frank și „Fetița strigă-n pahar” de Nora Iuga sunt două dintre noutățile literare pe care le regăsim în iunie la Editura Nemira și pe care vi le recomandăm pentru lecturile din această vară.