Triumf Amiria prezintă „În dialog cu Judith Butler”, un eveniment transmis LIVE pe Facebook, în data de 8 iunie
https://www.ziarulmetropolis.ro/triumf-amiria-prezinta-in-dialog-cu-judith-butler-un-eveniment-transmis-live-pe-facebook-in-data-de-8-iunie/

Triumf Amiria. Muzeul Culturii Queer [?] organizează o discuţie cu Judith Butler, filozoafa americană care a adus contribuţii semnificative la teoria feministă, teoria queer şi filozofia politică. Discuţia va avea loc pe 8 iunie, începând cu ora 19.00, şi va fi transmisă în direct pe paginile de Facebook Triumf Amiria (https://www.facebook.com/triumf.amiria) şi MozaiQ (https://www.facebook.com/mozaiqromania). Evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul pentru Politicile Egalităţii de Șanse (CPES) şi Cercul Donatorilor din Bruxelles.

Un articol de Petre Ivan|3 iunie 2021

Judith Butler intră în dialog cu expertul de gen Ovidiu Anemțoaicei, profesoara universitară Ionela Băluță și cercetătoarea Irina Costache. Discuția va fi moderată de activista feministă romă Carmen Gheorghe și va aborda tematica culturii queer în spațiul est european, precum și felul în care persoanele queer devin ținta mișcărilor anti-gender și anti-LGBTQ din Europa de Est. Un alt aspect esențial care va fi analizat este modul în care limbajul este manipulat de mișcările conservatoare ca principală unealtă de atac la adresa minorităților. Referendumul pentru familie care a avut loc în anul 2018, precum și legea neconstituțională din 2020 care interzicea discuțiile privind identitatea de gen în școli și universități, vor fi de asemenea subiecte de discuție.

„Prezența lui Judith Butler în cadrul Triumf Amiria ne arată că România este din nou terenul de joacă pentru grupuri conservatoare care luptă împotriva comunității LGBTQ, mai ales prin încercarea de anul trecut de a interzice discuțiile despre identitate de gen în școli și universități. Butler face un statement că s-a ajuns prea departe și pune umărul la consolidarea mișcării și culturii queer din România. Pentru noi, la Triumf Amiria, este o mare bucurie să putem să o aducem pe Butler, chiar dacă doar virtual, pentru că are o contribuție fundamentală la definirea comunităților și identităților noastre. Butler ne-a făcut să ne înțelegem mai bine, să interogăm relațiile de putere, să construim pe baza legitimității pe care o avem și noi ca cetățeni. Masa rotundă pe care o propunem aduce împreună un panel de specialiste și specialiști în gender, gata să intre într-un dialog constructiv pe tematica schimbărilor pe care le trăim astăzi în materie de feminism, drepturi LGBTQ și realități regionale”, a declarat Vlad Viski, curatorul secțiunii de literatură a Triumf Amiria.

Judith Butler, în vârstă de 65 de ani, a primit doctoratul în filozofie de la Universitatea Yale, în 1984. Lucrarea ei de referință este „Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity”, apărută în 1990. Argumentul principal al acestei lucrări este că genul și sexualitatea, categorii care par naturale sau biologice, sunt de fapt construcții culturale. Iar oamenii nu se nasc cu anumite însușiri determinate de gen, ci genul este un act performativ: societatea ne învață să îl preluăm și să îl interpretăm, ca pe un rol. „Gender Trouble” a fost unul dintre textele care au pus bazele teoriei queer. Cartea a fost urmată de o alta, „Bodies That Matter: On the Discursive Limits of ‘Sex’”, apărută în 1993.

Ovidiu Anemțoaicei este activist pro-feminist și queer și consultant în domeniul egalității de șanse și politicile egalității de gen. Ionela Băluță este profesoară universitară la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București și directoarea CPES. Irina Costache predă la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității București și este cercetătoare în domeniile violenței de gen, tineri LGBTQ și educație legată de egalitatea de gen. Carmen Gheorghe este activistă romă, feministă și cercetătoare independentă, dar și fondatoarea organizației feministe rome E-Romnja.

Centrul pentru Politicile Egalităţii de Şanse (CPES) este primul centru de cercetare din Universitatea din București consacrat unui domeniu de cercetare mai puţin dezvoltat în spaţiul academic românesc: politicile egalităţii de şanse. Printre subiectele de cercetare ale membrilor săi fondatori se numără construcţia socială şi politică a genului, politicile egalităţii de gen, egalitatea/inegalitatea/excluziunea socială, politicile familiale şi politicile educaţionale.

TRIUMF AMIRIA. Muzeul Culturii Queer [?] este un proiect de recuperare a producției culturale queer din ultimii 20 de ani care se axează pe trei direcții: literatură, arte vizuale și arte performative. Triumf Amiria este un efort de diseminare extinsă a culturii queer locale care își propune în același timp să identifice mai multe direcții pentru viitorul producției culturale queer.

Proiectul, realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române, Muzeul Național de Artă Contemporană și Centrul de Teatru Educațional Replika, propune, de-a lungul anului 2021, o serie de evenimente menite a sublinia importanța culturii queer în ultimele decenii, dar și a încuraja producția culturală nouă prin expoziții, ateliere, tururi ghidate, spectacole de teatru și performance-uri, lecturi publice și evenimente de networking. Activitățile publice vor fi dublate de o cercetare și arhivare digitală a artefactelor culturale produse de artiști și artiste queer din 2001 până astăzi.

 

05
/11
/15

INTERVIU Dragoş Buhagiar e unul dintre cei mai prolifici și mai premiați scenografi români. De-a lungul carierei, a câștigat nu mai puțin de cinci premii UNITER. Spune că, atunci când lucrează, nu se gândește la succesul de după, ci la descoperire și la redarea unei povești. Îi invită pe spectatori să descopere alături de el, adică să nu se plaseze într-o atitudine burgheză, confortabilă...

17
/10
/15

Zalabam, zalabam, zalabam! În apropierea Haloween-ului, Hârca face jocurile! Hârca trage sforile! “Hârca se întoarce” cu surprize! Miercuri, 28 octombrie, la ora 20.00, la Teatrul Elisabeta, spectatorii vor avea parte de o reprezentanție specială. Tot atunci, actorii Alexandru Suciu (alias Vlad) și Bogdan Talașman (alias Bâzu) se vor lupta, fiecare cu „armele” lui, pentru iubirea frumoasei Viorica (Diana Dumitrescu).

29
/09
/15

Dacă vreţi să (re)vedeţi ce s-a realizat valoros în ultimul an în România în materie de documentar de cinema, documentar studenţesc sau documentar de televiziune, cea de-a patra ediţie a Docuart Fest (30 septembrie–4 octombrie) e cea mai bună ocazie, aşa cum ne explică şi Daniela Apostol, directoarea festivalului.

25
/09
/15

Antoaneta Cojocaru (37 de ani), actriţă, un nume mare deja pe scenele teatrelor din Bucureşti. I se spune Anto. Toată lumea o iubeşte pe Anto, sufletul Laboratorului de Noapte de la Teatrul Bulandra. Ea a intrat prima la ATF, în 1997. De-atunci tot joacă.

14
/09
/15

INTERVIU Oana Boca Stănescu a fost unul dintre cei 11 manageri culturali (singura din Europa) selectați să participe la ediția din acest an a Festivalului de la Edinburgh, în cadrul „Momentum”, Programul Delegaților Internaționali din cadrul Festivalurilor din Edinburgh.

31
/08
/15

NOUA GENERAŢIE DE ARTIŞTI. Lia Sinchevici (25 spre 26 de ani). Actriţă. Basarabeancă. Finalistă în acest an la Gala  HOP, care urmează să aibă loc la Costineşti. A jucat deja în filme de serie B. A jucat şi cu Jean-Claude Van Damme, şi cu Shia LaBeouf. Acum îşi construieşte un nume în teatrul românesc. Cum? Lia Sinchevici e – toată – o poveste.

30
/08
/15

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI Astăzi vi-l prezentăm pe Andrei Huțuleac (douăzeci și patru de ani), actor, pe la Metropolis, pe la Godot, pe la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”. Un actor, dar și un personaj, căci Huțuleac este, dacă nu știați, și puțin cam poet.

24
/08
/15

„Filmul poate salva viaţa”, crede Răzvan Georgescu, unul dintre cei mai importanţi regizori români de documentare. Mărturiseşte că lucrul la „Testimonial” (2008) şi, mai apoi, la „Paşaport de Germania” (2014) l-a ajutat în lupta împotriva tumorii cerebrale maligne cu care a fost diagnosticat în urmă cu câţiva ani.

08
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca şi Laura Vasiliu – destinul unor câştigătoare – o serie de articole marca Ziarul Metropolis.

07
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca și Laura Vasiliu - destinul unor câştigătoare - o serie de articole marca Ziarul Metropolis.

06
/07
/15

Au fost la Cannes şi au cucerit lumea. Ce a urmat după? Cum a evoluat cariera lor? Cristina Flutur, Cosmina Stratan, Anamaria Marinca și Laura Vasiliu - destinul unor câştigătoare - o serie de articole marca Ziarul Metropolis.