Un nou an, alte provocări… lingvistice
https://www.ziarulmetropolis.ro/un-nou-an-alte-provocari-lingvistice/

Bine vă regăsesc! În primul rând, vreau să vă urez un Nou An Fericit, pe parcursul căruia să aveţi parte de cât mai multe motive să vă bucuraţi şi să vă simţiţi împliniţi. Desigur, sper să fie un an în care să explorăm împreună limba română.

Un articol de Cristina Drăgulin|15 ianuarie 2015

În acest prim articol de la rubrica „Dans printre cuvinte” din acest an, doresc să reiterez, pentru început, scopurile acesteia. Am pornit la drum „dansând printre cuvinte” având ca obiective punerea în discuție a greșelilor de limbă română de care mă „lovesc” des și explorarea sensurilor unor termeni sau expresii pe care noi toți le folosim. Așadar, departe de a dori să fie „lecții de limbă română”, vreau să abordați articolele de la rubrica „Dans printre cuvinte” ca provocări de a explora împreună cu mine ce greșim și ce am putea îmbunătăți în ceea ce scriem și vorbim.

Acestea fiind precizate, o să aduc acum în discuție o problemă cu care mă „confrunt” des în mediul on-line, mai exact în mesajele lăsate de cei care scriu comentarii pe diferite site-uri. Prima observație este, desigur, lipsa diacriticelor, fapt despre care am discutat în articolul „Sa renuntam la diacritice?!”.

Dar, din ce în ce mai des, observ lipsa spațiilor dintre virgule, puncte, semnele exclamării și întrebării etc. și cuvintele aflate înaintea sau după semnele respective de punctuație. Desigur, de multe ori sunt puse în locuri unde n-ar trebui să fie (vom mai discuta despre această problemă, ca și despre cea a lipsei semnelor de punctuație). De asemenea, o altă greșeală pe care o văd adesea este începerea propozițiilor cu litere mici. În plus, uneori, textele conțin prescurtări de cuvinte care mă pun în dificultate, căci pot însemna multe lucruri acele litere, deci mai mult ghicesc ce sens au.

Așadar, mesajele arată de multe ori cam așa:

„vreau sa spun ca,dincolo de prob. ment….sunt intrigata de ceea ce se spune despre X.de ce sa int. asta din gestul sau?de ce sa nu ne gand. la altceva?”

Vi se pare „ceva de trecut ușor cu vederea” sau ar trebui tras un semnal de alarmă în privința acestor greșeli?



15
/01
/24

Scriem cuvinte în grabă, le rostim în grabă. Folosim adesea structuri gramaticale greşite, preluate multe dintre ele din mass-media şi propagate cu o viteză uimitoare. Pe Facebook, pe whatsApp, aruncăm cuvinte, propoziții, toate scrise rapid și cel mai adesea fără grijă. Corectitudinea exprimării nu prea mai interesează pe nimeni.

31
/05
/23

„Stilul e omul”, spunea acum două secole un gânditor uitat în societatea noastră. După ce au făcut-o atâția în diferite contexte, putem și noi să-l parafrazăm astăzi, fără să greșim, spunând „Exprimarea e omul”. Fără îndoială, e incontestabil că felul în care vorbim este un indicator al personalității noastre și al educației noastre, din care […]

13
/04
/23

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

27
/04
/21

De unde vine expresia „cum dregem busuiocul“? Cine îți face capul calendar? „Casă de piatră!” A freca sau a nu freca menta? Spuneți brașoave? Ziarul Metropolis vă prezintă în rubrica „Dans printre cuvinte“ câteva explicații pentru apariția acestor expresii intrate în vocabularul de zi cu zi.