Viața palpitantă a marilor compozitori
https://www.ziarulmetropolis.ro/viata-palpitanta-a-marilor-compozitori/

Câteodată, viaţa privată a muzicienilor este mai palpitantă decât ficţiunea. Știaţi că Bach a avut 20 de copii, Mozart avea un umor scatologic, iar Wagner a întreţinut relaţii amoroase scandaloase?

Un articol de Liliana Matei|7 august 2015

Le cunoaștem operele dar, de multe ori, uităm că scandalurile amoroase și ciudățeniile personale pot fi la fel de interesante ca o creație componistică. Un articol apărut pe site-ul cmuse povestește despre viața privată a cinci compozitori, care bate ficțiunea:

Carlo Gesualdo (1566-1613)

carlo-gesualdo

A fost un autor de madrigaluri și… crime. Dar și principele Venosei. Compozitorul cu sânge fierbinte (și albastru) și-a omorât soția și pe amantul acesteia după ce i-a prins în flagrant delict.

O delegație de ofițeri napolitani a găsit, a doua zi, corpul amantului soției lui Gesualdo îmbrăcat într-o cămașă de noapte de femeie. Corpul avea două urme de împușcătură: una la umăr, cealaltă la cap. Sub corp, pe podea, s-a găsit o serie de găuri, probabil făcută de o sabie care a străpuns corpul.

Cel al soției lui Gesualdo era întins pe pat, cu gâtul tăiat. Nu se știe dacă Gesualdo a mutilat-o genital. Cert este că, datorită statutului său de prinț, crima sa nu a avut repercusiuni semnificative.
Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Vi se pare că sunteți ocupat și obosit din cauza copiilor? Aflați că Bach a avut nu mai puțin de 20. A început la vârsta de 23 de ani, cu prima sa soție (una dintre verișoarele sale), Maria Barbara. Au avut 7 copii. Ea a murit în 1721, el s-a recăsătorit cu Anna Magdalena Wülken, o cântăreață de 23 de ani, care a trebuit să aibă grijă de copiii lui din prima căsătorie.

În anii care au urmat, Anna Magdalena a născut 13 copii. În perioada aceasta, Bach a scris marile sale lucrări orchestrale; cele pentru claviatură erau create pentru educația copiilor.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Happy-Birthday-Mozart-1280x2

Lui Mozart i-a plăcut umorul scatologic. Când nu compunea vreo capodoperă, trimitea scrisori verișoarelor, în care le spunea că ar dori „să se cace pe nasul lor” și să vadă „cum se scurge pe bărbie”.
La un moment dat, i-a scris verișoarei urându-i noapte bună, „să se cace în voie, să doarmă în pace și să încerce să-și sărute dosul.” „Oh, fundul îmi arde ca focul! Oare ce înseamnă asta? Poate vrea să iasă bălegarul?”

Franz Liszt (1811-1886)

Franz-Lizt

Virtuozul ungar a înstrăinat-o pe contesa Marie D’Agoult de soțul său (un ofițer francez), i-a devenit amant și au avut trei copii. Au trăit
împreună din 1935 până în 1939. În această perioadă, ea i-a cunoscut prietenul de apropiați, printre care Frédéric Chopin, care i-a dedicat al doilea set de 12 Studii.

Unul dintre cei trei copii, Cosmina, s-a căsătorit cu pianistul Hans von Bülow și, mai târziu, cu Richard Wagner.

Dar, trebuie spus, Marie D’Agoult (născută de Flavigny) avusese o căsătorie de conveniență cu primul soț . În plus, a fost o autoare prolifică, ce și-a semnat cărțile cu pseudonimul Daniel Stern.

Richard Wagner (1813-1883)

Wagner

Prima soție a lui Wagner a fost Christina Wilhelmine “Minna” Planer,
o actriță sedusă de un ofițer la o vârstă fragedă (împreună au avut o fiică, crescută de sora Christinei).

Wagner a luat-o de soție în 1836 și au fost căsătoriți timp de 30 de ani, deși amândoi au înșelat adesea. În primii ani de căsătorie, ea a fost cea care a susținut familia, câștigând din cariera de actriță.

În anii 1850, Wagner s-a îndrăgostit de Mathilde Wesendonck, soția unui bancher bogat din Zürich. Dar înainte să înceapă relația cu Mathilde, plănuise să fugă în Orient cu Jessie Laussot, o femeie de 21 de ani, căsătorită.

În 1956, Mathilde a devenit vecina lui Wagner, iar el i-a devenit profesor de muzică. Apoi, relația profesor-elev s-a transformat într-una amoroasă, care a creat tensiuni financiare în familia Wesendonck. Însă, pentru Wagner, tensiunea a avut rol creativ, căci în acea perioadă a scris „Tristan și Isolda”.
Soția, Minna, l-a părăsit pe Wagner și i-a considerat pe Tristan și Isolda ca fiind „un cuplu mult prea îndrăgostit”.

Wagner a iscat alt scandal când s-a legat de Cosima von Bülow, soția pianistului și dirijorului Hans von Bülow. Cuplul l-a cunoscut pe Wagner când l-au vizitat la Zurich în 1857, în timpul lunii lor de miere.

Cosima și Wagner și-au declarat sentimentele în timpul unui drum cu taxiul, în Berlin, pe 28 noiembrie 1863. „Cu lacrimi și suspine”, scria el, „ne-am pecetluit mărturisirea că aparținem unul celuilalt.” Cei trei s-au mutat apoi la Munchen, pentru că Regele Ludwig al II-lea devenise patronul lui Wagner și îl numise pe von Bülow „pianist regal”.
În timpul acesta, Cosmina a avut trei copii cu Wagner. Pe tot parcursul relației lor, von Bülow a rămas devotat muzicii lui Wagner, dirijând „Tristan și Isolda” și „Maeștrii cântăreți din Nürnberg.”

După nașterea celui de al treilea copil, von Bülow a acceptat să divorțeze de Cosima, care s-a căsătorit cu Wagner pe 25 august, 1870.

16
/03
/16

 „Ariel al pianiştilor” sau „Rafael al pianului”, cum i se spunea lui Chopin, fusese în copilăria şi adolescenţa sa adulatul saloanelor aristocraţiei poloneze din Varşovia, apoi al celor din Paris. Pe ecranul existenţei sale sentimentale s-au perindat cele mai seducătoare femei ale timpului său: Maria Wodzinska, Constanţa Gladkowska, Wanda Radziwiell, prinţesa Cezartoryska, Contesa Dellina Potocka şi, în cele din urmă, George Sand. 

16
/03
/16

La început a fost mânăstirea. Se spune că numele aminteşte de „cotrocire”, adică, acoperire, adăpostire ce i-ar fi fost grabnic necesară lui Şerban Vodă Cantacuzino. De ce? Pentru că se ferea din calea duşmanului său politic Duca vodă, căruia, în plus, îi pusese şi coarne.

14
/03
/16

BUCUREŞTIUL DE TOTDEAUNA Grecii sunt prezenţi la Bucureşti încă de la atestarea documentară a oraşului (1459). Sunt întreprinzători, negustori iscusiţi, oameni ce se fac repede utili. Căderea Constantinopolului, întâmplată în 1453,  înseamnă prăbuşirea Imperiului bizantin şi în acelaşi timp un exod al grecilor. Ţările române sunt un loc predilect iar capitalele lor, Bucureşti şi Iaşi, găzduiesc un număr sporit de la an la an.

09
/03
/16

Conform propriilor declaraţii - Memorii, Humanitas, 1991 -, Mircea Eliade s-a născut în urmă cu 109 ani („M-am născut la București, la 9 martie 1907”). Există totuși o notă de subsol a editurii care spune că data reală a nașterii lui Eliade este 28 februarie/13 martie 1907 (s.v.), conform actului de naștere descoperit și publicat de Constantin Popescu-Cadem în Revista de istorie și teorie literară în 1983

06
/03
/16

Basmele au un sâmbure de adevăr? În cazul lui Pake Protopopescu se pare că da. Licenţiat în Drept de la Paris (cu o teză despre Acţiunile cauzate de frică!), acest băiat de preot bucureştean ajunge primar şi îşi ia funcţia în serios.

04
/03
/16

ACTRIȚA DE LA PAGINA 1 Marcela Rusu, născută la Galaţi în 1926, a fost o femeie frumoasă şi iubită, care a ştiut ce a vrut de la viaţă. A cunoscut fericirea şi opusul ei, iar pe scenă a avut momente de succes. A fost căsătorită de trei ori, n-a avut copii, dar şi-a îndeplinit rolul de mamă - povestea prin interviuri - crescând doi nepoţi şi nişte câini pe care i-a botezat de fiecare dată „Gâlcă”, indiferent de generaţie. 

02
/03
/16

“Eu am rimat întotdeauna cu Teatrul «L.S. Bulandra» din Bucureşti”, îi plăcea Rodicăi Tapalagă să spună adesea. A fost Zoe din “O scrisoare pierdută”, Didina Mazu din “D’ale Carnavalului”, Sophie din “Dimineaţa pierdută”, Elena Andreevna din “Unchiul Vanea”. Este actriţa care se simțea feminină, iubită, frumoasă, puternică, atunci când era pe scenă.

28
/02
/16

Oraş al bucuriei, dar şi al nestatorniciei, Bucureştiul nu are un nume de stradă mai vechi de o sută de ani – cu excepţia Podului Mogoşoaii, croit la 1690 de vodă Brâncoveanu. „Uliţa mare”, „Podul de pământ”, „Piaţa puşcăriei”, „pe lacul Bulăndroiului” au fost, până în sec. XIX, repere suficiente pentru ca lumea să circule într-o urbe căreia un francez răutăcios i-a găsit etimologia numelui: Bucureşti, boue qui reste, adică noroi care rămâne.

22
/02
/16

“Este invazia imbecililor. Televiziunea a promovat idiotul satului faţă de care spectatorul se simţea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr” - Umberto Eco . Cu puţin timp înainte de moartea sa, scritorul şi filozoful italian a criticat reţelele de socializare, într-o discuţie publică cu jurnaliştii italieni.

21
/02
/16

Testamentele dovedesc respect pentru proprietate dar relevă şi firea omului. De aceea, se transformă în adevărate profile sociale. Am ales patru testamente ale unor bucureşteni, doar destinaţia unuia mai poate fi zărită azi în oraş. Două au fost distruse parţial de comunişti. Unul a rămas de o factură mai specială pentru că grădina lui Dumnezeu e mare.

20
/02
/16

“Nu-mi fac griji. Cartea va dăinui. Citeşti tot timpul: citeşti în tren, în autobuz. Citeşti în parc. Citeşti când te plimbi şi chiar când faci dragoste poţi să citeşti. Cu computerul este mai greu... ” - Umberto Eco. Unul dintre cei mai mari scriitori contemporani s-a stins din viaţă, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Autorul celebrului roman "Numele trandafirului" avea 84 de ani şi suferea de cancer, conform La Repubblica.

19
/02
/16

"Nu este nicio ruşine să te naşti prost. Ruşine e să mori prost." - Marin Sorescu / Astăzi, în ziua în care îl aniversăm pe Constantin Brâncuşi, se împlinesc 80 de ani de la naşterea scriitorului Marin Sorescu, considerat unul dintre cei mai mari scriitori români contemporani

18
/02
/16

Constantin Brâncuşi şi-a petrecut o bună parte din viaţă la Paris. În 1928, Nicolae Titulescu primea, pe malul Senei, o „lecție de Brâncuși”. Genialul sculptor s-a născut într-o zi de 19 februarie (1876), la Hobiţa, în județul Gorj.