Ce podcasturi mai ascultăm: Pe Bune, cu Andreea Vrabie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-podcasturi-mai-ascultam-pe-bune-cu-andreea-vrabie/

Ziarul Metropolis vă recomandă „Pe Bune“, un podcast despre cum au ajuns oameni creativi – artişti, actori, scriitori, muzicieni, fotografi – să facă ce fac şi care sunt dilemele şi anxietăţile cu care se confruntă în munca lor.

Un articol de Dan Boicea|29 iulie 2020

Podcastul este realizat de Andreea Vrabie, reporter la revista DoR.

Cel mai ascultat episod al podcastului tău este…

Andreea Vrabie: Interviul cu Răzvan Exarhu.

Cea mai interesantă idee pe care ai auzit-o într-un episod al podcastului realizat de tine este…

Că artiștii, de regulă, indiferent cât de răi au fost ca oameni, în operele lor au pus ce e mai bun din ei. Sau măcar n-au pus cea mai rea parte. E ceva ce mi-a spus Iv cel naiv când am vorbit despre anonimitatea lui și dorința de a ține artistul departe sau fără legătură cu omul din spatele lui. E ceva la care mă gândesc de mult timp, dacă ar trebui să separăm artistul de om, dacă e OK să ne mai uităm la filmele regizorului Woody Allen, de exemplu, știind cât de abuziv a fost omul Woody Allen. Nu știu dacă sunt de acord cu Iv, dar mi-a oferit un fel diferit de a vedea lucrurile, ceva la care nu mă gândisem până atunci și o perspectivă care a rămas cu mine.

Cum îl poate ajuta podcastul pe ascultătorul tău?

Invitații pe care îi am la Pe Bune povestesc care a fost parcursul lor profesional, dar mai ales care sunt dificultățile, fricile, anxietățile pe care le-au avut și le au în relație cu munca lor. Îi invit să împărtășească aceste vulnerabilități cu ascultătorii, pentru că vorbim prea mult despre reușite și prea puțin despre momentele în care ne-a fost greu în drumul către acele reușite: cum am trecut peste frica de eșec, ce ne-a provocat anxietate în începerea unui proiect nou, dubii de sine, sindromul impostorului, de câte ori am muncit până la epuizare sau am făcut sacrificii personale și așa mai departe.

Iar oamenii, citind doar despre succes, ajung să creadă că dacă ei întâmpină dificultăți e ceva în neregulă cu ei. Și nu e așa. Eu sper că ascultând episoadele Pe Bune, în care oameni pe care îi admiră vorbesc despre aceleași probleme și frici prin care au trecut sau trec și ei, senzația cu care rămân ascultătorii la final este de „nu sunt singur, deci e OK să trec prin asta”, iar efectul ascultării unui episod este unul terapeutic.

Ce alt podcast mai recomanzi și de ce?

This American Life are peste 20 de ani vechime și este unul dintre primele podcasturi pe care le-am ascultat. M-a fascinat modul în care reușește să trateze în profunzime un subiect dificil în doar 60 de minute, să transmită emoție prin povești umane și să fie, în același timp, și entertaining pentru ascultător. Din punctul meu de vedere, nu poți face jurnalism audio mai bine de atât.

Care sunt cele mai dragi trei episoade pe care le-ai realizat?

Mi-e foarte greu să aleg, pentru că chiar sunt recunoscătoare fiecărui invitat care a acceptat să vorbească deschis cu mine despre lucruri pe care le ținem în interiorul nostru de cele mai multe ori. Dar o să spun episodul cu Răzvan Exarhu, pentru că e cel pe care îl recomand cel mai des, e esența a tot ce ar trebui să fie Pe Bune. Cel cu Dana Rogoz, pentru că a fost foarte deschisă și umană. Și cel cu Dan Perjovschi, pentru că am pornit podcastul cu el în minte ca invitat și am avut nevoie de doi ani să-mi fac curaj să-l invit.

Podcastul Pe Bune poate fi ascultat aici:

Spotify
Apple
Soundcloud
Google
YouTube (doar câteva interviuri sunt urcate și aici)

Ce este un podcast

Podcastul este o emisiune audio înregistrată, pe diverse teme, pe care o poți asculta pe mai multe platforme și cu diverse dispozitive: desktop, smartphone, tabletă, iPod.



06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

22
/11
/23

Iosif Paștina joacă în “Disco Regret”, piesă scrisă de Doru Vatavului și regizată de Irisz Kovacs. A terminat U.N.A.T.C-ul în 2020 la clasa profesorilor Marius Gîlea, Bogdana Darie, Ioana Barbu și spune că: "Am avut noroc că am terminat chiar la începerea pandemiei și am avut privilegiul de a apuca să joc de câteva ori licența până la lockdown. Alți colegi n-au fost așa norocoși”.

08
/11
/23

Premiera spectacolului „Crocodil“ are loc pe 8 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia (Strada Michael Weiss 22, Brașov). Următoarele reprezentanții au loc pe 12 și 15 noiembrie la Centrul Cultural Apollonia. Elise Wilk, autoarea piesei, vorbește pentru Ziarul Metropolis despre ideile pe care le-a pus pe hârtie și care au devenit replici într-un spectacol pe o temă puternică: bullying-ul în școli.

27
/10
/23

A ştiut dintotdeauna că vrea să fie actor. Şi-a urmat visul - joacă teatru sau în filme artistice. De peste 12 ani, o ţară întreagă îl iubeşte şi pentru rolul din serialul „Las Fierbinți”. Despre independență, talent, curaj și asumare – luni, 30 octombrie, ora 23.00, la „Nocturne”, cu Marina Constantinescu și Adrian Văncică.

20
/10
/23

Luni, 23 octombrie, ora 23.00, Marina Constantinescu ne aşteaptă la TVR 1 cu prima ediţie „Nocturne” a noului sezon. Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu – fondator al Muzeului Abandonului se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”.

19
/10
/23

Scriitoare, cu texte puse în scenă pe diverse scene din România, Mihaela Michailov curatoriază pentru al doilea an, alături de Oana Cristea Grigorescu și Călin Ciobotari, o ediție a FNT. Am invitat-o la o discuție cu cărțile pe masă despre selecția din acest an.