Campania umanitară „Șanse egale pentru începutul anului școlar”, între 2 și 28 august
https://www.ziarulmetropolis.ro/campania-umanitara-sanse-egale-pentru-inceputul-anului-scolar-intre-2-si-28-august/

Înainte de începerea noului an şcolar, Asociaţia Create Yourself organizează o nouă campanie umanitară, „Șanse egale pentru începutul anului şcolar”, prin care îşi propune să strângă donaţii pentru 500 de copiii din clasele I-VIII, din comune cu grad ridicat de marginalizare din Vaslui.

Un articol de Liliana Matei|29 iulie 2021

Campania se derulează între 2 – 28 august 2021 iar coletele cu rechizite pot fi expediate sau aduse la sediul Asociației din București.

Campania își propune să asigure accesul la educație prin furnizarea de rechizite necesare la debutul anului şcolar, să reducă abandonul școlar în mediul rural datorat dificultăților materiale și să crească încrederea și stima de sine a copiilor, prin facilitarea unui început de an şcolar în care să nu resimtă grija sau jena de a nu fi în rând cu ceilalți.

La nivelul statelor UE, copiii din România sunt în cea mai gravă situație în ceea ce privește sărăcia sau excluziunea socială pe bază de vârstă sau gen (36,1%), conform Eurostat. Totodată, la nivel naţional, județul Vaslui reprezintă unul dintre cele mai defavorizate medii din România, având cel mai mic venit PIB pe cap de locuitor.

Pentru îmbunătățirea viitoarelor condiții de viață ale copiilor, este necesar ca aceștia să aibă parte de educație, iar sărăcia este principalul factor care îngreunează accesul și calitatea actului educațional. Impactul sărăciei asupra procesului educaţional se reflectă şi în rezultatele obţinute la Evaluarea Naţională de către elevii din mediul rural, faţă de cei din mediul urban.

Conform datelor prezentate pe platforma Evaluării Naționale 2021, dintre cei 1919 de elevi de clasa a VIII-a din mediul rural, înscriși la Evaluarea Națională din județul Vaslui, 51,6% dintre ei nu au obținut cel puțin nota medie de 5, comparativ cu mediul urban, unde procentul este doar de 17,7%.

Pentru familiile afectate de sărăcie, lipsa posibilității de a face față cheltuielilor necesare participării școlare expune copiii riscului de abandon școlar. Deși legea prevede gratuitatea învățământului public, realitatea ne arată că părinții trebuie să facă față unor cheltuieli strâns legate de școlarizarea copiilor lor. Fie că este vorba de uniformă, manuale alternative, rechizite, fondul clasei și cel al școlii, transportul spre și dinspre școală, costurile „ascunse” ale învățământului reprezintă obstacole greu de depășit în calea dreptului la educație al tuturor copiilor, dar mai ales al celor din familii afectate de sărăcie.

Astfel, cei ce doresc să doneze rechizite sau un ghiozdan complet echipat pot intra pe pagina campaniei să vadă ce conține fiecare ghiozdan, potrivit clasei în care este elevul, iar apoi poate expedia sau aduce donația la adresa Str. Academiei 15, sector 1, București, în perioada 2 august – 21 august. Donațiile în bani se pot face aici.

De asemenea, Asociația Create Yourself caută și voluntar pentru comunicare, fundraising, pregătirea ghiozdanelor, logistică sau dăruit rechizite copiilor în data de 28 august, care pot completa formularul disponibil pentru voluntari de pe site.

Asociația Create Yourself este o organizaţie non-guvernamentală din România, care îşi asumă misiunea de a readuce EDUCAŢIA în prim-planul copiilor și tinerilor. Considerăm că educaţia este fundaţia unei societăţi sănătoase, echilibrate şi libere. Sprijinim educațional și social copiii și tinerii aflați în situații de risc, încurajându-i totodată să devină parte activă la propria lor dezvoltare.

13
/08
/24

La aproape 90 de ani, cea mai iubită actriță italiancă din toate timpurile, diva care a fermecat generații întregi de creatori și de iubitori de artă, cucerind ecranul încă de la primele încercări adolescentine, Sophia Loren conciliază fericit contrariile...

30
/07
/24

Povestea vieţii lui Tony Kushner, ea însăşi un spectacol tulbure, a dat naştere multor scandaluri, iar opiniile politice ale scriitorului, la fel ca orientările sale sexuale au făcut să curgă multă cerneală, fiind exclus din anumite cercuri şi marginalizat.

25
/07
/24

Accesul la ce era dincolo de masca timidă, uneori chiar veselă, purtată de fata blondă numită Sarah Kane, care credea în alt fel de teatru, este imposibil. Dar cuvintele care o definesc cel mai bine rămân acestea: „să faci din disperare ceva frumos”.

17
/07
/24

Două spectacole ale Teatrului Metropolis sunt prezente în cea de 34-a ediție a FNT, care se va desfășura la București, între 18 și 27 octombrie, „Părinți”, regia Cristian Ban, în selecția oficială, și „Cine l-a ucis pe tata?”, regia Andrei Măjeri, invitat ca spectacol care a obținut premiul pentru Cea mai bună regie în cadrul Galei UNITER.

05
/07
/24

„Perfecțiunea nu poate fi atinsă. E ca un joc de golf. Dar atât timp cât fereastra ta e luminată, poți doar să visezi la următorul pas, sau să faci ziua de astăzi mai bună, sau să faci ziua de astăzi să fie mai interesantă decât cea de ieri.”

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

11
/10
/23

„Eu cred încă în catharsis”, a spus Thomas Ostermeier în cadrul unei întâlniri care a avut loc la București, cu prilejul prezentării spectacolului „O istorie a violenței”, în cadrul X-FEST, organizat de Teatrul Excelsior.

08
/10
/23

„Atunci când scriu, am acest sentiment foarte puternic și foarte clar, că ceea ce scriu este scris deja. Că există undeva acolo... Și că eu trebuie doar să-l pun pe hârtie, înainte să dispară”.