„Palate deschise pe Calea Victoriei”, un proiect dedicat comunității, realizat de Fundația Calea Victoriei
https://www.ziarulmetropolis.ro/palate-deschise-pe-calea-victoriei-un-proiect-dedicat-comunitatii-realizat-de-fundatia-calea-victoriei/

Fundaţia Calea Victoriei a lansat proiectul „Palate deschise pe Calea Victoriei”, în anul în care se împlinesc 145 de ani de când Podul Mogoşoaiei a primit numele Calea Victoriei.

Un articol de Ziarul Metropolis|7 aprilie 2023

Academicianul Georgeta Filitti, care se numără printre cei mai îndrăgiţi lectori de la Fundaţia Calea Victoriei, este ghidul nostru în descifrarea poveştilor clădirilor şi împrejurimilor unor palate monumentale, a întâmplărilor petrecute acolo, precum şi a vieții personalităţilor care au trăit momente importante în aceste spaţii istorice, situate pe Calea Victoriei sau pe arterele din apropiere.

Următorul eveniment din seria „Palate deschise pe Calea Victoriei” va avea loc în 22 aprilie, de la ora 11:00, la Palatul Marmorsch Blank.

În cadrul evenimentului, istoricul Georgeta Filitti va vorbi despre atmosfera epocii, despre zona Lipscani, considerată un adevărat „city bancar” în secolul al XIX-lea și prima parte a secolului al XX-lea, despre oamenii care au construit locul, iar mai apoi participanții vor putea admira frescele realizate de celebra pictoriță Cecilia Cuţescu-Storck. La final, suntem invitați în spectaculoasa Sală a Tezaurului, unde în prezent este un bar cochet. Evenimentul se va încheia cu un schimb de impresii la un pahar de vin și o gustare.

În 2023, Fundația Calea Victoriei celebrează acest loc simbolic al capitalei, Calea Victoriei, o adevărată sursă de inspirație pentru întreaga noastră activitate, artera pe care regăsim palate cu o arhitectură impresionantă. Astfel, comunitatea are prilejul să cunoască istoria orașului, clădirile de patrimoniu, personalitățile care le-au construit sau au locuit aici și care, ulterior, le-au lăsat moștenire generațiilor viitoare.

Fundația Calea Victoriei onorează această legătură importantă dintre trecut, prezent și viitor împreună cu partenerii pe care îi are alături în acest proiect cultural dedicat comunității, iar tema fiecărei întâlniri cu publicul este gândită în funcție de spațiu, de povestea și de personalitățile locului.

Primul eveniment din cadrul proiectului „Palate deschise pe Calea Victoriei” a avut loc pe 25 martie, în elegantul Palat Cesianu-Racoviţă, locul unde astăzi se află Galeriile Artmark. Istoricul Georgeta Filitti a spus publicului prezent la eveniment povestea familiei care a construit această frumoasă clădire din inima oraşului, a chiriașilor care au locuit în această superbă reședință din La Belle Epoque, a balurilor de odinioară, și a vorbit despre viața personalităților culturale din perioada respectivă și despre regulile de etichetă în societate de atunci.

Parteneri: PSC Group, JTI România, Jidvei, Sempre Sano Catering.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, IQads, Cărturești, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Aici a Stat, Bookhub, Metropola TV, Munteanu, TPU, bucurestiivechisinoi.ro, romaniapozitiva.ro

 

 

10
/12
/16

La începutul epocii regulamentare, în noiembrie 1832, autorităţile statului au simţit nevoia creerii unei publicaţii (Buletinul Oficial), prin care să comunice populaţiei „punerile la cale, măsurile, orânduirile de slujbe, hotărârile de judecată şi poruncile” din diferitele ramuri administrative, ca şi dispoziţiile legislative după care „să se povăţuiască fiecare”.

07
/12
/16

A fost o vreme când ideea de a te cultiva, de a înţelege arta în accepţia ei cea mai diversă, apoi de a colecţiona opere de valoare şi a le expune îi cuprinsese şi pe români. Între aceştia, Anastisie Simu, de obârşie balcanică, cu proprietăţi bine gospodărite în judeţele Teleorman şi Brăila, decide, în 1910, să întemeieze un muzeu.

29
/11
/16

În 1869, „fiica Rinului”, Elisabeta de Wied, căsătorită cu principele Carol, plină de emoţie şi bolnavă de rujeolă, îşi făcea intrarea în Bucureşti, unde avea să domnească alături de soţul ei până în septembrie 1914.

11
/11
/16

A fost o vreme când Calea Victoriei (Podul Mogoşoaii) era o arteră aristocratică, plină de case boiereşti unde în fiecare zi se întâmpla ceva deosebit: primiri, concerte, baluri, adunări de binefacere ş.a. Una din case, adăpostind azi o instituţie de asistenţă socială, a cunoscut, la mijlocul sec. XIX, o strălucire deosebită.

30
/10
/16

Zonă seismică acceptată azi de toată lumea, Bucureştiul are o lungă istorie în spate, presărată de cutremure frecvente, distrugătoare şi peste putinţă de prevăzut. Prima consemnare documentară datează din 1681, în domnia lui Şerban Cantacuzino, cu precizarea că „n-au mai pomenit altădată nimenea”.

27
/10
/16

Fiecare epocă şi-a avut artera preferată de plimbare, pe jos, cu trăsura ori cu automobilul. Pe la 1800, bucureştenii se înghesuiau duminica la iarbă verde spre Dobroteasa sau Băneasa; la mijlocul sec. XIX, s-au îndreptat spre locul ajuns repede la modă: Şoseaua Kiselev.

20
/10
/16

Calea Victoriei, Podul Mogoşoaiei până la războiul pentru  independenţă din 1877-1878, era socotită coloana vertebrală a oraşului, strada cea mai aristocratică, unde aveau loc evenimente mondene, se preumbla lumea bună – într-un cuvânt, unde se făcea şi se desfăcea tot ce conta în societatea bucureşteană.

08
/10
/16

Oraş cosmopolit, cu o activitate comercială susţinută, Bucureştiul a fost sute de ani loc de întâlnire pentru negustori de toate naţiile. Între aceştia cei mai reprezentativi rămân grecii, evreii şi armenii. Cei din urmă s-au aşezat într-un cartier compact, liniştit, curat, cu case temeinic clădite, în jurul bisericii care le aminteşte neamul.

07
/10
/16

Pe o întindere de 100.000 de metri pătraţi, având în centru spaţiul actual al halelor din spatele magazinului BUCUR, Târgul Moşilor a reprezentat, până la Primul Război Mondial, o formă de perpetuare a tradiţiei din vremea daco-romanilor.

07
/09
/16

Setea de cultură a bucureştenilor s-a manifestat plenar în a doua jumătate a sec. al 19-lea. Un grup de iniţiativă, creat în vremea lui Cuza Vodă, a început să organizeze, seara la ora 9.00, conferinţe în casele lui Costache Ghica de lângă Cişmigiu (în piaţa Valter Mărăcineanu de azi).