Golul lui Shaqiri, adaptare după o poveste de Hemingway
https://www.ziarulmetropolis.ro/golul-lui-shaqiri-adaptare-dupa-o-poveste-de-hemingway/

Polonia s-a calificat în sferturile Euro 2016, dar peste 25 de ani, dacă cineva îşi va aduce aminte de acest meci o va face datorită golului superb marcat de Shaquiri. Genul de bijuterie, care pe vremea când transmisiile în direct erau mai puţine şi reluările erau mai rare decât florile de colţ, putea fi povestită ore în şir de un iubitor de fotbal unui înrobit de acest sport.

Un articol de Dede's|12 iulie 2016

Golul elvețianului a avut ceva din povestirile lui Ernst Hemingway, forță, rafinament, explozie și o promisiune pentru ceva ce va urma chiar și după ce vei da și ultima filă. Au urmat niște lovituri de departajare, unde o minge trimisă în plopi a făcut diferența între lacrimi, de bucurie și necaz.

Shaqiri, cu fizicul lui de halterofil de la categorii mici de greutate, a reușit să însenineze o zi în care fotbalul a fost oferit cu pipeta în șase reprize normale și în patru ceva mai scurte, în care toată lumea se uită la ceas și fiecare se gândește la ce ofrande a adus zeiței norocului în ultima perioadă.

Țara Galilor – Irlanda. Punctul de după numele celor două echipe ar fi suficiente  pentru cronica acestui meci.

Cum ne plac cuvintele, continuăm și trebuie să spunem că atunci când se întâlnesc două echipe foarte economicoase în materie de spectacol fotbalistic, dar una are în componență un star evaluat la o sută de milioane de euro, și chiar dacă valizele de bani nu dau goluri, cum ar spune un clasic al tribunelor, europeanul metropolistotuși ele dau centrări care provoacă autogoluri.

Trebuie spus că și rămasa și plecata și-au depășit condiția fotbalistică la acest turneu, dar cu toate acestea când se va trage linia, niciuna nu va avea niciun fan în plus față de startul competiției.

Se poartă păcălitul fotbalului la acest turneu, o invenție a antrenorilor cu orizonturi limitate, care își închipuie că doar așa ei pot ieși în evidență. Complet greșit, lumea apreciază onestitatea, iar fotbalul spectaculos se poate juca și atunci când ești mai puțin dăruit de la natură, Ungaria ne-a făcut o demonstrație în acest sens în meciul cu Portugalia.

PS

Ca să nu rămânem datori cu informații esențiale, în meciul retur pentru promovare aîn Liga a 3-a, Voința Ion Creangă a câștigat cu 5-1 în deplasare la Luceafărul Mihai Eminescu. Este clar fotbalul are mai multă poveste decât poezie!

Foto: Europeanul Metropolis – facebook, euro 2016

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Echipa națională seamănă tot mai mult cu mine! Cum eu aștept să câștig la loto, în cap am multe numere, dar nu am mai intrat într-o agenție a loteriei de mai bine de 20 de ani, așa și echipa pregătită de Iordănescu vrea să câștige fără să atace.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.

06
/10
/16

Dopată cu optimism importat din Germania, echipa naţională are parte de o dublă deplasare teribilă în următoarele zile. Să joci în doar patru zile și cu Armenia și cu Kazahstan nu este puțin lucru pentru niște băieți cu „naturelul simțitor” cum sunt ai noștri, capabili să intre în depresie și dacă le atingi epiderma cu o floare.

12
/07
/16

Polonia s-a calificat în sferturile Euro 2016, dar peste 25 de ani, dacă cineva își va aduce aminte de acest meci o va face datorită golului superb marcat de Shaquiri. Genul de bijuterie, care pe vremea când transmisiile în direct erau mai puține și reluările erau mai rare decât florile de colț, putea fi povestită ore în șir de un iubitor de fotbal unui înrobit de acest sport.

12
/07
/16

O idee greu de suportat pentru englezi: dincolo de un anume punct, precis delimitat în timp (1966, anul în care au devenit campioni mondiali, pe teren propriu, graţie unui arbitru sovietic lovit brusc de miopie), istoria fotbalului lor nu a mai fost reală.

12
/07
/16

Brazilia nu e la Euro. Ar fi meritat, la cât de prost a jucat zilele astea la Copa América (tocmai ce a pierdut la Peru, shuperu peru peru peru, fiind eliminată încă din grupe). Ar fi fost şi-n ton, şi-n semiton cu ce se întâmplă zilele acestea în Franţa, unde 24 de formaţii (enooooooooorm de multe!) expun pragmatism rudimentar, malaxează frustrări şi din când în când oferă şi ceva fotbal.

12
/07
/16

Trăim una dintre acele zile magice când după o cafea mare și amară nu putem spune nici că a fost bine, dar nici nu ne lasă inima să zicem că a fost rău. „Atunci, cum a fost?”, ar putea întreba un neutru. „Ca la noi”, ar fi primul răspuns valid, și orice am pune după ar strica totul.

12
/07
/16

În iunie 1984, eram prea mic și prea izolat ca să fi citit cartea lui George Orwell („1984”), dar suficient de mare ca să știu cum stă treaba cu „Big Broter”, care ne urmărea din toate pozițiile. Cu toate acestea, în luna aceea am fost cel mai liber om de pe pământ, grație fotbalului.

12
/07
/16

„Dacă privim cu atenţie un animal, avem sentimentul că înlăuntrul lui se ascunde un om care-şi bate joc de noi”, zice undeva Canetti. Scriitor. Unul dintre cei mari. Şi subevaluaţi. Dar e mai bine aşa. Decât să fie snobat aiurea mai bine să fie citit de cei care (îl) merită. În ciuda rezonanţei latine a numelui, Canneti s-a născut în Bulgaria, a scris magistral în germană şi a devenit cetăţean britanic mai spre final. Un cosmopolit. Nu ştiu câte lire ar fi dat pe Brexit, însă mi-am amintit de vorbele lui privind tabloul optimilor de finală.

12
/07
/16

Motto : „Prin asta eşti celebră-n Orient, O, ţară tristă, plină de humor...” (Cu voi - George Bacovia) Chiar dacă părea greu de crezut, soarele a răsărit și după ce echipa națională a fost învinsă și trimisă acasă de către Albania. Sunt ceva nori pe cer, dar garantez că vor trece și aceștia.

12
/07
/16

„Într-o vale îndepărtată din Iugoslavia, se pare că locuitorii au abolit hazardul, graţie unei aruncări speciale de zaruri”. Am citit asta undeva, nu mai ştiu unde, după cum nu sunt sigur nici dacă asta e forma exactă a citatului sau doar o aproximare personală. Oricum, capturează esenţialul. Ce ştiu însă cu precizie e că respectiva vale nu era pe teritoriul Croaţiei de azi. Dacă era, meciul cu Portugalia ar fi fost o formalitate.