Suflete moarte, varianta pentru secolul XXI
https://www.ziarulmetropolis.ro/suflete-moarte-varianta-pentru-secolul-xxi-europeanul-metropolis/

Prima lopată de noroi a fost lansată înspre ventilatorul care ne oferă plăcuta răcoare a fotbalului. Treaba a fost începută de englezi, iar ruşii au desăvârşit mizeria unei violenţe greu de explicat şi imposibil de acceptat.

Un articol de Dede s (Nicolaie Dan)|12 iunie 2016

Sunt rare momentele frumoase în care să nu apară un prost să le strice. De data aceasta proștii au fost mai mulți și au sosit direct din mințile întunecate ale unor lideri care se închipuie împărați ai  Căii Lactee sau guvernatori inter-galactici.  Au cumpărat de prin gubernii niște suflete complet moarte și le-au plasat în niște corpuri tinere, care stăteau degeaba în rastelul istoriei.

E greu să mai vorbești despre fotbalul și fotbaliștii unei echipe susținute fie de niște tipi care simt nevoia să consume alcool cam câtă apă bea un bou într-o zi de august, fie de niște tovarăși care atunci când se strâng 10-20 încep să se comporte ca o haită de lupi. Totuși facem un efort și punctăm două lucruri după partida Anglia – Rusia, scor 1-1.

Antrenorul Roy Hodgson, dacă vrea să facă ceva mai mult decât au făcut predecesorii săi în ultimii 50 de ani, fie îl lasă pe Rooney să joace ce știe el, fie îi curmă suferința și îl pune, la păstrare, pe banca de rezerve.

ALBANIA 0-1 ELVETIA

ALBANIA 0-1 ELVETIA

Rușii, în ciuda discursurilor gonflate ale liderilor politici, fotbalistic se comportă ca o echipă mică, multă apărare, puțin contraatac și pe final, eventual în prelungiri, când oricum nu mai e nimic de pierdut  încearcă 2-3 atacuri mai consistente. De data aceasta le-a ieșit.

Revenind la fotbalul cu oameni normali, trebuie spus că Albania și-a arătat toate limitele în meciul cu Elveția. Albanezii sunt arțăgoși, energici, atletici dar reușesc să provoace adversarului tot atâtea pagube cât un ciocan normal care izbește spinarea unei nicovale uriașe, mult zgomot pentru mai nimic.

Apropo de limite, nici cu Elveția nu ne este rușine, o echipă incapabilă să tragă vreun folos de pe urma dorinței lui Lorik Cana de a fi primul fotbalist care primește cartonaș roșu la acest turneu. Cu aceste două formații este o pâine de mâncat, dinți să avem!

Foto: Suflete moarte, varianta pentru secolul XXI. Europeanul Metropolis – facebook, wikipedia

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Echipa națională seamănă tot mai mult cu mine! Cum eu aștept să câștig la loto, în cap am multe numere, dar nu am mai intrat într-o agenție a loteriei de mai bine de 20 de ani, așa și echipa pregătită de Iordănescu vrea să câștige fără să atace.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.

06
/10
/16

Dopată cu optimism importat din Germania, echipa naţională are parte de o dublă deplasare teribilă în următoarele zile. Să joci în doar patru zile și cu Armenia și cu Kazahstan nu este puțin lucru pentru niște băieți cu „naturelul simțitor” cum sunt ai noștri, capabili să intre în depresie și dacă le atingi epiderma cu o floare.

12
/07
/16

Polonia s-a calificat în sferturile Euro 2016, dar peste 25 de ani, dacă cineva își va aduce aminte de acest meci o va face datorită golului superb marcat de Shaquiri. Genul de bijuterie, care pe vremea când transmisiile în direct erau mai puține și reluările erau mai rare decât florile de colț, putea fi povestită ore în șir de un iubitor de fotbal unui înrobit de acest sport.

12
/07
/16

O idee greu de suportat pentru englezi: dincolo de un anume punct, precis delimitat în timp (1966, anul în care au devenit campioni mondiali, pe teren propriu, graţie unui arbitru sovietic lovit brusc de miopie), istoria fotbalului lor nu a mai fost reală.

12
/07
/16

Brazilia nu e la Euro. Ar fi meritat, la cât de prost a jucat zilele astea la Copa América (tocmai ce a pierdut la Peru, shuperu peru peru peru, fiind eliminată încă din grupe). Ar fi fost şi-n ton, şi-n semiton cu ce se întâmplă zilele acestea în Franţa, unde 24 de formaţii (enooooooooorm de multe!) expun pragmatism rudimentar, malaxează frustrări şi din când în când oferă şi ceva fotbal.

12
/07
/16

Trăim una dintre acele zile magice când după o cafea mare și amară nu putem spune nici că a fost bine, dar nici nu ne lasă inima să zicem că a fost rău. „Atunci, cum a fost?”, ar putea întreba un neutru. „Ca la noi”, ar fi primul răspuns valid, și orice am pune după ar strica totul.

12
/07
/16

În iunie 1984, eram prea mic și prea izolat ca să fi citit cartea lui George Orwell („1984”), dar suficient de mare ca să știu cum stă treaba cu „Big Broter”, care ne urmărea din toate pozițiile. Cu toate acestea, în luna aceea am fost cel mai liber om de pe pământ, grație fotbalului.

12
/07
/16

„Dacă privim cu atenţie un animal, avem sentimentul că înlăuntrul lui se ascunde un om care-şi bate joc de noi”, zice undeva Canetti. Scriitor. Unul dintre cei mari. Şi subevaluaţi. Dar e mai bine aşa. Decât să fie snobat aiurea mai bine să fie citit de cei care (îl) merită. În ciuda rezonanţei latine a numelui, Canneti s-a născut în Bulgaria, a scris magistral în germană şi a devenit cetăţean britanic mai spre final. Un cosmopolit. Nu ştiu câte lire ar fi dat pe Brexit, însă mi-am amintit de vorbele lui privind tabloul optimilor de finală.

12
/07
/16

Motto : „Prin asta eşti celebră-n Orient, O, ţară tristă, plină de humor...” (Cu voi - George Bacovia) Chiar dacă părea greu de crezut, soarele a răsărit și după ce echipa națională a fost învinsă și trimisă acasă de către Albania. Sunt ceva nori pe cer, dar garantez că vor trece și aceștia.

12
/07
/16

„Într-o vale îndepărtată din Iugoslavia, se pare că locuitorii au abolit hazardul, graţie unei aruncări speciale de zaruri”. Am citit asta undeva, nu mai ştiu unde, după cum nu sunt sigur nici dacă asta e forma exactă a citatului sau doar o aproximare personală. Oricum, capturează esenţialul. Ce ştiu însă cu precizie e că respectiva vale nu era pe teritoriul Croaţiei de azi. Dacă era, meciul cu Portugalia ar fi fost o formalitate.