Coq au vin (de Madeira)
https://www.ziarulmetropolis.ro/coq-au-vin-de-madeira/

Duminică seara cinăm în familie. Cine doreşte poate să şi danseze, dar programul muzical este compus exclusiv din fado şi şansonete. Cina se va lua la ora 22.00 şi are ca fel principal coq au vin, adaptat şi reinterpretat. Se ia un cocoş, puţin mai mic decât Pogba, dar mai înfoiat decât Griezmann, şi se achiziţionează un vin de Maderia, dacă se poate producţie 1985 (anul naşterii lui Ronaldo).

Un articol de Dede's|8 iulie 2016

Pentru reţetă mai aveţi nevoie pe lângă cocoş şi vin de: 250 de ml. de supă de pasare, 60 de ml. de cognac, 2 linguri de pastă de roşii, 300 de grame de ciuperci champignon, taiate în sferturi, 250 de grame de arpagic, 60 de ml. de ulei de măsline extravirgin, 40 de grame de unt,1 lingura de făina, 100 de grame bacon, prosciutto sau panceta, 1 catel de usturoi fin tocat, 1 linguriţă de tarhon uscat, 1 linguriţă de cimbru uscat, sare, piper. După cum se poate vedea, ingredientele acoperă întreagă Europă, şi dacă ţineţi neapărat să participe şi Islanda la masă luaţi şi o bucată de cod, pe care să o consumaţi după plăcere.

Cu riscul de a vă dezamăgi nu insităm cu reţeta, aveţi suficientă imaginaţie, dar şi surse de inspiraţie, ca să o continuaţi, trebuie doar să tăiaţi, tocaţi, prăjiţi, fierbeţi, asezonaţi.europeanul metropolis

Dacă găteşte un domn, chiar dacă i se va părea o crimă, o bună parte din vin trebuie pusă, totuşi, peste carne, aşa că recomand achiziţionarea unei cantităţi suficiente.

Reţeta fotbalistică a serii de duminică este şi ea una foarte bună, avem în finală favorita caselor de pariuri, care este şi gazda evenimentului, golgheterul de până acum (Griezmann), vedeta incontestabilă, indiferent de cum joacă (Ronaldo), revelaţia turneului (Renato Sanches) şi posibil viitorul cel mai scump transfer din istorie (Pogba).

Internetul a fost inundat înainte de semfinala Franţa – Germania de clipuri în care o halbă pântecoasă de bere făcea zob un pahar delicat de vin. Nu a fost să fie, halba a părut fisurată bine încă înainte de ciocnire, aşa că în momentul impactului s-a făcut ţăndări în faţa unui pahar ce părea să nu aibă nicio şansă.

În fotbal, ca şi în bucătărie, e posibil să ai toate ingredientele la dispoziţie, de cea mai bună calitate, dar mixându-le defectuos să obţii un rezultat care să provoace indispoziţii, nu doar stomacale.

Foto: Europeanul Metropolis – euro 2016, facebook

24
/03
/17

E ceva putred cu Danemarca, spun eu în momentul când văd umbra tricourilor acestei echipe naționale de fotbal . În 1601(1600 conform unor surse alternative) William Shakespeare, prin gura unui ofiţer, personaj episodic în „Hamlet”, spunea că “E ceva putred în Danemarca” (“Something is rotten in the state of Denmark! “), tot din cauza unei umbre.

10
/11
/16

Echipa națională seamănă tot mai mult cu mine! Cum eu aștept să câștig la loto, în cap am multe numere, dar nu am mai intrat într-o agenție a loteriei de mai bine de 20 de ani, așa și echipa pregătită de Iordănescu vrea să câștige fără să atace.

10
/11
/16

Asediată de nevoi, schimbări, autosuficienţă, lipsă de cultură sportivă, echipa naţională a ajuns în punctul în care orice adunare, ca să nu zicem adunătură, de unsprezece bărbați, care se pot deplasa, este considerată o formație redutabilă.

06
/10
/16

Dopată cu optimism importat din Germania, echipa naţională are parte de o dublă deplasare teribilă în următoarele zile. Să joci în doar patru zile și cu Armenia și cu Kazahstan nu este puțin lucru pentru niște băieți cu „naturelul simțitor” cum sunt ai noștri, capabili să intre în depresie și dacă le atingi epiderma cu o floare.

12
/07
/16

Polonia s-a calificat în sferturile Euro 2016, dar peste 25 de ani, dacă cineva își va aduce aminte de acest meci o va face datorită golului superb marcat de Shaquiri. Genul de bijuterie, care pe vremea când transmisiile în direct erau mai puține și reluările erau mai rare decât florile de colț, putea fi povestită ore în șir de un iubitor de fotbal unui înrobit de acest sport.

12
/07
/16

O idee greu de suportat pentru englezi: dincolo de un anume punct, precis delimitat în timp (1966, anul în care au devenit campioni mondiali, pe teren propriu, graţie unui arbitru sovietic lovit brusc de miopie), istoria fotbalului lor nu a mai fost reală.

12
/07
/16

Brazilia nu e la Euro. Ar fi meritat, la cât de prost a jucat zilele astea la Copa América (tocmai ce a pierdut la Peru, shuperu peru peru peru, fiind eliminată încă din grupe). Ar fi fost şi-n ton, şi-n semiton cu ce se întâmplă zilele acestea în Franţa, unde 24 de formaţii (enooooooooorm de multe!) expun pragmatism rudimentar, malaxează frustrări şi din când în când oferă şi ceva fotbal.

12
/07
/16

Trăim una dintre acele zile magice când după o cafea mare și amară nu putem spune nici că a fost bine, dar nici nu ne lasă inima să zicem că a fost rău. „Atunci, cum a fost?”, ar putea întreba un neutru. „Ca la noi”, ar fi primul răspuns valid, și orice am pune după ar strica totul.

12
/07
/16

În iunie 1984, eram prea mic și prea izolat ca să fi citit cartea lui George Orwell („1984”), dar suficient de mare ca să știu cum stă treaba cu „Big Broter”, care ne urmărea din toate pozițiile. Cu toate acestea, în luna aceea am fost cel mai liber om de pe pământ, grație fotbalului.

12
/07
/16

„Dacă privim cu atenţie un animal, avem sentimentul că înlăuntrul lui se ascunde un om care-şi bate joc de noi”, zice undeva Canetti. Scriitor. Unul dintre cei mari. Şi subevaluaţi. Dar e mai bine aşa. Decât să fie snobat aiurea mai bine să fie citit de cei care (îl) merită. În ciuda rezonanţei latine a numelui, Canneti s-a născut în Bulgaria, a scris magistral în germană şi a devenit cetăţean britanic mai spre final. Un cosmopolit. Nu ştiu câte lire ar fi dat pe Brexit, însă mi-am amintit de vorbele lui privind tabloul optimilor de finală.

12
/07
/16

Motto : „Prin asta eşti celebră-n Orient, O, ţară tristă, plină de humor...” (Cu voi - George Bacovia) Chiar dacă părea greu de crezut, soarele a răsărit și după ce echipa națională a fost învinsă și trimisă acasă de către Albania. Sunt ceva nori pe cer, dar garantez că vor trece și aceștia.

12
/07
/16

„Într-o vale îndepărtată din Iugoslavia, se pare că locuitorii au abolit hazardul, graţie unei aruncări speciale de zaruri”. Am citit asta undeva, nu mai ştiu unde, după cum nu sunt sigur nici dacă asta e forma exactă a citatului sau doar o aproximare personală. Oricum, capturează esenţialul. Ce ştiu însă cu precizie e că respectiva vale nu era pe teritoriul Croaţiei de azi. Dacă era, meciul cu Portugalia ar fi fost o formalitate.