Andrés, ”El Ilusionista” & Toni, macaragiul din Tecuci – Jurnalul unei dame de pică (3)
https://www.ziarulmetropolis.ro/andres-el-ilusionista-toni-macaragiul-din-tecuci-jurnalul-unei-dame-de-pica-3/

Utimele două partide din faza grupelor, Italia – Irlanda şi Belgia – Suedia sunt (erau) pe sfârşite. Dar nu despre aceste două confruntări aş dori să divaghez, ci despre Spania – Croaţia, bijuteria de marţi seară, de pe arena Matmut Atlantique din Bordeaux…

Un articol de Pantacruel|22 iunie 2016

Am avut bucuria să asist la un meci uimitor alături de o mare de oameni, între care capete luminate şi încoronate, academicieni, actori faimoși, bancheri, scriitori și jurnaliști renumiți – confirm, în tribune era și Andrei Crăciun, un scriitor-jurnalist foarte drag mie, prezent la al treilea European din cariera sa jurnalistică, una aflată, o spune chiar el, în prãbuşire financiarã, un „ziarist liber, specie pe cale de dispariție” care “susține revoluția bunului scris”, cum se autocaracterizează el însuși pe minunatul său blog – (dacă nu l-ați citit încă pe Andrei, vă rog să-i căutați editorialele în Ziarul Metropolis, sunt excepționale!) – , critici și iubitori de artă înamorați lulea de sportul rege, niciun reprezentant al TVR (mi-ar fi plăcut să schimb o privire cu absolut fabulosul comentator Emil Hossu Longin!), niciun Rareș Bogdan, niciun Moise, Gâdea sau Mircea Badea, niciun lider de opinie sau politician român.

Nimic nefiresc totuși pentru realitatea societăţii dâmbovițene, tot mai golită de fiinţa ei spirituală care a salvat-o şi imunizat-o în vremurile de tristă amintire.

Am avut bucuria, spuneam, să îl revăd pe Andrés ”El Ilusionista” Iniesta, cel mai titrat jucător din istoria fotbalului, cu 29 de trofee cucerite, aflat, poate, la ultimul său European. Don Andrés despre care David Villa, unul dintre cei mai mari atacanţi din istoria „La Roja”, spunea deunăzi: “Mulţumesc Domnului că acest fotbalist magnific joacă pentru Spania, că e al nostru!” Iniesta, cel care în finala Mondialului din 2010, împotriva Olandei, marca golul care aducea, în premieră, titlul suprem Spaniei. Andrés ”El Ilusionista” Iniesta – şi cu asta închei prelunga enumerare – , cel mai bun jucător al Campionatului European din 2012 și, de asemenea, cel mai bun jucător (de până acum) al acestui European din Franța. Andrés Iniesta – încă puţin -, în care se întâlnesc, în modul cel mai nobil şi cel mai prolific cu putinţă, viziunea jocului şi inteligența, talentul şi divinul.

Mărturisesc că europeanul metropolisharul subtil și atât de înalt al acestui jucător unic, ale cărui pase de geniu le-am admirat împreună cu alţi suporteri (poate mai  pasionaţi decât mine), pe marile stadioane ale lumii, mă face să-mi constientizez limitele si lacunele… mă-ntreb dacă mai face sens să scriu… despre fotbal și călătorii (presupunând că măcar aceste îndeletniciri ar trebui sa-mi fie binecunoscute!)

„Iniesta, cel mai galonat jucător spaniol din toate timpurile, omul cu soluţiile, omul finalelor, omul decisiv este, totodată, cel mai mare jucător care nu a câştigat niciodată Balonul de Aur…” îmi spuneam şoptit, cu ochii pe jocul încântător al croaţilor, care vor câştiga în cele din urmă meciul şi grupa şi vor trimite Spania să se bată cu Italia în optimi!

“Vă daţi seama, înţelegeţi? Unde aţi mai întâlnit aşa ceva?!” mă întrebam retoric…  “În toate cărţile şi filmele bune”, s-a auzit, de undeva din mulţime, vocea joasă a lui Toni, un macaragiu din Tecuci, ajuns boschetar fără dinţi, în ciuda asemănării izbitoare cu Hemingway. Toni, care trăişte intens fiecare meci, înjurã, îşi face semnul crucii şi plânge. Omenii nu se miră. La Toni, zdrenţuitul cu ochi albaştri şi barbã albă, murdarã (adidaşii din picioare sunt la fel, albicioşi şi primiţi de pomană), viteza şi firescul cu care etalează, din arhiva memoriei culturale, informaţii despre arhitectura lumii în care convieţuim nu mai miră pe  nimeni.

Zâmbesc superior şi-mi amintesc vorbele memorabile ale lui I. L. Caragiale: “Şi dacă şi gândul ar trebui pedepsit, cine dintre noi n-ar merita măcar o dată în viaţa lui pedeapsa capitală?”. Are mare dreptate Conu Iancu, parcă a intuit că meciurile din faza grupelor şi-au dat duhul şi încep duelurile „care pe care”!

Să facem, aşadar, o pauză în obișnuința noastră de a-i glorifica pe cei „aleși”, acum după ce sita a cernut şi neghina a plecat acasă, să ne pregătim de eliminatorii, să ne apropiem cu mintea şi inima de fermecătoarea Islandă, care i-a dat lumii pe cei de la Sigur Rós (refuz să cred că nu v-aţi cumpărat încă bilet să-i vedeţi, în iulie, la Festivalul Electric Castle de la Bonţida, Cluj!!!) sau de senzaţionala Ungarie (dacă nu cumva cer prea mult!) – e anul ungurilor, recunoaşteţi!, au luat până şi Oscarul! – şi să continuăm să visăm, să donăm, să omorâm capra vecinului, dar să nu uităm să ne bucurăm de cărţi, filme şi, bineinţeles, de fotbal.

Foto: Andrés Iniesta – euro 2016, facebook

10
/07
/16

În versiunea sa portugheză a Şeherazadei, cineastul Miguel Gomes include un episod, inventat sau stilizat, în care un cocoş este adus în faţa justiţiei pentru a-şi justifica infracţiunea în formă continuată. Mai exact, pasărea nărăvaşă din Resende (orăşel din districtul Viseu, care nu-i în Maramureş, deşi sună la fel) tulbura prematur liniştea matinală a locuitorilor.

08
/07
/16

Duminică seara cinăm în familie. Cine doreşte poate să şi danseze, dar programul muzical este compus exclusiv din fado şi şansonete. Cina se va lua la ora 22.00 şi are ca fel principal coq au vin, adaptat şi reinterpretat. Se ia un cocoş, puţin mai mic decât Pogba, dar mai înfoiat decât Griezmann, şi se achiziţionează un vin de Maderia, dacă se poate producţie 1985 (anul naşterii lui Ronaldo).

06
/07
/16

Citit prin gaura antropocheii, tabloul semifinalelor de la Euro e reprezentarea fidelă a formulei sociale bazate pe arhetipuri. E ca-n viaţă, mai simplu spus. Sau ca la revoluţie. Regizată sau spontană. Indiferent însă de absenţa sau prezenţa sforilor, obiectivul celor angrenaţi e acelaşi: să învingă.

04
/07
/16

Optimismul exagerat al amatorilor ocazionali de fotbal a înghețat duminică seara la Paris. Victoria Franței a fost primită de neutrii (care evident țineau cu Islanda) precum un cod congelat lipit de spate într-o zi ploioasă de iulie. Senzația este amestecată, de plăcere (șapte goluri într-un meci), de înfiorare (ce sumar i-au executat într-o repriză), de necaz (surpriza, surprizelor a fost eliminată), de revoltă (iar Germania – Franța), de resemnare (indiferent ce se întâmplă pe parcurs, la finiș tot un favorit ajunge).

03
/07
/16

Cum diva de pică a plecat în vacanţă la Miami, iar Leo nu ne-a răspuns la sms, l-am contactat, în calitate de suporter, pe domnul Klaus Iohannis*, un admirator al fotbalului german, pentru câteva cuvinte domoale despre dureroasa înfrângere a fratellilor d’Italia, în sferturile de finală ale Europeanului de fotbal.

02
/07
/16

Scenariul a fost identic ca-n primul sfert de finală: scor deschis repede (minutul 2 în Polonia - Portugalia, minutul 13, aseară), gol egalizator pe parcursul aceleiaşi reprize (între minutele 30 şi 33), remiză la pauză, iar la sfârşit, cu sau fără prelungiri şi lovituri de la 11 metri, calificare ratată de echipa care a înscris prima. Déjà-vu.

26
/06
/16

Germania are grația unui zid de beton în care se reped berbeci mai mari sau mai mici. Nu se mișcă, nu se emoționează, nu are regrete, doar suferă de o eficiență care unor latini le creează instantaneu vertijuri. Ultimul berbecuț care s-a înfit cu capul în perete a fost echipa Slovaciei. Trosc, poc, pac, de trei ori și cazul a fost rezolvat. „Altul mai gras, că pe asta l-am ras”, cum spunea un tip care împărțea dreptatea pe stradă, fără ca cineva să-i solicite ajutorul.

26
/06
/16

Eram la cină, cu nişte amici, pe Champs-Elysees, când mi-a parvenit vestea tristă a eliminării Croaţiei. A fost singura echipă de la acest Euro-peltea pe care am adorat-o, care m-a impresionat şi ale cărei evoluţii din faza grupelor mi-au zdrobit creierii. A fost naţionala pe care,dincolo de raţiuni si afinităţi, mi-am dorit să o văd jucând cu trofeul pe masă la Saint-Denis.

19
/06
/16

Când este vorba de Albania și prin cadru apare și generalul Anghel Iordănescu, în minte îmi vine automat un autor și o carte și dacă nu zic măcar asta, vorba lui Florin Piersic, nu mai zic nimic. „Generalul armatei moarte” este cartea și Ismail Kadare este omul care a plămădit-o. Povestea este excepțională și din câte îmi amintesc am relatat-o pe scurt în acest colț minunat de univers al internetului.

18
/06
/16

Kevin De Bruyne. Fotbalist de 55 milioane de lire. Sterline. Căci atât a scos din teşcherea Manchester City pentru a-l readuce în Premier League, anul trecut, după un minisejur catastrofal la Chelsea, în 2014. În sezonul recent încheiat a bifat 41 de apariţii sub comanda lui Pellegrini, în toate competiţiile, şi a înscris de 16 ori. Un scoresheet decent, însă de la el se doreşte mai mult.

17
/06
/16

Particip la al treilea European din cariera mea jurnalisticã, aflatã într-o prãbuşire financiarã liberã. Sunt propriul trimis special la Bordeaux, în Aquitaine. De ce aici? Am dat cu banul. Cred în hazard. Hazardul m-a adus în acest oraş în care cultura e mai ales a vinului. Oameni din Bordeaux îmbãtaţi cu vin traverseazã oraşul. Lor nu le pasã de campionat.

15
/06
/16

Nu ştiu cum fac de nimeresc mereu (în) grupa Portugaliei la turneele finale. Aş putea zice că, cel puţin de data asta, a fost alegerea mea, însă tind să cred că e mai mult de-atât. Un fel de predestinare absurdă care mă pune în faţa unui joc de aceeaşi factură, pe care „naţionala” Portugaliei îl repetă beckettian de vreo 10 ani încoace.