„Palate deschise pe Calea Victoriei”, un proiect dedicat comunității, realizat de Fundația Calea Victoriei
https://www.ziarulmetropolis.ro/palate-deschise-pe-calea-victoriei-un-proiect-dedicat-comunitatii-realizat-de-fundatia-calea-victoriei/

Fundaţia Calea Victoriei a lansat proiectul „Palate deschise pe Calea Victoriei”, în anul în care se împlinesc 145 de ani de când Podul Mogoşoaiei a primit numele Calea Victoriei.

Un articol de Ziarul Metropolis|7 aprilie 2023

Academicianul Georgeta Filitti, care se numără printre cei mai îndrăgiţi lectori de la Fundaţia Calea Victoriei, este ghidul nostru în descifrarea poveştilor clădirilor şi împrejurimilor unor palate monumentale, a întâmplărilor petrecute acolo, precum şi a vieții personalităţilor care au trăit momente importante în aceste spaţii istorice, situate pe Calea Victoriei sau pe arterele din apropiere.

Următorul eveniment din seria „Palate deschise pe Calea Victoriei” va avea loc în 22 aprilie, de la ora 11:00, la Palatul Marmorsch Blank.

În cadrul evenimentului, istoricul Georgeta Filitti va vorbi despre atmosfera epocii, despre zona Lipscani, considerată un adevărat „city bancar” în secolul al XIX-lea și prima parte a secolului al XX-lea, despre oamenii care au construit locul, iar mai apoi participanții vor putea admira frescele realizate de celebra pictoriță Cecilia Cuţescu-Storck. La final, suntem invitați în spectaculoasa Sală a Tezaurului, unde în prezent este un bar cochet. Evenimentul se va încheia cu un schimb de impresii la un pahar de vin și o gustare.

În 2023, Fundația Calea Victoriei celebrează acest loc simbolic al capitalei, Calea Victoriei, o adevărată sursă de inspirație pentru întreaga noastră activitate, artera pe care regăsim palate cu o arhitectură impresionantă. Astfel, comunitatea are prilejul să cunoască istoria orașului, clădirile de patrimoniu, personalitățile care le-au construit sau au locuit aici și care, ulterior, le-au lăsat moștenire generațiilor viitoare.

Fundația Calea Victoriei onorează această legătură importantă dintre trecut, prezent și viitor împreună cu partenerii pe care îi are alături în acest proiect cultural dedicat comunității, iar tema fiecărei întâlniri cu publicul este gândită în funcție de spațiu, de povestea și de personalitățile locului.

Primul eveniment din cadrul proiectului „Palate deschise pe Calea Victoriei” a avut loc pe 25 martie, în elegantul Palat Cesianu-Racoviţă, locul unde astăzi se află Galeriile Artmark. Istoricul Georgeta Filitti a spus publicului prezent la eveniment povestea familiei care a construit această frumoasă clădire din inima oraşului, a chiriașilor care au locuit în această superbă reședință din La Belle Epoque, a balurilor de odinioară, și a vorbit despre viața personalităților culturale din perioada respectivă și despre regulile de etichetă în societate de atunci.

Parteneri: PSC Group, JTI România, Jidvei, Sempre Sano Catering.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, IQads, Cărturești, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți, Aici a Stat, Bookhub, Metropola TV, Munteanu, TPU, bucurestiivechisinoi.ro, romaniapozitiva.ro

 

 

29
/08
/16

Un proverb românesc apărut în sec. al XIX-lea susţinea că „scule avem, dar n-avem nemţi”. Cu alte cuvinte, erau omagiaţi pentru îndemânarea lor mecanicii de tot felul veniţi din ţările germane să lucreze la batozele, treierătoarele şi pompele de tot felul din gospodăriile noastre.

22
/08
/16

Viaţa publică, destul de firavă în sec. al XVII-lea, se desfăşura mai ales în cafenele. Cea dintâi atestată documentar a fost a lui Kara Hamie, în 1667, pe un loc învecinat cu biserica Doamnei de azi. În vremea lui Constantin Brâncoveanu, pe Calea Şerban Vodă (podul Beilicului) se înşirau destule cafenele, toate la dispoziţia mai cu seamă a turcilor.

16
/08
/16

Înainte de a fi un obiect uzual, automobilul a fost unul de lux. Primul exemplar a fost adus la Bucureşti în 1880 de Barbu Bellu, din familia care a donat terenul pentru cimitirul de mai târziu cu acelaşi nume. Era un Peugeot de 4 CP; „trăsură cu 4 locuri”, i-au spus amuzaţi şi neîncrezători ai noştri.

16
/07
/16

Călătorii străini care, încă din sec. XVI, lasă mărturii despre Bucureşti, sunt impresionaţi de bisericile sale. Construite de domnitori, de boieri, negustori sau oameni de rând acestea au împodobit oraşul fără să reziste prea mult în timp. Solul nisipos, pânza freatică aproape de suprafaţă, desele cutremure le-au şubrezit şi ruinat. De fiecare dată însă bucureştenii le-au refăcut, mărturisind o stăruinţă ce face parte din dinamica vieţii urbane.

15
/07
/16

Fiecare timp istoric îşi are instituţiile sale. În România regală au funcţionat Jockey Club, Country Club, Rotary Club, Lion's – societăţi de anvergură internaţională care racordau firesc, statornic, ţara noastră la sistemul de valori proprii Europei.

26
/06
/16

Bucureştiul, oraş de câmpie, dezvoltat haotic, fără socoteală, arareori şi-a marcat pentru veşnicie cimitirele. Morţii au fost îngropaţi în jurul bisericilor ori pe la margine, în mahalale; mulţi din ei au fost uitaţi şi meniţi să urmeze vorba biblică: „din pământ te-ai întrupat, în pământ ai să te întorci”.

06
/06
/16

Veniţi din Balcani, negustori prin vocaţie, umblând în mai toată Europa Centrală cu rosturi bine statornicite în marile târguri, cum a fost cel de la Lipsca, aromânii şi-au găsit foarte adesea temei în ţările române. La Bucureşti, una din familiile cele mai cunoscute a fost lui Dimitrie Capşa.

24
/05
/16

Dintre alogenii cu care românii convieţuiesc de sute de ani, ţiganii ocupă un loc aparte. Condiţia lor socială, de severă dependenţă, nu i-a împiedicat pe unii din ei să devină răsfăţaţii societăţii. E vorba de lăutari. La toate petrecerile, de la cele domneşti la cele din duminicile pline de animaţie în cârciuma de mahala, lăutarul,  neştiutor al „boabelor” (citeşte: notelor), i-a cucerit pe români.

11
/05
/16

Vreme de peste o sută de ani, locul unde se află restaurantul şi cofetăria Capşa a fost considerat printre „centrele nervoase” ale oraşului. La 1812, după ce Rusia ne-a răpit Basarabia iar pe tronul ţării era vodă Caragea, aici şi-a instalat un Mathias Brody o baracă uriaşă unde a montat mai multe diorame. Timp de 4 ani, bucureşteni curioşi, de la boierii cu caftan la „prostime”, s-au perindat prin faţa imaginilor încremenite, dar atât de expresive: alaiuri împărăteşti, oraşe minunate, vase surprinse de furtună pe mare.

27
/04
/16

Domnia Regelui Carol I a coincis cu o perioadă din istoria Europei cunoscută drept La belle époque. Atunci s-a construit masiv, s-au preluat modele, mai ales franţuzeşti, au fost invitaţi să lucreze în ţara noastră arhitecţi francezi, germani, cehi. Iniţiativa principală a aparţinut suveranului care a dispus (susţinând masiv din caseta particulară) ridicarea, refacerea sau modernizarea unor edificii rămase şi azi emblematice pentru Bucureşti.

25
/04
/16

Aşa a fost supranumit un domnitor în Ţara Românească din şirul fanarioţilor aflat pe tron între 1786 şi 1789. Nu făcea parte din familiile nobile din Fanar ci era, după spusa ambasadorului francez la Ţarigrad, „un ţărănoi din Arhipelag”.