Amurgul zeilor, nici vorbă! MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/amurgul-zeilor-nici-vorba-mondialul-metropolis/

Germania a pierdut, Argentina şi Brazilia au smuls egaluri chinuite, Franţa a câştigat greu, e clar, marile echipe nu mai sunt ce au fost, dar nici cele mici nu se simt prea bine.

Un articol de Dedes|18 iunie 2018

Lucrurile nu stau deloc așa. A devenit o tradiție ca granzii să-și conserve forțele în cadrul grupelor, să se târască în optimi la minima rezistență, după care să încerce să forțeze. Care mai poate și nu s-a auto-adormit definitiv.

Pe scurt, au tendința să păcălească fotbalul ca să nu obosească prea tare milionarii. Păguboasă strategie pentru iubitorii de fotbal. Zeii oferă minuni cu porția, să nu se strice puterile miraculoase de la atâta folosire.

În cazul Germaniei lucrurile sunt clare, ei știu doar să dea totul, când e nevoie să o lase mai ușor ies definitiv în decor. Cu Mexicul s-a văzut din plin, ridicoli în apărare, dezorganizați la mijloc, leșinați în atac.

Argentina stă prea mult în Messi, dar Messi nu mai stă de foarte mult în Argentina. Dacă nu găsesc repede o soluție de activare a celorlalte piese din echipă, nu sunt șanse mari să ajungă mai sus de sferturi.

Franța nu a convins, dar e clar, lor le-a ieșit șmecheria cu mersul în viteza a doua. În cazul Braziliei dezamăgirea este cea mai mare. În prima repriză au arătat pentru câteva minute ce pot, s-au apucat de o simfonie, după care au eșuat într-o zdrăngăneală neplăcută cu accente pe instrumentele grele din spatele scenei fără să pună în valoare viorile din față.

Așteptăm Anglia, eventual supra evaluata Belgie, să sperăm că măcar aceștia nu intenționează să ne anunțe că au de gând să joace fotbal abia peste două săptămâni.

Foto: Amurgul zeilor, nici vorbă, MONDIALUL Metropolis – fifa.com

 

Dedes

08
/07
/14

"Germano,-n portugheză, înseamnă consangvin; / un meci de fotbal, însă,-i "pe viaţă şi pe moarte", / atunci când nu se toarnă, cu vadra, apă-n vin, / în vinul ce dă aripi, nu-n cel ce-adoarme foarte / curând pe toată lumea: şi jucători, şi public... ". Pentru că astăzi, în ziua primei semifinale (Germania - Brazilia), poetul Şerban Foarţă împlineşte 72 de ani.

06
/07
/14

Nici nu începuse bine repriza a doua a prelungirilor (da, oricât de greu de crezut ar părea, Costa Rica a împins meciul cu Olanda în prelungiri fără să primească gol!) că pe marginea terenului, în dreptul băncii de rezerve pe care van Gaal îşi frângea mâinile încercând să înţeleagă de ce nu merge nimic, doi inşi, un bondoc mai durduliu şi un lungan aducând vag cu Tom Noonan din Mystery Train (Jarmusch), începuseră un bizar şi nostim număr de stretching.

30
/06
/14

Cum, necum, iată că jumătate de Mondial s-a dus pe apa Dâmboviţei. Cum mortul nu se mai întoarce de la groapă, am numărat echipele rămase, mai erau vreo 16. Am numărat şi bănuţii, suficienţi cât să împart o cameră pe litoral cu Mite şi Bajnorică - puşlamalele din mintea lui Radu Aldulescu. Şi m-am dus de nebun.

29
/06
/14

„2 noiembrie Am fost invitat în mod cordial să fac parte din realismul visceral. Bineînţeles, am acceptat imediat. Nu a fost nici o ceremonie de iniţiere. Mai bine.” Aşa începe Detectivii sălbatici, romanul unui scriitor chilian poate nu la fel de celebru ca unii dintre componenţii „naţionalei” de fotbal ai ţării sale, mai noi sau mai vechi, vezi Zamorano şi Salas, dar cu siguranţă mult mai spectaculos şi inovativ: Roberto Bolaño.