Așa grăit-a Zarathustra. MONDIALUL Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/asa-grait-a-zarathustra-mondialul-metropolis/

Cătălin Tolontan îşi încheia articolul de aseară, după eliminarea campioanei mondiale, Germania, încă din faza grupelor, după ce a fost învinsă cu 2-0 de Coreea de Sud, cu următoarele cuvinte: “La victorie te respectă toţi. La înfrângere, rămâne un singur gând: cum va arăta mâine prima pagină din Bild, cel mai bine vândut ziar al Europei?!”. Am aşteptat cu emoţie, aşadar, primele pagini ale ziarelor germane (şi nu numai) de dimineaţă

Un articol de Petre Ivan|28 iunie 2018

„Fără cuvinte!” a fost titlul ales de tabloidul Bild pentru a descrie eșecul nemților, care au terminat grupa pe ultimul loc, în spatele Coreei de Sud! Interesant este că același titlu s-a aflat pe prima pagina a ziarului și acum 4 ani, după acel incredibil Brazilia – Germania 1-7, din semifinalele Mondialului găzduit de Brazilia.

Tot Bild a titrat: Keine Einheit! Keine Leidenschaft! / Nici o unitate! nici o pasiune!

Die Welt a ales ca titlu „Aus und vorbei”, ceea ce s-ar traduce „over and out”, modul in care se incheie, in unele filme, convorbirile radio, iar cei de la Frankfurter Allgemeine : „Decăderea Germaniei”.

Dincolo de Canalul Mânecii, presa britanică a titrat: „Schadenfreude” (din germană): Plăcerea ce apare văzând ghinionul altora – tabloidul The Sun, dar și „Sfârșitul lumii (așa cum o știm) ” – The Guardian.

La Gazzetta delo Sport, în schimb, a dat: „Default Germania”, altfel spus  “Germania ne-a părăsit deja”, pentru ca cei de la Marca să dea sentința: „KO istoric al campioanei”

La rândul său, L’Equipe, amintindu-și că rușii sunt gazda acestui Mondial, a titrat ironic „La Berezina”, în traducere liberă “înfrangere completă”, cu trimitere la greșeala făcută de Napoleon când a încercat să invadeze Rusia.

Fotografia aleasă în deschiderea articolului este tot din Bild. Iar supratitlul ironic al inspiratei fotografii, Danke, lieber Fußball-Gott!!!, ușor de tradus și de nevorbitorii de limbă germană: Mulțumim, dragă Zeule Fotbal

Foto: Mondialul Metropolis – facebook, bild

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)