Mătuşa Italia şi condeierul – Mondialul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/matusa-italia-si-condeierul-mondialul-metropolis/

Pentru mai bine de 90 de minute m-am transformat în Pedro Camacho, unul din personajele romanului „Mătuşa Julia şi condeierul”, oferit lumii, cu dărnicie de Mario Vargas Llosa.

Un articol de Dede s|25 iunie 2014

Dornic să nu pierd nicio picătură din seva mondialului, pus în faţa meciurilor desfăşurate la aceeaşi oră, am găsit de cuviinţă ca lângă televizorul mare să mai aduc unul mic. Evident pe televizorul mare rula Italia – Uruguay, că avea miză, iar pe cel mic Costa Rica – Anglia, ca să văd cum stau britanicii cu orgoliul şi „los ticos” cu concentrarea atunci când au toţi sacii în căruţă.

*** Ca să nu existe „contuzii” – aşa cum ar fi spus un jurnalist de şcoală veche – trebuie să spunem 47 de cuvinte despre personajul lui Llosa: Pedro Camacho este un scriitor bolivian care creează pentru radio zeci de piese de teatru cu sute de personaje, iar la un moment dat este luat de val, planurile se întrepătrund în mintea lui, personajele migrează de capul lor de la o poveste la alta, totul luând-o efectiv razna. ***

Să revenim la transmisiile TV. Lucrurile au început în regulă, chiar dacă albul tricourilor britanice şi uruguayene îmi promitea nişte confuzii. Am decis să ţin într-un meci cu albii şi în celălalt cu coloraţii.

Până la pauză lucrurile au mers strună pentru mine, nu şi pentru fotbal. La 0-0 în ambele partide ce confuzii poţi să faci? În plus, fără faze de poartă, cu trageri de timp generoase, poţi să emiţi păreri generale băgând în aceeaşi oală toate cele patru echipe, chiar dacă trei dintre ele sunt foste campioane mondiale iar a patra, care de fapt e prima în clasamentul grupei, e aproape nimeni pe drum.

Spre final, lucrurile s-au mai încins şi ochii au început să facă stânga-dreapta, tur-retur, într-un ritm ameţitor. Esteeeeee! Godin a înscris pentru Anglia, şi britanicii îşi cârpesc cât de cât orgoliul cu o victorie. Nu am auzit de englezul Godin, dar nu am pretenţia că le ştiu pe toate. Ceva mă contrariază, de ce atacă italienii, ce le-a venit, la egal sunt calificaţi. Stai puţin ce caută Rooney în echipa Uruguayului?

Pardon, italienii sunt prăbuşiţi, englezii au doar un punct, „los ticos” sunt neînvinşi, Suarez face turul stadionului cu dinţii în vânt. Opresc rapid un televizor, ca să pot să mă concentrez un pic. Fac ordine la nivel cerebral, aranjez câteva mobile în cap, mă uit la ceas şi acesta mă anunţă fără glas că mai avem o oră până la miezul nopţii.

Convins că sunt complet refăcut pornesc ambele televizoare şi într-o parte albii mei invadează ecranul. De emoţie cred că leşin şi am un coşmar în care se făcea că Grecia, echipa care de ani de zile batjocoreşte fotbalul, reuşeşte să învingă Coasta de Fildeş, graţie unui penalty semi-cadou, şi astfel ajunge cu azilul de bătrâni în optimi.

De dimineaţa mă trezesc înotând pe spate într-un lac de transpiraţie şi mă reped spre laptop. Sunt curios să aflu cine s-a mai calificat. Dau două click-uri şi aflu că… nu, aşa ceva nu se poate, Grecia chiar s-a calificat!

Mondialul Metropolis – trailer

Foto cu Mondialul Metropolis şi Mătuşa Julia şi condeierul – wikipedia

 

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)