Istoria Cupei Mondiale, în douăsprezece instantanee (4,5,6). Mondialul METROPOLIS
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-cupei-mondiale-in-douasprezece-instantanee-456-mondialul-metropolis/

Au mai rămas 6 zile până la startul mondialului găzduit de Rusia (14 iunie – 15 iulie 2018). Incursiunea noastră prin istoria Cupei Mondiale se opreşte, astăzi, asupra altor trei momente memorabile.

Un articol de Petre Ivan|8 iunie 2018

Prima fotografie pare una ireală pentru zilele noastre. Ne aflăm la Mondialul din 1966, desfășurat în Anglia, unde, în timpul unui meci(!), Eusebio, starul Portugaliei (va marca 9 goluri la acest turneu final), acordă un scurt interviu unui jurnalist… Remarcați și atitudinea spectatorii din tribună! Aceștia ascultă fascinați declarația lui Eusebio. Cu siguranță, așa ceva nu se va mai întâmpla în următoarea mie de ani.

Cupa Mondială din 1966 a fost câștigată de țara gazdă, Anglia. Cele 3 goluri marcate de Geoff Hurst în finala contra Germaniei de Vest au contribuit decisiv la succes, deși discuția despre balonul care a trecut sau nu linia porții, la unul din șuturile lui Hurst, continuă chiar și astăzi.

Al doilea instantaneu vine de la World Cup 1994, ediție găzduită de SUA. Ne aflam în minutul 67 al meciului Mexic – Irlanda, desfășurat la Orlando, în Florida. Irlandezul John Aldridge intră în teren în locul lui Steve Staunton, însă „formalitățile” durează aproape 5 minute.

Reacția lui Aldridge, cel care va marca pe finalul partidei, este cât se poate de sugestivă…

Cea de-a treia fotografie de azi ne duce în anul 2010, la Cupa Mondială din Africa de Sud. În imagine apare Andrés Iniesta, căpitanul Spaniei și marcatorul unicului gol din finala disputată împotriva Olandei , pe 11 iulie, la Johannesburg. Golul reușit de Iniesta în prelungiri (minutul 116) a consemnat, totodată, cea de-a treia finală pierdută de olandezi din tot atâtea jucate.

Foto: Istoria Cupei Mondiale – facebook

17
/07
/18

“Unu-i meșter mondial / Kylian MBAPPE / A scos Franța la un dans / Pe Champs-Élysées...” (ultima strofă) / Ce-a fost mai greu, Mondialul rusesc, a trecut. Urmează o vară fierbinte cu seri lungi și șprițuri reci, în cinstea epigramistului Păstorel, cel care a inpsirat și această poezioară, de 14 strofe, în formă continuată.

13
/07
/18

N-au mai rămas multe ore până la meciul pentru medalia de bronz: Belgia – Anglia (astăzi, de la ora 17.00). Și dacă unor concetățeni din urbea sa Mondialul din Rusia li s-a părut unul lung și plictisitor, domnul Spirache funţionar la prefectură, personaj compus din familie, slujbă şi cumsecădenie, iubitor de Premier League și susținător pătimaș al echipei lui Harry Kane,  Trippier și Dele Alli, nu împărtășește pe deplin această impresie.

05
/07
/18

Când am început eu să bat mingea pe maidan, cel mai mare jucător al lumii era Pele. Până și televiziunea română a dat meciul lui de retragere, cel dintre NY Cosmos și Santos. Am învățat ce înseamnă să centrezi cu efect maxim, cu exteriorul, cu cele mai mici trei degețele ale piciorului, dintr-un filmuleț demonstrativ cu același Edson Arantes do Nascimento.

04
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Au muncit pe brânci / RADAMEL a suspinat / Și-au rămas doar cinci... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

03
/07
/18

Șase meșteri mondiali / Suceau babaroase / LUKAKU a dat mai mare / Și-au rămas tot șase... Ca să nu-l fure somnu’ în “optimi”, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient pentru ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)

02
/07
/18

Ca să nu-l mai fure somnu' și-n "optimile" din seara asta, cronicarul Pantacruel a băut un vin vechi de pe vremea faimosului epigramist Păstorel, suficient ca Mondialul Metropolis să alunece molatic către un ghiers în formă continuată (precum infracţiunile din Codul Penal)